ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия

Замрази активите на депутатите, подкрепили независимостта на Донецк и Луганск
128
ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "републики".

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в  действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
15
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 години
Сърбия трябва да си върне Косово, България - Македония, Гърция - Константинопол и половината от Мала Азия. Русия и Китай заедно ще са супер световна сила!
75
3
 
13
 
! Отговори
Скромно мнение преди 2 години
Това ще доведе до лоши последствия за Русия, но и световната, застаряла блудница Европа ще пострада много! Бъдеще ще имат Китай и Русия, а дано и България въпреки 31 годишен икономически и демографски геноцид и ограбване!
74
3
 
12
 
! Отговори
До 87 преди 2 години
Не бягат в Русия, щото там *** и либерасти не търпят. И много ги бият... Та за това, разбра ли, умнико, колкото и да си кух като хралупа...
73
1
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Плашат куче със салам.
72
14
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Защо никой не бяга да живее в Русия! Толко мигранти се влачат към Европа, никой не отива на север! ЗАЩО??? Джуджето Вова не яде хора! Толко е силна пропагандата- но без резултат!
71
0
 
11
 
! Отговори
Просто безсилие преди 2 години
Мерките са в стил бля-бля и отчитане на дейност.
70
1
 
13
 
! Отговори
Сигурно е преди 2 години
До 2 години Косово ще бъде предадено на Сърбия по деликатен начин. САЩ се готвят да напуснат базата Бондстийл, край Прищина, както тези в Афганистан. Наркохъба за Европа ще се наложи да си търси друга база по близка до потребителите.
69
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
До и на шопинг,И Версаче и Долче Габана и много други отдавна са в Москва Не се коси толкова
68
0
 
16
 
! Отговори
Сънчо преди 2 години
След комунизма и НАТО си отива. Спете спокойно деца!
67
1
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Слава России
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ще издържи ЕС след изтощителите ковид глупости които дори продължават в Германия и Франция??? И една година няма да издържат. Обзалагам се на каса бира. Както се обзаложих че ИТН ще свалят тиквата, ама се смеехте.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да ви светна - След назначаването им лекарствата треба да се вземат редовно .
64
6
 
6
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
Руснаците отвърнаха, че отговора на санкциите ще бъде болезнен! Според мен най болезнения отговор на Путин би бил като удари фондовата борса в Ню Йорк с някоя "Булава" или "Синева" или най добре да наводни града с бойния дрон "Посейдон" дето прави цунами високо 500 метра. За сравнение цунамито ударило Фокушима беше високо само 14 метра и навлезе на 10 километра навътре в сушата!
63
1
 
19
 
! Отговори
ххх преди 2 години
ЕС обяви най-мащабното харакири ,цени на горивата до небето !!!
62
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като излезе мечката от бърлогата... оди я дръж за опашката.
61
2
 
20
 
! Отговори
Км преди 2 години
ЕС настоявал да се отмени признаването на двете републики.А когато Русия от 15год. предупреждаваше НАТО да не се разширява на изток,западняците се правеха на глухи и слепи.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на Крим беше 40 милиарда. Толкова искаха укрите от Русия. Сега тия републики колко струват с мините и геостратегическото разположение? Не по-малко от 40.
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия па! Обратен път няма. Следващата цел е Киев, а после Берлин. Както винаги.
58
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, и? Как това ще помогне на Украйна?
57
7
 
2
 
! Отговори
Влад преди 2 години
И газ и нефт ще има за Европа, защото от това се изхранва Русия, така чи ни съ бойти... А и това е началото за нови алтернативи.