Възможно е Twitter да фалира, Meta е провален проект за момента

Краят на евтините пари означава и край на големите печалби
15 ное 2022 20:00, Анисия Иванова
43
Възможно е Twitter да фалира, Meta е провален проект за момента
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Технологичните компании трябва да намалят рисковите си проекти предвид текущата икономическа среда, както и цикъла на монетарната политика на Федералния резерв. Те трябва да бъдат по-дефанзивни, за да не претърпят още по-големи загуби и да има последващи съкращения на служители. Фундаментът на тези компании все още е стабилен, но започва да се разклаща, защото поне в Европа предстои рецесия. Следващата половин година ще е изключително волатилна и трудна за пазарите. Това каза Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в "Делтасток", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Изминалата година беше изключително тежка за технологичния сектор и една от причините за това е, че вече дойде краят на ерата на евтините пари и ниските лихвени проценти. По-високите лихвени проценти водят до по-високи рискови премии за акциите и по-висок процент на дисконтиране на паричните потоци, което оказва натиск върху цените на акциите - особено в технологичния сектор. Високите лихвени проценти освен това забавят икономиката и това води до спад в печалбите на компаниите.

Още по темата

Напълно възможно е Twitter да фалира, защото в момента губи по четири милиона долара на ден и има голям отлив на рекламодатели. Всичко това се случи заради т.нар. „верифицирани профили”, които се оказват фалшиви.

Според Чаушев, за да върне Мъск доверието в Twitter, той трябва да спре да бъде толкова активен в управлението на компанията и да не прави толкова резки промени.

Що се отнася до развитието на Meta събеседникът посочи, че компанията изцяло е загубила своята посока и визия. Зукърбърг реши да се фокусира изключително сериозно върху създаването на метавселената, но това не беше правилен ход.  

"Метавселената е пещ за пари, губят се изключително много средства, но Зукърбърг отказва да приеме, че това е провален проект поне за момента”, смята Чаушев.

Според събеседника метавселената се проваля, защото хората не я искат, както и предвид факта, че всичките им действия ще бъдат монетизирани от Meta, защото Facebook и Meta в основата си са платформи за данни и за таргетиране на реклами с обвивка на социална мрежа.

Apple също излязоха със свой проект за метавселена и там съм по-оптимистично настроен относно реализацията му, каза Чаушев.

Коментирайки рисковете от разширяването на дейността на Amazon, експертът отбеляза, че компанията се е разраснала изключително бързо, има 1,5 милиона служители и предвид затегнатата икономическа среда в момента трябва да намали амбициите си.

"Когато икономическата обстановка и лихвите се нормализират, Amazon ще остане лидер във всичко, което е започнала”, отбеляза събеседникът.

Защо продажбите в „Черният петък” тази година няма да са толкова силни? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 - Туйтър разчиташе на нонстоп инвестиции. Комоанията не е рентабилна и тазоникономика, беле обречена.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 17 - Лусионе, за главамлинси, за тяло ли си, не та знам, ама мълчи друг път.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо - Комоанията е загубила 75% от оценката си за 7 месеца ... От това връщане нема
14
1
 
1
 
! Отговори
Люсиен преди 1 година
До "МЕТА от латински означава С-м-ъ-р-т." >> "мета-" е афикс от гръцки език, който значи, в зависимост от създадените думи: "след, зад, между". Днешното значение на думата е грешно, защото идва от грешен превод на дисциплината "метафизика", където някъде се превежда като "извън" физично ("надфизично") или нещо което е по- или най-, в смисъл трансцендентно - невидимата същина на нещо. Така че "мета" сама по себе си, не означава абсолютно нищо.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно възможно е Twitter да фалира, защото в момента губи по четири милиона долара на ден и има голям отлив на рекламодатели.Това е пълна глупост ..Twitter губи пари от сумати и време и сега изведнъж щял да фалира ..
12
3
 
9
 
! Отговори
Бай Спас преди 1 година
Я от един месец не съм спал от дертове дали ше фалират туитър и мета, дали няма. Зелето ми в бидона не ще да втасва зарад туитър.
11
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин мъск си го заслужава след като го видях как гадно постъпи в ефир с отговарящата за сигурноста в туйтър ...не се прави така
10
7
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Извикайте го тоя да ги приказва тия като свърши кризата ама му пуснете и днешния запис. Ще му се да види фалирала компания на Мъск за 44 милиарда долара а колкото до Мета, това е социална мрежа с 3,5 милиарда потребители от 8 милиарда души население на земята. Да си навие анализите на руло и да ги завре, вие знаете къде.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 - А на ирвит буквално означава "мъртва", като комоанията, която ограби живота, душитв информацията на милиарди.
8
0
 
17
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Не случайно крайния статий в рака се казва МЕТАСТАЗИ. Правилно думаш.
7
4
 
22
 
! Отговори
Олег преди 1 година
ВК и Телеграм са най-добрите платформи!
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МЕТА от латински означава С-м-ъ-р-т. Не че нещо нале :)
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
META е в колапс и няма нищо по-добро от това!
4
9
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Кой ти се занимавас Туйтър. А има ли още хора с реални профили във Фейсбук?! Аз лично, имам 8 фейсбук профила, и всичките до един фалшиви. Помагаг ми да се докопам до информация от ляво от дясно, да пусна някоя дезинформация, да дръпна някои сведения за тоя - оня и така...
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tona нa G-7...
2
1
 
4
 
! Отговори
Чичко Паричко преди 1 година
Дрън дрън, никакъв анализатор не е тоя!
1
1
 
2
 
! Отговори
Беко преди 1 година
Добаден!