С 40% по-евтини мобилни разговори от 1 юли

Цените на едро на GSM-мрежите падат двойно, а от януари 2013 г. - тройно
Обновена: 1 юни 2012 15:05 | 1 юни 2012 12:45,
34
С 40% по-евтини мобилни разговори от 1 юли
Снимка: Creative Commons

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е получила очакваното разрешение от Европейската комисия, с което от първи юли цените на едро на мобилните оператори ще бъдат понижени над два пъти, а от началото на 2013 г. ще последва ново намаление.

Това съобщи в интервю за БНТ председателят на комисията Веселин Божков по повод вчерашното решение на КРС за поетапното намаление на цените за терминиране в мобилните мрежи, което се очакваше с нетърпение от потребителите.

Точно след месец цената на едро ще падне от 13 стотинки до 5,5 стотинки за минута, а от първи януари следващата година таксуването ще бъде по 4,6 стотинки при силен трафик.

По този начин от рекордните 38 стотинки, които се плащаха през 2007 г. , българските оператори вече ще предоставят услугите под средноевропейските цени, посочи още председателят на КРС.

На въпроса как поевтиняването ще се отрази върху цените на дребно за потребителите, Божков обясни, че от първи юли клиентите на мобилните оператори трябва да плащат от 25% до 40% по-евтини сметки. Въпреки че фирмите могат да оспорват по съдебен ред това решение на комисията, Божков изрази увереност, че съдът ще се произнесе в полза на решението на регулатора.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: мобилни оператори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
14
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Тея от КРС са всичките за трепане. Искам да ги попитам, след като преди няколко години, на два пъти глобиха БТК, за това че обвързва АДСЛ с телефонен пост, защо спряха да ги глобяват?И защо не вдигнаха санкцията двойно, петорно или десеторно, за да има някакъв ефект?
10
1
 
15
 
! Отговори
benevolent преди 12 години
ИКТ в БГ е престъпен. Всички приложения за данни, финансови, военни .. се правят от контролирани частни фирми и се контролират задкулисно. А бизнесa е чист грабеж. Мтел има нова платформа за данни на клиенти, за да направят ценовата дисриминация. Има картел на пазара, а ползват вероятно данните на всеки да знаят колко най-много е готов да плати клиента, което е незаконно. В Мексико така бяха надписали на телеком сметки около 15 млд convergingtechnology.eu/threats-for-developing-countries/
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе те още миналата година щяха да паднат и по миналата също.
8
8
 
6
 
! Отговори
От 1 до 4 преди 12 години
Щото изказвах мнение хейтърче мръсно! За това са коментарите - да изказваш мнение а не да хейтваш без да имаш какво да кажеш!
7
1
 
41
 
! Отговори
Професора преди 12 години
Докато не си видя сметката за юли не вярвам.
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
докато не видя -не вярвам може и да падне като цена , но очаквам мафията да измисли -такси ,таксички и всякакви други глупости тока,газа ,храната и тн...и те са по евтини в европа...ама тук
5
2
 
30
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
На мене ми пука !!!
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като не ти пука , защо го коментираш?
3
3
 
13
 
! Отговори
ime преди 12 години
а Сони Ериксон плащат ли си за тази реклама :)
2
21
 
13
 
! Отговори
Jj преди 12 години
Do vsichki, koito pluqt nalqvo i nadqsno i kazvat kak v darjavata nishto ne se pravi, za da se oblekchi potrebitelq - eto vi dokazatelstvo, che ne e taka.
1
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ми пука със служебен телефон съм!