ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия

Замрази активите на депутатите, подкрепили независимостта на Донецк и Луганск
128
ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "републики".

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в  действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
1
 
! Отговори
Когато печелиш преди 2 години
Десет до сто пъти повече от неграмотникът пишещ:"по5 ,най малко"С удоволствие ще платиш 5 пъти по-скъпо за 20 пъти по-качествен продукт.
55
13
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Развитието е в Азия, ама в Япония и Ю. Корея! Предполагам не си купуваш китайски или Сибирски техники. Хахаха
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А газ за Европа ще има ли? Или на бюрократите не им дреме за обикновените хора?
53
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е вундеркинг,вътре има мащабни промени,мозъка не му е кръгъл,еволюирал е,сега е издут и деформиран.
52
3
 
16
 
! Отговори
haha преди 2 години
Света отдавна не е Ес и САЩ.... Това беше 60те и 70те години.... Сега цяалото развитие е в Азия ...
51
19
 
7
 
! Отговори
Состин преди 2 години
Най -голяюата държава в света, най-много ресурси а стандарта на живот е като на обор и ти защото винаги са ги управлявали вманиачени човечета. Говоря за руския народ а не за олигарсите им. Вместо да развиват икономика и да цъфтят, те само дрънкат оръжия и правят золуми. Имат прекрасни учени, прекрасни творци, но вождовете им са диви на кулибарски петли.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56Абе то хубаво да му забранят и да си изнесат производството ама не им стиска. Освен това като си изнесат производство на тези стоки цените стават по 5,най малко. И тогава?
49
19
 
6
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
Фактът, че толкова много руски *** заливат и фейса, и коментарите по всички новинарски сайтове, значи санкциите действат. Щом трябва да се пишат анти-ЕС и анти-НАТО опорки, значи има причини, а те са, че се прави демидж контрол, защото олигарсите около Путин са му набрали вече. Акциите на банки и компании в Русия са между минус 20 и минус 60 процента надолу и продължават да падат. Блокирай им на олигарсите парите и не Путин, а Си Дзинпин ще започне да се оглежда стреснато.
48
14
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 54 преди 2 години
Е това ли е смисъла на живота бре ***? Да гладуваш и да дрънкаш оръжия? Да живееш в 21 век като номад, като крадеш от други държави?
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновенните руснаци няма да усетят нищо.
46
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този чевек проявява неистова агресия от години,на мирни граждани и мирно общество,мозъка му е трансформиран,елипсовиден,квадратен,социопат и психопат вътре в мозъка има аномалии.
45
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да му забранят и на Потника да минава през Ес и САЩ. Само полети Москва - Пекин. А на китайците да изнесат всичкото производство западните фирми и да си правят само Хойвей и Кшаоми. Хахаха
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А може ли да се замени Лъганск с Беломорска Тракия или Македония а Русия с България???
43
4
 
16
 
! Отговори
Объркани преди 2 години
Европа просто е зависима Русия . искат или не ще се драпат по медийте но бизнеса с русия ще си върви
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 50 Те нали и сега са гладни, значи са свикнали. Свикнали на глад не можеш да го уплаши като му кажеш че ще го дътжиш гладен. Виж разглезените западни *** са друга работа, два месеца на студено и са довиждане.
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главата му е като гюведже,вътре му е пълна с картофи и свински пържоли.
40
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** скоро ще пасат трева 6ано севернокорейците!!! Но пък люцерна с антифриз си е една добра трапеза
39
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заменете Луганск с Кърджали и Русия с Турция и ще ви светне колко се ограничени всички Путинисти.
38
8
 
2
 
! Отговори
и на шопинг, преди 2 години
и на шопинг вече да не ги пускат в Милано, нема вече Версаче и Долче Габана, немааа, да видат руснаците сега...
37
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Санкция И Руснаците ще ми ядат опинците.