Сините няма да подпишат меморандума на ГЕРБ

Коалицията ще подкрепи кабинета с декларация; РЗС също не подписват
17 юли 2009 11:58,
347
Сините няма да подпишат меморандума на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Синята коалиция няма да подпише меморандума, предложен от ГЕРБ, стана ясно след среща между ръководствата на СДС и ДСБ в парламента.

Сините обаче ще подкрепят новото правителство със специална декларация.

Още по темата

Твърдо ще подкрепим съставяне на кабинет с мандата на ГЕРБ, съобщи след срещата съпредседателят на коалицията Иван Костов.

Сините ще застанат и зад мерки и решения на новото правителство, които съвпадат с политическата програма на Синята коалиция.

Те остават отворени за изработване на общи позиции с ГЕРБ за парламентарно сътрудничество и конкретни политики.

"Приемаме меморандума по принцип, като позиция на ГЕРБ", подчерта Иван Костов.

„Синята коалиция ще подкрепи съставянето на кабинета на ГЕРБ, защото са спечелили доверието на избирателите и имат най-голямата парламентарна група, както и защото членуват в едно и също европейско семейство - ЕНП“, коментира Костов. 

По думите му, това е и начинът БСП и ДПС да отидат в опозиция.  

Синята коалиция остава отворена за консултации за изработване на общи позиции с ГЕРБ в парламента за сътрудничество по определени политики. 

„Дано не стане нужда да се убеждавате, че Синята коалиция е ключът към стабилното управление на страната“, заяви Иван Костов в отговор на въпрос дали все още смятат, че са решаващият фактор за такова управление. 

РЗС също няма да подпише предложения от ГЕРБ меморандум заради участието на "Атака".

От своя страна лидерът на националистите съобщи:

“Нямаме никакви условия към меморандума на ГЕРБ и го подкрепяме безусловно”.

Волен Сидеров допълни, че по-късно през деня ще се срещне с хора на Бойко Борисов, за да потвърди позицията на" Атака".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
0
 
! Отговори
Р@до преди 15 години
ДЯДО МИ И МИ БАБА МИ СА МЪРТВИ, БЕ ***.Дядо са го били комунистите и той като вас повярвал в синята идея и какво стана .....умря като куче заедно с баба.
275
0
 
0
 
! Отговори
Cpunter-strike преди 15 години
ГЕРБ върви към подписване на отделни споразумения за подкрепа на управлението със Синята коалиция, "Атака" и РЗС. Това стана известно от изявление на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов, който заедно с бъдещия финансов министър Симеон Дянков, води днес преговорите с трите партии.Първоначално ГЕРБ настояваше Синята коалиция, "Атака" и РЗС да подпишат предложения от най-голямата група Меморандум за политическо партньорство и подкрепа на бъдещия кабинет. Първият кръг преговори - в сряда, приключи с ангажимент от страна на Волен Сидеров и Яне Янев да сложат подпис под документа. Десният съюз даде знак, че не е съгласен с такъв вариант, с аргумента, че меморандумът не представлява обвързващо споразумение, което може да гарантира подкрепа на управлението през целия му мандат. Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че документът представлява "паметна записка, а не споразумение".Марин Райков е поредното име на експерт, който вероятно ще попадне в управленския екип на ГЕРБ. Бившият зам.-министър на външните работи от кабинета "Костов" беше посочен от бъдещия премиер Бойко Борисов в интервю за БНТ тази сутрин и определен като "изключителен професионалист". Борисов отказа да отговори дали Райков е оглеждан за заместник на сочената за временен външен министър Румяна Желева. Той потвърди, че се е обърнал с покана и към министър на екологията от кабинета "Костов" Евдокия Манева. По неофициална информация на нея ще й бъде предложен поста зам.-министър на околната среда. Тази сутрин, след заседание на ръководствата на СДС и ДСБ, Синята коалиция официално обяви, че отказва да подпише меморандума. Същото направи и РЗС, чийто основен аргумент е, че европейските консерватори, към които се числи и партията, не са съгласни подписът на Яне Янев да стои под документа заедно с този на лидера на "националистическа партия" като "Атака". Така Волен Сидеров остана единственият, който със сигурност ще подкрепи меморандума. Не може за два-три дни да си промениш мнението, да се извъртиш и да започнеш да извиваш ръце, за мен такова поведение не е коректно, не е честно, не е мъжко, заяви Сидеров преди да влезе на консултации с ГЕРБ.Малко след като стана известно, че подписването на документа е на път да се провали, Лъчезар Иванов от ГЕРБ съобщи за обсъждан в редиците на мнозинството нов вариант - за подписване на отделни споразумения с тримата потенциални партньори. За по-късно днес са насрочени консултации между мнозинството и Синята коалиция, след които се очаква да стане известно дали ГЕРБ ще получат официална подкрепа от десния съюз.И трите формации - Синята коалиция, "Атака" и РЗС потвърдиха, че ще подкрепят безусловно избора на правителството, който се очаква да бъде на 27 юли.
274
0
 
0
 
! Отговори
Онуфрий преди 15 години
ГЕРБери, атакисти и други она.нисти - желанието ви за изява е много силно, нонаправо не проумявам как може да сте чак толкова неграмотни. От гората ли идвате? Може ли поне едно изречение да напишете без правописни грешки? Или овладяавате изразните похвати на божеството ви?
273
0
 
