На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"

Куюмджиев: Проектът не нарушава европейското законодателство
Обновена: 29 май 2014 14:02 | 29 май 2014 11:02, Надежда Бочева
56
На 13 юни експерти от ЕК идват в България заради "Южен поток"
Снимка: архив Булфото

Експерти от Европейската комисия (ЕК) идват в България на 13 юни, с тях ще бъдат обсъдени въпросите около "Южен поток". Това съобщи пред БНР депутатът от "Коалиция за България" и заместник-председател на Комисията по енергетика в НС  Явор Куюмждиев.

Преди дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу информира българския премиер Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за "Южен поток”. Барозу посочи, че някои от споразуменията за газопровода, които са били сключени или се договарят, противоречат на европейските правила.

Още по темата
ЕК започна и специална процедура срещу страната ни за уточняване на казуса. Тя бе предизвикана заради промените в Закона за енергетиката, с които на практика проектът "Южен поток" в българската му част се разглежда като интерконектор, а морската получава правен статут, според който не стъпва на европейска територия.

„Убедени сме, че нарушение на европейското законодателство няма“, заяви днес Явор Куюмждиев, който е един от вносителите на законодателните промени.

„На 13 юни у нас идват експерти от ЕК, с които ще се дискутират тези въпроси. Надявам се, че ще ги убедим, че нарушение на европейското законодателство няма. Надявам се, че новият състав на ЕК ще проумее, че "Южен поток" не е руско-български проект, не е услуга на никого, освен на  всички южноевропейски страни“, обясни депутатът.

Той допълни, че проектът е руско-европейски и това, че минава през България, е огромен успех на вече трето поредно правителство. „Ще защитаваме българските национални интереси до край. За нас проектът е жизнено важен. И рано или късно той ще се случи. Цялата тази драма е малко измислена. До този момент няма нито един конкретен текст с какво точно сме нарушили европейското законодателство“, каза Куюмжиев и уточни, че имало две писма, които се базират на доноси.

На въпроса как ще разсеят съмненията, че има нагласен конкурс за строител на българската част на газопровода той каза, че конкурсът е проведен по действащия Закон за обществените поръчки. Няма фирма в България, която може да работи по този проект и да не е включена, допълни депутатът.

Припомняме, че след завръщането си от Рим вчера премиерът Пламен Орешарски обясни, че ако има забележки от страна на ЕК по закона за енергетиката, те ще бъдат отразени преди второто четене на текстовете в Народното събрание.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Между Русия и Украйна се води война, което прави Южен Поток невъзможен проект.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предателите като Куюмждиев ще се скрият в миши дупки
23
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе вие *** можете ли да мислите изобщо, никой нямаше да е против южен паток, ако не променяха законидателството заради него, което е неизгодно и за нас. Да не говорим за другите далавери по проекта, които са изцяло в български ущърб като плащане на такси само при 100% запълнен капацитет, което никога няма да стане и тотално раздута цена, която ще връщаме 30 години.Политиците ни трябва да бъдат съдени за национално предателство.
22
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕК вече е предприела санкции срещу България заради южен поток който нарушава законите в общността. Всички лъжи които се тиражират от рубладжиите и платените медии за продължаващото строителство на газопровода не отговарят на истината.
21
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток никога няма да се строи, БСП се разпада и загива, рубладжиите емигрират в Крим
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голямата новина, която услужливо се избягва в този сайт е, че Шеврон напуска България. :)
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отказахме се от НАБУКО-проекта го взе миналата година Гърция сключвайкидоговор с азерите !!!!!Умувайте сега дали ТОЗИ ПРОЕКТ е ЕВРОПЕЙСКИ ИЛИ НЕ,а Турция точи зъбки ДА ГО ВЗЕМЕ и ДА ВИ ГО НАБИЕ ПОСЛЕ *** ДО КОЛЕСАРИТЕ!!!!Е,тогава няма да е зависимост,а ЧИСТО ....НЕ!!Отново чисто голи,по чорапки!!!!Всичките НЕЩАСТНИЦИ,ПРОСТАЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ КАК СЕ ОКАЗАХА И СЪБРАХА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЗА 25 ГОДИНИ???ОВЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,ТЪПО БЪЛГАРСКО СТАДО ОВЦЕЕЕЕЕЕ!!!!!!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Беленския гьол и 20-метровата тръба на южен поток са паметници на крадливите ни политици.
17
1
 
