Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари

Десетки тонове готова продукция залежава, цената пада
156
Вносът на евтин мед от Украйна удари нашите пчелари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Стойността на меда продължава да пада, въпреки че всичко друго поскъпва, алармират пчелари от Добруджа. Няма пазар и десетки тонове готова продукция залежава. Едновременно с това променящите се климатични условия водят до спад на продуктивността на пчелите. Все повече стопани разпродават кошерите си, макар и на загуба, защото субсидиите са крайно недостатъчни.

Цените на едро за килограм мед са паднали с около 2 лв., казва пчелар, който има 140 кошера край Каварна. Ето защо на мъжа за първи път му се налага да продава продукцията си сам по фермерски пазари. Реалната цена на би трябвало да бъде най-малко 5,20 лв. предвид високите тарифи на горивата, суровините и др., категоричен е Хинчо Хинев.

„Някои от колегите просто не можаха да издържат и веднага, щом извадиха продукцията, я продадоха. А в момента фирмите, които изкупуват, просто сядат и се разбират за една цена. И няма интерес към нас. А ние трябва да усвояваме програми, да плащаме осигуровки и още какво ли не. И накрая – имаш мед и той стои! Няма пазар за 15 тона мед”, обясни Стойко Василев, председател на Сдружение „Пчела Балчик 2019“ пред Нова телевизия.

Според Хинев обяснението за случващото се е вносът на евтин мед от Украйна.

Заради сушата пък добивите са три пъти по-ниски от обичайното. Доскоро пчеларите са вадели по 40 кг мед от всеки кошер, споделя Славчо Колев, професионалист в занаята от 55 години. При тази честа и рязка промяна в температурите, пчеларите се молят застудяването да е краткотрайно, за да оцелеят медоносните. Оцеляването на сектора като цяло обаче, е под въпрос.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: медпчелари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дайте инфо за евтин мед, пшеница и слънчогледови семки.Навремето Попето викаше " За бога братя, не купувайте!", заради високите цени, а сега когато е евтино пак реват.Нашите зърнари получават субсидии, помощи, евтин дизел, карат Мерцедес и Майбах и все реват и реват. Айде, сикт....
133
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
къде се продава този евтин мед от украина последно бурканите с мед са с тегло900 гр и на средна цена 12.99 лв
132
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И от Китай , каква Украйна и мед. От бойното поле събират мед.
131
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поредната фалшива новина.
130
6
 
8
 
! Отговори
Пчеличката мая преди 8 месеца
Ние, алчните български пчелари сме против вноса на мед, за да можем да продаваме нашия фалшив продукт в който ръгаме глюкоза на петорна цена.
129
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
След като всички управляващи са загрижени за народа, че живее в бедност, да вземат да стимулират внос на евтини стоки от Украйна. Искам евтин мед, искам евтино брашно, искам евтино олио и всичко, което би било поносимо за изтънялото ми портмоне.
128
3
 
7
 
! Отговори
Пазарен икономист преди 8 месеца
Аз не мога да проумея едно нещо, ЕДНО: Защо след като украинският мед е по евтин нашите пчелари не го изкупуват и не го продават по-скъпо? То е същото като да гледаш пчели, нали - инвестираш време и пари и накрая прибираш печалбата като продаваш продукта.
127
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо има много противоречия. Хем пречело, че имало застояла продукция, която не се продавала, хем пречело, че пчелите произвеждали по-малко. Е, нари има застояла продукция. Пчелите произвеждали по-малко, чя било студено. Е този пчелар от 35 години да каже, тогава зимите минаващи в голяма част с минус 10 до минус 20 градуса, пречиха ли на пчелите. И накрая, горкия осигуровки трябвало да плаща. Ами всички пращат.
126
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То къде ли не ги удря тези пчелари... от 7 лв буркана го направиха по 13-14... после други им виновни! Още малко ще глобяват хората че не купуват от тях мед.
125
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чудесна новина!
124
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
българските пчелари са русофили и антиевропейци! как така ще мрънкат против украйнския медец ?!?
123
4
 
15
 
! Отговори
Пчелар преди 8 месеца
Нашите дупедавци съсипаха държавата камо ли пчеларството.Заслужават на всички от 89 г насам да им се заврат кратуните в един кошер за десетина минути и после да се оправят.
122
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да благодарят на антибългарската сглобка, чийто приоритет е всичко друго, но не и интересите на България и гражданите й.
121
0
 
8
 
! Отговори
Пчелар преди 8 месеца
На каква цена се изкупува меда в момента, колеги? Интересувам се от цената на едро за полифлорния мед.
120
0
 
17
 
! Отговори
Моля? преди 8 месеца
Тук някои ми говори за МЕДЕНКИ. При този продукт се влага най-долнопробния пчелен мед, мед който е с високи показатели на водно съдържание, антибиотици, липса на поленов състав, митилфорфурол (това е при стар мед!) .... Не хапвайте меденки, нито ги препоръчвайте на някои ...
119
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Против вноса на мед и всякакви стоки от Украйна съм,но нашите пчелари се самозабравиха с цените на меда.
118
6
 
6
 
! Отговори
122 преди 8 месеца
Ехее ... някой русороб ми метна минус! ППУУУУУУУУУУ
117
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Българите не консумират мед.
116
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Пчелари или печелбари?" - И двете. Всеки бизнес има за цел, да облагодетелства сосбствениците си.
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Пчелна задруга - Че ти и приятелят ти сте селски тарикати на дребно, не значи, че всички са такива ... А и освен това, немското производство се е превърнало в ГМО антибиотична лаборатория от 15 години насам ... Да си чул за "качесствени немски храни"? Коли, да! Бусов, камиони, техника - да! Ама не е и храни.