ЕС осъди "Хамас" за използването на болници и цивилни като жив щит

От Израел е поискана максимална сдържаност при избор на мишени
13 ное 2023 16:19, Елка Василева
86
ЕС осъди "Хамас" за използването на болници и цивилни като жив щит
Снимка: архив, БГНЕС

Двадесет и седемте държави от Европейския съюз осъдиха "Хамас" за това, че използва болници и цивилни граждани като "жив щит" във войната срещу Израел, предаде Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел днес заяви, че същевременно блокът е поискал от Израел "максимална сдържаност при набелязването на мишените, за да се избегнат човешки жертви".

Още по темата
По време на срещата на министрите на външните работи на блока Борел представи изявлението, което издаде от името на 27-те държави, като проява на единство след седмици на често противоположни изявления за това как съюзът трябва да подходи към войната между Израел и "Хамас".

"Знаете колко трудно беше последните пъти, след гласуването в ООН, когато страните гласуваха по различни начини, да представим напълно единен подход", каза Борел. Само часове след като на 28 октомври лидерите от ЕС демонстрираха единство по отношение на войната между Израел и "Хамас", държавите членки бяха напълно разделени при гласуването на резолюция на Общото събрание, призоваваща за хуманитарно примирие в Газа, което да доведе до прекратяване на военните действия между Израел и "Хамас".

Сега обаче държавите от ЕС посочиха в изявление, че се присъединяват към "призивите за незабавно прекратяване на военните действия и за създаване на хуманитарни коридори, включително чрез увеличаване на капацитета на граничните пунктове и чрез специален морски маршрут, за да може хуманитарната помощ да достигне безопасно до населението на Газа".

Те също така потвърдиха своя "призив към "Хамас" за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Изключително важно е на Международния комитет на Червения кръст да бъде предоставен достъп до заложниците".

Като ключов принцип се посочва, че "ЕС осъжда използването на болници и мирни граждани като жив щит от страна на "Хамас".

Министърът на външните работи на Латвия Кришанис Каринш заяви, че "за съжаление "Хамас" използва гражданска инфраструктура и цивилни като щит срещу израелските сили за отбрана. Така че ситуацията абсолютно не е черно-бяла."

Той добави, че "никой на Запад не е заинтересован да подкрепя която и да е терористична организация".

Външните министри обаче не стигнаха до отправяне на призив на прекратяване на огъня.

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви, че разбира "импулса за прекратяване на огъня". Но допълни, че тези, които се стремят към това, трябва да отговорят на въпроси, "например как искането за прекратяване на огъня в тази ужасна ситуация може да гарантира, че сигурността на Израел е гарантирана? Какво ще се случи с 200-те заложници и кой ще преговаря за това в ситуация, в която преговорите едва ли изглеждат възможни?".
(БТА, Пламен Йотински)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: ЕСГазажив щит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Интересно име преди 7 месеца
Германската външна министърка АHAЛена Бербок. Родителите може би са имали определени предпочитания :-)))
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
500 км тунели под ГАЗА пълни с ракети, гранатомети и други оръжия, закупени с хуманитарните помощи за ГАЗА, 8.3 млд. евро само от Европа, включително от българските данъкоплатци. ПЛАЩАЙТЕ ДАНЪЦИ ЗА ОРЪЖЕЙНИТЕ КОНЦЕРНИ на ИРАН, РУСИЯ, КИТАЙ и СЕВЕРНА КОРЕЯ !
70
0
 
2
 
! Отговори
СПАС преди 7 месеца
А УКРАЙНА КОГА???
69
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС трябва да наложи санкции на Израел за хуманитарни и военни престъпления, окупация и геноцид, точно като руските санкции. Разбира се, този лицемер на снимката се крие от този въпрос.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Чакаме деня кога европейците ще обявят терористи. До сега са все жертви друга мимикрия нямат. А да какво беше ционизъм , нещо като фашизъм ли. Пицата от газа от Газа на подаване, кой повече кляка белким се омаже. Благодарете се на османлиите че не ви оставиха на тия чакали.
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Българин - Щом еталонът за цивилизованст на българин е Израел, обяснява защо думата "вулгарин" произлиза от то думата гръцката дума за българин - "вулгар", което значи див, прозсст, циничен.
66
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Браво ЕС, а сега от думи към дела.Главорезите от Хамас и ятаците им, които лапаха баклава и си честитяха 7-ми Октомви, ядат заслужен бой. Европа, започва да се събужда от прогресивния си сън, първо заставайки на страната на цивилизацията и (надявам се) второ да се събуди и у дома си, защото там е много по-зле и е много по-неподготвена от Израел.
65
1
 
