ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия

Замрази активите на депутатите, подкрепили независимостта на Донецк и Луганск
128
ЕС обяви най-мащабните си санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Съветът на ЕС прие пакет от мерки в отговор на решението на Русия да признае контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област в Украйна за независими субекти и последвалото решение за изпращане на руски войски в тях, гласи съобщение за медиите на Съвета на ЕС.

"Подобни решения са незаконни и неприемливи. Те нарушават международното право, териториалната цялост и суверенитета на Украйна, международните ангажименти на самата Русия и допълнително ескалират кризата", каза в тази връзка Жозеп Борел, върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

С новия пакет ЕС ще разшири обхвата на ограничителните мерки, за да попаднат под него всичките 351 членове на руската Държавна дума, които на 15 февруари гласуваха в подкрепа на призива към Путин да признае независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска "републики".

Освен това целенасочени ограничителни мерки ще бъдат наложени на още 27 високопоставени физически и юридически лица, които са изиграли роля в подкопаването или застрашаването на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна. Сред тях са лица, вземащи решения, като например членове на правителството, които са участвали в незаконните решения; банки и бизнесмени/олигарси, които подкрепят финансово или материално руските операции на територията на Донецк и Луганск или се облагодетелстват от тях; висши военни, които са играли роля в  действията за дестабилизация; и лица, отговорни за воденето на дезинформационна война срещу Украйна.

Ограничителните мерки включват замразяване на активите и забрана за предоставяне на средства на изброените лица и институции. Освен това забраната за пътуване, приложима към включените в списъка лица, не им позволява да влизат или да преминават транзитно през територията на ЕС.

Също така влизат в сила ограничения върху икономическите отношения с контролираните от сепаратистите райони на Донецка и Луганска област.

Новите мерки ще бъдат насочени към търговията на двете области към и от ЕС, за да се гарантира, че отговорните лица ясно ще усетят икономическите последици от своите незаконни и агресивни действия. С днешното решение ще бъде въведена по-специално забрана за внос на стоки от контролираните от неправителствените сили райони на Донецка и Луганска област, ограничения върху търговията и инвестициите, свързани с определени икономически сектори, забрана за предоставяне на туристически услуги и забрана за износ на определени стоки и технологии.

Съветът на ЕС въвежда и забрана за финансиране на отделни сектори на Русия, нейното правителство и Централната банка. Чрез ограничаване на възможностите на руската държава и правителство за достъп до капиталовите и финансовите пазари и услуги на ЕС Брюксел цели да ограничи финансирането на ескалиращи напрежението и агресивни политики.

ЕС настоява Русия да отмени признаването на контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна и да спазва поетите ангажименти.

От информацията за медиите става ясно, че ЕС е готов бързо да приеме по-широкообхватни политически и икономически санкции в случай на необходимост.

Съответните правни актове, включително имената на съответните лица, ще бъдат публикувани скоро в Официален вестник.

С днешните допълнителни списъци ограничителните мерки във връзка с кризата около Украйна ще се прилагат спрямо общо 555 физически лица и 52 институции. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
19
 
! Отговори
haha преди 2 години
Плашат гаргите тия от ЕС... Русия отдавна има закони забраняващи на руските депутати да имат собственост извън Русия.... :)
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам ЕС да спре да се излага. Ясно, че не могат да спрат руснаците със сила и няма нужда да наказват за това собствените си граждани.
34
1
 
16
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Международното право са учебници,в реалният свят правото е на страната на по-силния.Англия първа бомбандира немски градове,Германия месец след това и отвърна,дори и удариха Дрезден през 1945 и над сто хиляди загинали.Победител е Англия,а правото следва победителите.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 Да спре да купува от Русия ама ще трябва да плаща по скъпо а това на,, богатите'' граждани на ЕС няма да им хареса, ама никак. И като нищо ще погнат с камъни по улиците управниците.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е пресметнато и разиграно от страна на Русия .Едва ли се случва нещо неочавано, едва ли ще има уплашени от тези санкции
31
1
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Украйна можеше да задържи Донбас и Луганск ако беше изпълнявала Минските съглашения - специален статут (автономия), изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на съприкосновение и т.н. Можеше,но не го направи. Искаше военна победа. И затова ги загуби. Седем години гражданска война се оказаха твърде много за да могат да се търпят повече дори и от т.н. "демократична общност". Но не ги осъждам ЕС за санкциите - наведени са пред САЩ и нямат избор.
30
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А вие и краварите като бомбехте Югославия и признавахте косово,беше нормално,нали?Лицеме.рни гъ.золизци
29
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 2 години
Аз също протестирам - престанах да лайквам руски публикации в фейса .
28
14
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
докато не се изгонят от ЕС и България всички с руски паспорти и не накарат путин да си прибере маркучите за руска газ все ЕС ще има проблеми с руските терористи и окупатори.
27
2
 
22
 
! Отговори
Международното право преди 2 години
Решение на конфликта в рамките на международното право бяха Минските споразумения, но Киев седем години отказваше да ги изпълнява. И санкции за тях нямаше. Какво друго решение предлагаше международното право? Никакво. Какво следваше? Гражданска война до безкрайност. Е, Русия намери по-добро решение призна ДНР и ЛНР и сключи с тях договори за взаимна защита. Не им харесва на САЩ и съюзниците им. Но какво друго предлагаха.
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-жалки санкции надали съществуват. Въпросните депутати със сигурност не държат активи на територията на ЕС, а ако имат работа там, просто пращат представител.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеНТи колко си proost, казваш бензина от С. Арабия излиза много по евтин ама тия от ЕС щото са кухи купуват от по скъпия.
24
3
 
1
 
! Отговори
ГРОБАР преди 2 години
Браво
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа налага санкция, двойни мита върхо вноса на Руски автомобили и електроника в Европа!! Ей това ще събори Путин!!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе видя се тя, основната санкция - СП2. Дето прекара всички прости европейци. Като се връзваме на колониалните губернатори в Брюксел и Берлин, тъй ще е ...
21
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо подпухнало ми се вижда Кървавото джудже.
20
3
 
13
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Да дразниш мечка не е добра идея.След санкциите заради Крим последваха днешните събития,след днешните санкции как ли ще реагира мечока?А и едно е да наложиш ембарго или санкции върху Северна Корея,друго е върху една империя - империите са си самодостатъчни,особено тази на мечката с площ 35 Испании.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз имам един познат , жена му рускиня Ще измисля някакваи санкции за тях
18
13
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БРАВО НА ЕС НО МОГАТ ДА НАЛОЖАТ И МНОГО ПО-СЕРИОЗНИ САНКЦИИ КАТО ПЪЛНО СПИРАНЕ НА ВСИЧКИ НЕФТЕНИ ПРОДУКТИ ОТ ПУТИН АРИЯ ЗА ЦЯЛОТО ЕС!!!! И БЕЗ ТОВА ГОТОВ БЕНЗИН СЪС СЕ ЛИЦЕНЗА ИЗЛИЗА ПО ЕВТИНО ДОКАРАН ОТ САУДИТСКА АРАБИЯ !
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От компанията Ферари налагат санкции на Русия. Вече няма да има меню на Руски език в автомобилите им. Това ще е допълнително платена опция!! Това е съкрушаващ удар срещу Русия!!