8
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен На миналогодишният икономически форум в Давос като член на аграрна компания си говорих със един от финансовите експерти в сектор аграрно-енергийно сътрудничество относно този южен поток,знаеш ли че дори и да се изгради БГ няма да получава реални дивиденти 20 години а също така при преноса на газ за бита ще има освен 3 държавни посредници още около 12 такива а както знаеш всеки посредник е такъв заради Пари така че не се надявай да ти се намали цената на газта или нещо подобно.
16
3
 
10
 
! Отговори
? преди 10 години
Колко ли ЗАВИСИМ трябва да си ,за да напираш и да строиш ЮП,променяйки БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО да пасне на руснаците.Транзитните такси ще се плащат при 100 процента НАПЪЛНЕНИ ТРЪБИ,при Северен и сега е на 50 процента.Манипулации или лъжи, или що?
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Третополовите *** от реаниматорският блок искат оставка хахаха Абе третополови соросоидчета нали имате 100 хиляди гласа колкото 5 по големи села хахаха Не го ли разбирате, че сте *** за когото на никой не му пука или по друг начин казано малцинство соросидни *** :)))
14
0
 
1
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Все тази грамотност или политика вие от неграмотни хора и политици сте на Н място по всички показатели, дори храните в магазините ви се класират в дъното като продават не качествена храна за другото NO COMMENT.
13
1
 
4
 
! Отговори
st преди 10 години
До Милер Не забравяй че винаги трябва да имаш опция, от къде да купуваш една и съща стока но предлагана от повече от един продавач иначе ставаш 100% зависим а тази зависимост не е в твоя полза.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 5 , st, не е въпрос на политика а е въпрос на грамотност.Какви са тези европейски правила които се нарушават. Толкова ли е трудно да не се нарушават, вместо да се философства. Хем искаме директно да получаваме газ, но не знаем или не можем да го направим. До кога?
11
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Експерти от европа идват да помагат на некадърните рубладжии
10
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проекта Южен Поток е спрян, който твърди обратното е лъжец.
9
3
 
10
 
! Отговори
Милер преди 10 години
50-60% от газа в Западна европа идва от северния шелф, англо-американо-скандинавски компаний... При ограничаване на доставките на газ от Русия, цената на газа ще се повиши, и съответно може да се увеличи и обема на доставяния от северния шелф газ.. Това е примитивната игра, избутване на рускатат конкуренция от западния пазар, и по-големи печалби за монополистите... А ние ако се откажеме сами от нашите интереси и ползи ще бъдем най-големите ***.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реално погледнато не ни трябва газопровод,след като няма ДЪРЖАВА,А ЕВРОПЕЙСКИ РЕЗЕРВАТ!Не ни трябват БЪЛГАРСКИ МАЙКИ С БЪЛГАРСКИ ДЕЦА-осигуриха ни ВНОС НА БЕЖАНЦИ,не ни трябват предприятия,фабрики,заводи,защото няма кой да работи ТУК-БЪЛГАРИНЪТ Е ВЕЧЕ РАБОТНИК В ЕС,не ни трябват производители на храни-ЕВРОПЕЙСКИТЕ *** КОЙ ЩЕ ГИ ЯДЕ, не ни трябва АЕЦ-в Румъния и Турция колкото щеш-ЩЕ ВНАСЯМЕ ТОК,,злато,мед,сребро,руди-ЗА ЧИЙ НИ СА,не ни трябват ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ-БАНКИ БОЛ,ДАВАТ КРЕДИТИ!***
7
0
 
3
 
! Отговори
st преди 10 години
До Българин Потока е до Австрия и ако не си изиграеш картите тръбата няма да мине нито през БГ нито пък ще стигне до Австрия БГ е транзитна зона.
6
5
 
9
 
! Отговори
?!?!? преди 10 години
Хората ще ти пращат експерти(той сигорно като чуе тази дума и си мисли,че ще пратят хора като "експертите" на Уринарски)а ти си седнал да обясняваш,че всичко било законно :D егати *** ВЕЕЕ ?!?!? ОСТАВКА червени чугунени глави !!!