1
 
! Отговори
тоти преди 7 месеца
АБР НЕ САМО ЕВРОПА- ЦЕЛИЯ СВЯТ ,ООН,САЩ и другите Цветовни оргънизации ЗАЩО НЕ СЕ САБЕРАТ И ПОМОГНАТ НА ИЗРАЕЛ да се ликвидира веднъж за винаги тая ЧУМА НА 21 ВЕК !!! Явно на НЯКОЙ ИМ Е ИЗГОДНО да има къде да си ПЕРАТ ПАРИТЕ И ПРОДАВАТ ОРЪЖИЕТО ,а сега РЕВАТ ТО ОБИВАЛО НЕВИНИ....че това не ли ви беше ясно БЕ ГОСПОДА КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИЦИ !!! ТО МНОГО ХУБАВО ДА СЕ НАГУШИШ И ЖИВЕЕШ В ОХОЛ ,но никой не го грижа КАКВО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРАВИ ,ВЪОРАЖАВАЙКИ ТЕРОРИСТИТЕ !!! ЕТО ТОВА ГОСПОДА Е РЕЗУЛТАТА !!
64
0
 
4
 
! Отговори
РККА преди 7 месеца
До Анонимен А Украйна подкрепя Израел.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо ЕС не осъди украинците които правят същото?А да те да измират украински деца не е проблем,нали руските агресори ги нападнаха те ще са виновни.Ама тука подкрепяме Израел и е кофти за имиджа ни на защитници на човешките права,да трепят палестинчета.А и хиляди бежанци има в западна Европа,може да решат да ни взривяват,ако си премълчим ще кажат,че подкрепяме геноцид.Хората ще скочат срещу нас и ще ни изритат.Затова осъждаме Хамас,скастряме израелците запазваме постовете си и всичко точно.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Преди 100г. са използвали копитни животни за жив щит за предвижване на войски за сражения във време на войни,а сега използват хора,които не искат или нямат възможности за участие във войни от страна на отбраняващите поради бедност или доведени до абсолютна бедност под жизнения стандарт на съществуване и изживяване на живот,лишени от нужни средства и възможност за движение и започване на ново начало за живот като се отдалечат от тяхната земя на която се родили,че ги използват в случая как животни
61
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ЕС трябва да го е срам от самия себе си! Над три хиляди избити палестинчета не ги вижда ЕС !Отвратително!
60
6
 
6
 
! Отговори
Колко преди 7 месеца
Станаха цивилните жертви в Газа? Някой брои ли ги още?
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да сравняваш левски и ботев с хамас и да слагащ плюсове? те колко турски бебета изклаха и отвлякоха? наистина руснаците подариха на българите тази държава, щяхте да си останете ислямски бардак с най-долни пачаври на талибани. затова и съседните държави се освободиха сами, а тук се радваха да ги мачкат и унижават.
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Левски и Ботев също са ги смятали за терористи, както и всичките ни знайни и незнайни войводи :))) Евреите тормозят палестинците, а всеки арабин ги смята за натрапници, което си е вярно :))
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Катар финансира "Хамас". Пиндостан и Еесовската Зона признават "Хамас" за терористична организация, но Не признават Катар за страна спонсорираща тероризма" - Еесовската Зона се отказа от руския газ и ако признае Катар за страна спонсорираща тероризма, рискува Катар да й затвори газовото кранче и в градината на Жозеп лехите с цветя да повехнат.
56
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 55.... А Защо ес не осъди клоуна за това, че използва болници и цивилни блокове като жив щит, та се налагаше Путин да ги бомби...
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дали са терористи е много относително... За османските власти Ботев и Левски са били терористи...
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 52 ____Северна Арабия винаги си е била на арабите.. Самото име го доказва...
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
що сълзи ляха бунгуристанците като оня кадафи държеше заложници нашите мед. сестри и лекаря. то не бяха драми, не бяха стенания. сега сте забравили май и сте станали араби терористи? израелците не ме вълнуват, стоят си в държавата и не идват да взривяват автобуси по летищата ни, не минават границата, не убиват български полицаи. нашествениците араби малко им беше тервел дето им рита задниците, че ще трябва пак. не се научиха. и защо народът ни има песен за чер араб и синджир роби?