Норвежката Теленор купува Глобул

Сделката включва и Германос България
26 апр 2013 20:12, Елка Василева
60
Норвежката Теленор купува Глобул
Теленор купува Глобул. Снимка: архив, Булфото

Теленор подписа днес споразумение с ОТЕ за придобиването на мобилния оператор Глобул за сумата от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абонати и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България.

„Въз основа на нашия опит от успешната работа на Теленор в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти“, заяви Фредрик Баксос, генерален директор и президент на Теленор Груп.

В момента в Централна и Източна Европа Теленор Груп присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

„Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и Теленор Груп. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара“, каза Кйел-Мортен Йонсен, Изпълнителен вицепрезидент и Директор за Европа.

Глобул присъства на българския пазар от 2001 г. В края на 2012 компанията е с 4,5 милиона мобилни абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г. след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Глобул се държи благодарение на Германос ..и до колкото знам е единственият оператор който работи на печалба.. просто германците имат мн задължения ...а братята гърци си остават с 60 % контрол :)
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен не Космоте продава а ОТЕ .....и едва ли ще има промени
35
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
гърците остават .... германците продават и все още Г-я държи 60 % .....
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отлична новина, имам отлично мнение за Норвегия и се надявам Теленор да отговорят на високите ми очаквания!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е една добра новина !
32
2
 
10
 
! Отговори
Л. преди 11 години
32, може да работиш в мобилен оператор, но си гурно миеш пода на офиса или сменяш хартията на принтерите. Другия варант е да си напудрена кифла, която продава ваучери и се усмихва малоумно. Човека говори за базовата цена на мобилиния си оператор. Фани прочети малко.Аз се радвам че ги купиха и то точно норвежците защото глобул са много зле горките. От 2 години съм им клиент и не можаха да докарат свестен сигнал в жилището ми.
31
4
 
14
 
! Отговори
DA! преди 11 години
Фалиралите гърчоля един по един ще се махат от тук, това е една добра новина за България! Всеки един, но не и турци и гърци! Бях решил да се махам от тия, но сега ще размисля...
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със сигурност ще е по-добре от гръцкото управление.
29
2
 
3
 
! Отговори
Христо преди 11 години
Блажени са верующи те .........
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дами и господа, 32 ви показа нагледно как се отнасят мобилните опертатори с клиентите си
27
0
 
11
 
! Отговори
Милиардният абонат преди 11 години
Стига са ползвали измамния термин "брой абонати". Да кажат, че това е броя на активните карти, т.е. 4.5 млн. карти, които са по договор зачислени на 1 млн. абонати....Ментел и те вместо 6 млн. абоната, да кажат реално че имат 1.5 млн. абонатаВиваком и те вместо 3 млн. абоната, да си признаят за 0.5 млн...
26
9
 
4
 
! Отговори
do 5 преди 11 години
Работя в мобилен оператор........Смени си плана бе ***!!!Има планове със 100,250,400,1000,2000 мин към всички.....какви 32 стотинки на минута бълнуваш???
25
11
 
21
 
! Отговори
7 преди 11 години
Какви ниски цени очаквате :))) тази инвестиция от 717 млн. евро как се избива според вас, с ниски цени ли? забравете.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хоим зеем техната, бахмааму. Българската компания булгарплодконсерв зе норвежкия телеком телеовцеком и че си го дондурка ка си знай. Че намаляааме сметките на по засукани норвежки, по застарелите не са ни тарГет. Геюве ни на инересуат.
23
3
 
44
 
! Отговори
Reo преди 11 години
Живея в Норвегия и съм клиент на Теленор. Имат много гъвкава политика относно абонамента. Можеш през интернет да си промениш с няколко стъпки абонаментния план или да замразиш абонамента си временно. Всичко става без да се ходи до офис. Интернетът им е изключително стабилен, не ми е прекъсвал нито веднъж последната година. Можеш и да избираш как да си плащаш фактурата, на 1 ,3 или 6 месеца. Не досаждат с *** рекламни SMS-и. Надявам се и в България да работят по същия начин.
22
3
 
33
 
! Отговори
ht преди 11 години
M-трел, най-тъият оператор.
21
1
 
4
 
! Отговори
До номер 12 преди 11 години
Имаш минуси ама може и да си прав. на гръцки лопатка за ***/смет се харича фараси.
20
1
 
13
 
! Отговори
latif преди 11 години
До Norge te nyama kak da operirat sus sushtite ceni s koito operirat v norge shtoto togava nikoi nyama da moze da si go pozvoli v bg. Te telenor i v india operirat i to na indiyski ceni taka che nyama strashno
19
15
 
3
 
! Отговори
gost преди 11 години
и тия по4наха като виваком всяка година с нов 6ев 4естито.
18
1
 
20
 
! Отговори
Norge преди 11 години
Супер добра компания,но с много високи цени тука в Норвегия,дано в България не е така