Жегата и безводието доведоха до криза с реколтата в Кипър

Очаква се поскъпване на плодовете и зеленчуците
23 юни 2024 15:30, Анисия Иванова
15
Жегата и безводието доведоха до криза с реколтата в Кипър
Снимка: БГНЕС, архив

„Криза с реколтата“ и „ситуация извън контрол“ поради изключително високите температури и безводието, обявиха от Кипърската агроасоциация, Кипърската организация на производителите на картофи и регионалните земеделски съюзи.

Пъпешите в някои райони на страната са унищожени 100%, реколтата от лук е увредена до 70%, щетите при дините достигат 50%. Картофите „излизат печени от пръстта“ и не могат да бъдат продавани, описаха положението си производители от „картофения район“ на Кипър.

Значително ще бъдат намалени тези дни наличните количества за консумация на домати, тиквички, фасул и други култури.

Поради съкращаването на количествата вода за напояване от язовирите стопанствата са пред риск да не могат да произвеждат нови продукти през втората половина на годината, съобщи БНР.

В същото време потреблението се увеличава заради активния туристически сезон.

Плодовете и зеленчуците ще поскъпнат през следващите дни, заявиха производителите. Цените на зеленчуците през май вече са се повишили с 3,5% в сравнение с април и с 8,3% спрямо май миналата година, отчете обявеното проучване на пазара на Службата за защита на потребителите към търговското министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: сушаКипърреколта
Още от ЕС
По-голяма дори и от Рамщайн: НАТО издига най-голямата си база в румънско село
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Слънчева батерия преди 5 дни
Да си купят инсталации за обезсоляване на вода и да си поливат. Те са остров и са заобиколени от вода. Много мързелив народ. И да си сложат слънчеви батерии за ток за машините. Ама са мързелив народ и няма да барнат нищо.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Избутват горещия въздух от Африка към Европа. Това движение на въздуха не е естествен процес. Въздуха се движи от запад на изток а не от юг на север. Въздушните течения могат да ги променят по изкуствен начин и с това се опитват да ни убедят че има климатични промени.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 7 Не е удобно, но е нормално в природата. Какво да се направи според теб? Като идеите на зелените да забраним климатиците или поне да направим тока толкова скъп, че никой да не ги ползва? В момента няма криза в климата предизвикана от човека. СО2 е 400ррм или 0.04% от атмосферата. Най-ниското ниво е, откак има живот на Земята, и всъщност в парниците пускат СО2 да увеличат реколтата. От хората са 3%- 0.0002%. Дали имаме някакъв ефект над климата?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Голям праз да ядат турски домати :)))
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
емии юни 40 градуса не е нормално койт каквото ще да разправя ... в апартамента без климатик едва преживявам...
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 3 Преди милион години Земята е била с няколко градуса от апокалиптичните прогнози за затопляне сега и с 4-5 пъти повече СО2 в атмосферата. Нямало е и лед на полюсите(Всъщност лед там целогодишно е определението за Ледникова епоха.). Сибир е бил савана и сега изравят в кал от разтопения лед мамутски кости, даже цял непокътнат мамут изкараха. Викингите са гледали зърно и лозя в Гренландия, където сега се топят ледници. Та какво точно да направят ООН? С 0 хора климатът на Земята има цикли.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До 2 Добре, само един въпрос. През 1930-40 в най-плодородната част на САЩ- Високите равнини, в продължение на 11 години има суша(15-25% по-малко валежи), почти никаква реколта, земи превърнати в пустиня. Фермерите съответно масово фалират. Въпросът е как преди 100г е имало нещо такова, ако климатичната криза е сега. СО2? Марсианци? След вулкан по времето на Юстиниан Византия е с години суша и катаклизми. Минойците са изчезнали заради промени в климата. Хората ли са виновни или просто природата?
4
1
 
2
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 5 дни
Не е истина.
3
4
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 5 дни
А правителствата нехаят пред каква катастрофа сме изправени ...ООН само говорят ,а не действат !!!Скоро време ,ще се превърнем в Сахара ,ако не спрем размножаването на населението ,и унищожаването на горите .Фактите са такива !!!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тепърва ще гледаме суши и жеги. Да му мислят тези, които сега са деца и още неродените.
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Че то в Кипър винаги е било така. Режим на водата е 1 ден има 3 дни няма