97% от украинците вярват в победата на Украйна срещу Русия

70% от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната
22 фев 2023 23:12, Йоана Цонева
250
97% от украинците вярват в победата на Украйна срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Около 95% от украинците са уверени в победата на страната си срещу руските войски, сочи проучване, проведено в началото на февруари от украинския институт "Rating Group", предаде АФП.

Проучването, публикувано само няколко дни преди първата годишнина от руското нахлуване, показва и повишаване на доверието към украинския лидер Володимир Зеленски. Според проучването доверието в президента Зеленски е нараснало до 90% в сравнение с 36% през януари 2022 г., месец преди инвазията. В същото време доверието в армията се е повишило до 97% спрямо 65% през 2019 г.

70% от анкетираните са заявили, че са загубили близък човек във войната, което е почти двойно повече в сравнение с 9% преди шест месеца. Но броят на украинците, разделени от семейството си по време на войната, е спаднал до 21% в сравнение с 44% през март миналата година.

Още по темата
Според проучването най-малко една трета от работещите са загубили работата си.

Проучването показва и нарастващите прозападни настроения сред украинците, като 87% от анкетираните подкрепят присъединяването на страната към ЕС, а 86% - към НАТО. През февруари 2022 г., непосредствено преди началото на войната, 62% от украинците са искали да се присъединят към водения от САЩ военен алианс, а 30% са били против тази стъпка. През март 2014 г., когато Русия анексира Кримския полуостров, повече респонденти (43%) бяха против присъединяването към НАТО, отколкото за (34%).

Повече от половината (58%) от анкетираните смятат, че е "невъзможно" да се възстановят приятелските връзки с Русия, като 11% казват, че това би било възможно след 10-15 години, а 22% - в рамките на 20-30 години.

Проучването е проведено през февруари сред "случайна извадка" от над 1600 украинци, живеещи в различни региони на страната, с изключение на териториите, окупирани от Русия, и анексирания полуостров Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
1
 
36
 
! Отговори
еее преди 1 година
Стига с тези глупости! По добре напишете нещо за новата "среща"(челно) на бай дънчо със самолетната стълба във Варшава.
154
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БИдон ще се бие с Русия до последния украинец!
153
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПропаГанджата е голяма работа!
152
0
 
29
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Украинците в момента започват да ги мобилизират дори от чужбина, редица блогъри избягали в Полша вече публикуваха видеа, в които обясняват как ако си регистриран там легално на някаква работа вече ти е почти гарантирана призовката и екстрадирането - полското правителство сами си предложиха преди време да "пеят" за украинците и да ги екстрадират! Вчера дори по улицита са спирали хора и ако си украинец - записват ти личните данни и скоро се сещаш какво те очаква. Украинци го пишат товам е друг!
151
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обясниха ли им какво означава това? Още преди да започне специалната акция, ако им бяха казали колко хиляди ще загинат дали някой щеше да тръгне на заколение.
150
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно поне 97 % от украинците вярват и в дядо Коледа.
149
0
 
33
 
! Отговори
hah преди 1 година
Пълни измиошльотини. Украинските телеграм канали за забити до горе с клипчета как украинските военни насилствено мобилизират хора - как така нямаше и един "защитник на отечеството" който да е съгласен, всички се съпротивляват и се опитват да избягат. Реват в отчаяние дори най-върлите фенове на наркoмана! Хващат те, тикат те в камиона и от там те изсипват директно в окопите! А средната продължителност на живота на такива мобилизирани е 4 ЧАСА!
148
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛОЛ :DDDDDDD
147
4
 
38
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
Сгънете това " Проучване" на четири и си го наврете отзад.
146
2
 
26
 
! Отговори
бай толстой преди 1 година
Безполезни сте.На фронта.
145
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, вервайте каквото щете, ама ще става мазало. Не случайно Байдън идва на фронта, а Путин открито каза че нищо няма да е като преди. И двете страни са обречени да победят, а Украйна дава перфектна възможност да си премерят силите.
144
3
 
40
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Хунтата в Киев продаде народа си за пушечно месо на сащ и като гледам украйнците не се оплакват даса такова месо.
143
0
 
15
 
! Отговори
Нула покраинец преди 1 година
0 украинца = 0 %
142
1
 
35
 
! Отговори
това са процентите преди 1 година
на заблудените живеещи в друго измерение, предозирани и неориентирани слепци които вярват на нагли лъжи и безкруполна манипулация на невежите кравофили.
141
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както и македонците срещу българия
140
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисирката която се явява и авторка на статията, сътвори една журналистическа повърна.
139
2
 
11
 
! Отговори
селянин преди 1 година
някои хора още си мислят че земята е кръгла
138
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гьобелс ряпа да яде пред тая пропаганда...
137
1
 
28
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Естествено, че украйнците вярват в победата, нали Великият Наш Водач-Джо Б. обеща, че на прената линия идват българи, руминци, унгарци, чехи, дловаци, поляци, литовци, латвийци, естонци и финландци, тска победата е дигурно, фо последния източно-европеец няма да има отказване! Редпект и Поклон пред Големия Водач и Тактик Джо Байдън!
136
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз да попитам мисиркитe, ви вярвате ли в подобно украинско "проучване" та ни го и съобщавате!? Това сигурно е било за рубриката смях!?