Норвежката Теленор купува Глобул

Сделката включва и Германос България
26 апр 2013 20:12, Елка Василева
60
Норвежката Теленор купува Глобул
Теленор купува Глобул. Снимка: архив, Булфото

Теленор подписа днес споразумение с ОТЕ за придобиването на мобилния оператор Глобул за сумата от 717 милиона евро, без приспадане на парични средства и задължения

Глобул е вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абонати и пазарен дял от 36%. Сделката включва и Германос България.

„Въз основа на нашия опит от успешната работа на Теленор в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти“, заяви Фредрик Баксос, генерален директор и президент на Теленор Груп.

В момента в Централна и Източна Европа Теленор Груп присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Компанията е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

„Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и Теленор Груп. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара“, каза Кйел-Мортен Йонсен, Изпълнителен вицепрезидент и Директор за Европа.

Глобул присъства на българския пазар от 2001 г. В края на 2012 компанията е с 4,5 милиона мобилни абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. Глобул и Германос България имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г. след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубава компания, хубава сделка, ама и това ще побългарим...
16
6
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
Аз пък съм от Русе. Там използваме думата "фараж", само че не се използва за всякакви лопатки, а само за лопатка за ***.
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее българо-норвежката дружба искам норвежка сьомга като бонус към абонатите.
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Акъл от военни не ти трябва.
13
3
 
13
 
! Отговори
До 10 преди 11 години
Думата фараж не се използва в североизточна България.От Добрич съм-казваме лопатка.За фараж за първи път чух в казармата от един от Монтана.
12
0
 
25
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Думите "евала", "ашколсун", "аферим" са турски.
11
2
 
25
 
! Отговори
b.k. преди 11 години
Теленор, са с най-високите цени в Норвегия :)
10
21
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
Евала как реши, че е турска? По-скоро ми звучи като аорист на гръцки глагол :)
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А дано видим нещо добро от тези норвежци :)
8
13
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
думата няма значение,примерно в североизточна България използват думата фараж щото лопатка не се използва.......важното е че парите няма да се изнасят в Турция а в Норвегия,това е по малкото зло........
7
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Беше ясно, че няма да са турците. Как си мислите, че гърците ще се пазарят с турци, невъзможна мисия. А доколкото знам *** са давали доста повече за оператора, опитаха се да пробият на нашия пазар и чрез ВИВАКОМ, но ... ядец за наша радост. Браво на гърците, норвежците са за предпочитане.
6
8
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Па в нашто село Непрокопсано сички *** сме на глобулат бе,то само попат сай наврел на некакав боп щото му приличал на поп ама на Коледа кат му званих да доде ми опей прасето се са обаждаше некаква фльорца и вика,че щела му каже ама тай и не дойде,па сега за Великден да видим дали ша му каже за егнетата-кой знай...
5
4
 
24
 
! Отговори
male преди 11 години
колко много хора имат по повече от един договор за абонамент мобилни услуги поне по два за фиксирани услуги отделно за мобилен интернет и на практика това не е реален пазарен дял никакви 4,5млн абонати -пълна спекулация, замазване на очи с цел изгодна сделка ,,,, всичко е симулация на практика пазара е нулев!пс: Питайте пенсионерите :)
4
5
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предишните собственици бяха гърци, така че норвежците ще са свежа глътка въздух за оператора.
3
27
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала Поне не са турци...
2
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се, че норвежците ще подобрят оператора и като цяла пазара в България.А до N1:Недоволни клиенти винаги ще има.
1
37
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, че другите са цвете ама Глобул е най-гадния оператор. Андрешко в ново време.