0
 
! Отговори
Другаря преди 15 години
Тя затуй синката се състои от 6 партии които заедно събраха 7% - едвам по 1% и нещо на партийка. 6 партии - 6 различни мнения и неясна посока. Той Иван костов е винивен предния път комунистите и ДПС да ни яхнат щото отказа коалиция с царя. като гледам то май и сега така ще стане. Ако не сега то след не повече от година.
272
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
ЗЕМИ СЕ СКРИЙ< ТИ СИ КОМУНИСТ ...
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Рзс да не забравя че Атака е на 4 то мястоа те на последно 6 то
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
266и аз видях, че тука има цензура!!!!дори после си статията :)))))
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Много голям гаф на Бойко. Не всеки може да управлява държавата. Изключителен фалстарт на ГЕРБ. Ужас. Идват кофти дни за България. Вместо вече да са изградени стратегии за следваите месеци, само някакви меморандуми се движат из пространството. Лошо. Много лошо.
268
0
 
0
 
! Отговори
Р@до преди 15 години
НЕ НА НОВИНИ НА ТУРСКИ,НЕ НА ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ ,НЕ НА МАЗНАТА ТУРСКА МУЗИКА. ДА НА БЪЛГАРСКАТА РЕЧ И ПИСМЕНОСТ, ДА НА БЪЛГАРСКАТА АВТЕНТИЧНА БЪЛГАРСКА МУЗИКА ,ДА НА ГЕРБ И АТАКА.
267
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
И сега кажи , че са бачкали в БАЛКАН и ще те призная :). В момента колко им е? 155 лв:). Но нали знаеш , че комунистите вдигнаха пенсиите с 5%. Ти да не комунист а? Скиаш ли как те разкрих. ТИ СИ КОМУНИСТ !!!
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Затова пък Атака ще го подпишат.Герб и Атака - едните малко десни, другите малко леви,но се оказа, че са един чивт обувки :))))
265
0
 
0
 
! Отговори
do 260 преди 15 години
...като гледам как пишеш....верно си малък. Това се потвърждава и от факта, че пикаш....големите пикаят.
264
0
 
0
 
! Отговори
до кунчев преди 15 години
локумчееев,тези 2 млрд,да не ги е цунел сам костов бре,че се не видеха никаде.верно си откачен пич.ПОМИСЛИ,АКО Е ПРЕЧЕЛ,КОИ БИ ДАЛ 2 МЛРД ЗА ОЧЕРНЕНЕ,КАТО 500 ХИЛ СТИГАТ ЗА ЗАЧЕРНЕНЕ.ТОИ 1 ВИ КАЗА ,ЧЧЕ СТЕ ЗОМБИРАНИ
263
0
 
0
 
! Отговори
СИНЯ И ПРИНЦИПНА преди 15 години
ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ГОРДЕЯ, ЧЕ ГЛАСУВАМ ДОВЕРИЕТО СИ НА ИВАН КОСТОВ. САМО ТОЙ НЕ ОБЕЩАВА РОЗОВО БЪДЕЩЕ. ДАЛНОВИДНОСТТА МУ ОБАЧЕ СЕ РАЗБИРА ОТ МИСЛЕЩИТЕ ХОРА. А ЗА ТЕЗИ, КОИТО МИСЛЯТ, ЧРЕЗ МАНИПУЛАТИВНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ МНОГО ЖАЛКО. ПРИНЦИПИ И МИСЪЛ- ТОВА Е КОСТОВ.
262
0
 
0
 
! Отговори
до Диана преди 15 години
Да права си за Костов.Ама не забравяш ли ПАРИТЕ НА ЧОРНИ КАК ВЛЯЗОХА ВЪВ ФОНДАЦИЯТА МУ И КАК ТАМ СЕ ОСЛУШВАХА КАТО ПРЪ.ДНАЛИ И МРЪНКАХА РАЗНИ ОПРАВДАНИЯ.А защо Чорни му преведе тия пари? А сега как подло изработи СДС и се вмъкна пак вътре.И с това отказване иска да държи под контрол ГЕРБ в нар.събрание с гласовете .И Я ВЗЕМИ ДА ПРОЧЕТЕШ Т.2 ОТ ТОЗИ МЕМОРАНДУМ за да ти светне.
261
0
 
0
 
! Отговори
Р@до преди 15 години
ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ. САМО АТАКА И ГЕРБ И ВСИЧКИ ДРУГИ ВЪН.
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Кунчев,Ти наистина си ненормален!Може ли 100 пъти да си ипращаш нещатаБ!Недей ни компрометира пред червените ***.
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
В политиката има желязна логика, с такава подкрепа се дава власт, няма луд да го подкрепя дългосрочно и да бере негативи без да участва в нея и да си облизва пръстите от меда докато бута в кацата...по ясно не мога да ти го напиша ! Сега се сещам за една друга хипотеза..да се опита да крепи такова правителство на малцинството до президентските избори ....после хоп президент, а ГЕРБОвото управления кучета го яли.
258
0
 
0
 
! Отговори
Мунчо преди 15 години
70 % от избирателите не са гласували за ГЕРБ - ББ не го вижда това,а слуша неговите съветници - от коя партия са те според вас?Тъпо егоцентрично селско момче, направено генерал от т.н. царче.*** народ - гласувалите за бб са най-уязвими, понеже са маргинали.Жалко за България, но очевидно трябва да се изпие чашата докрай.
257
0
 
0
 
! Отговори
Р@до преди 15 години
Писах *** защото по-медиите дават турски сериали,турска музика. Току виж хората може вече да не помнят вече името на страната си- БЪЛГАРИЯ.