Заблуждава ли България американците за АЕЦ "Козлодуй"?

20 юни 2024 21:55, Красимир Ангелов
19

Американската EXIM Bank е готова да осигури 8 млрд. долара за АЕЦ "Козлодуй".

"Тази банка за това е създадена от правителството на Съединените щати, за да финансира инвестиции, които ще създадат работни места в Щатите и ще защитят бизнеса. Бих ги посъветвал да анализират по-сериозно дали това тяхно намерение е в съгласие с обявените им екологични принципи, така че да не подценяват този въпрос", коментира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

Той поясни, че за да се изпълни един такъв инвестиционен проект, са необходими редица предпоставки, като едната от тях е да има влязъл в сила доклад за оценката на въздействието на околната среда.

"Съгласно нашето законодателство, когато такъв доклад е приет и одобрен от Министерството на околната среда и водите, неговото правно действие е пет години. Ако в този период не е започнало неговото осъществяване, той губи правна сила. Този доклад, след редица съдебни битки, влезе в сила на втори април 2019 година, от което следва, че би трябвало неговият срок на правно действие да е изтекъл. Ако това е така, проектът за VII блок е без тези необходими юридически основания", разясни проф. Касчиев за Bulgaria ON AIR.

Енергийният експерт допълни, че оттам следва банката, в съответствие със своята екологична политика и принципи, да не го финансира.

"Предполагам, че те просто не знаят за това и са заблудени от българските си партньори. Би следвало Министерството на околната среда и водите да се произнесе много ясно по този въпрос", каза гостът.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от ЕС
След митата за китайски е-коли: Пхенян атакува шунката на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 седмица
Балкански пак се опитва да прибере пачката в джеба без да свърши нищо. Сега започва голямото увъртане докато се измисли схемата
17
6
 
1
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Нямаме нужда от нов АЕЦ, това е безумие. Никога няма да може да се изплати. Това е като в 2030 г да си купуш стар модел Змайбах с евро 4.
16
0
 
10
 
! Отговори
Меглена Кунева преди 1 седмица
католичка, масонка, франкофонка, мафиотка, съпруга на син на висш кадър на ЦК на БКП (комунистическа номенклатура) унищожи БГ-енергетика и затвори работещи реактори в АЕЦ-Козлодуй, за да може Румъния да строи АЕЦ с френски реактори и да купуваме скъп ток от Румъния................тая заслужава 200 години затвор за национално предателство!
15
0
 
4
 
! Отговори
Меглена Кунева преди 1 седмица
католичка, масонка, франкофонка, мафиотка, съпруга син на висш кадър на ЦК на БКП (комунистическа номенклатура) унищожи БГ-енергетика и затвори работещи реактори в АЕЦ-Козлодуй, за да може Румъния да строи АЕЦ с френски реактори и да купуваме скъп ток от Румъния................тая заслужава 100 години затвор за национално предателство!!!
14
3
 
0
 
! Отговори
2342342342 преди 1 седмица
В момента всички валути падат срещу долара.
13
1
 
8
 
! Отговори
Хммм преди 1 седмица
Съмнявам се, че Боко има кохонес да извърти такъв номер на краварите. Иначе щях да го призная, че е политик от класа.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Професоре,нашите генетични слагачи,показали това за изминалите 34 години са доказали,че могат да променят,или даже да премахнат всякакъв "документ",стига да е в угода на кравариснския господар.За къде по-голями дреболии те таковаха мамата на националния *** наречен от някои "конституция" и нито една овча глава не каза и гък,че какво остава относно заповедите от Големия Кравар!!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бяхте построили Белене за толкова години! Нали се подписвахме и подписите над 600 000 "изчезнаха" от парламента! Минаха близо 20 години от тогава. Досега вече да са се изплатили смешните 10 милиарда. Евтини на брашното, скъпи на триците!
10
0
 
15
 
! Отговори
сега преди 1 седмица
е момента да припомня за една от унищожителките на БГ-ядрена енергетика.............Меглена Кунева-Пръмова-дъртата вещица-франкофонка и предателския реформаторски блок!!!
9
0
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 1 седмица
Направо сме шарани...................или поне на Запад(Англия, Франция и САЩ)ни мислят за шарани..............примери-стотици!!!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
България трябва да внимава за евентуална заплаха за националната ни сигурност. Какъв зор има банката? Да си търси другаде клиенти. Да не сме шарани?
7
1
 
11
 
! Отговори
Руснаците преди 1 седмица
когато имахме добри отношения с тях, след изгаряне на ядреното гориво си караха радиоактивните отпадъци в Русия, но сега братята-американци няма да ни карат отпадъците в САЩ, а ще си ги съхраняваме ние...................според мен тайният замисъл е България да стане гробница на радиоактивни отпадъци..................ще поживеем, ще видим, дано да греша!!!
6
1
 
17
 
! Отговори
Простата истина преди 1 седмица
Продаваме 2 реактора за 2 милиарда на укрите, купуваме един за над 20 от краварите!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-скоро американската банка заблуждава България. Но българите не са толкова балами.
4
2
 
17
 
! Отговори
Руски реактори преди 1 седмица
ВВЕР-1000..................с американско гориво.................това е бомба със закъснител, помнете ми думата................казвам го като ядрен физик...................най-малката вариация в изтопния състав (уранът има 3 изотопа) и ще стане белята................дано не станем свидетели на втори Чернобил..................Бог да пази България!!!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заблуждава ли САЩ българите за зелена карта?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха, хааа
1
3
 
15
 
! Отговори
8 милиарда преди 1 седмица
долара заем...............ще върнем 16 милиарда................не ние, а децата ни!!!Добър вечер, селяни прости!!!

Спонсорирани публикации