Никой във Франция не иска да се качи на потъващия "Титаник"

Важните избори са президентските, каза Стефан Манов
9 юли 2024 11:51, Анисия Иванова
25
Никой във Франция не иска да се качи на потъващия "Титаник"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Левият "Нов народен фронт" е готов да управлява Франция. Това заяви след изборите Жан-Люк Меланшон - лидер на "Непокорна Франция", след като не се оправдаха очакванията за абсолютно мнозинство на крайната десница. Лидерът на "Национален сбор" Жордан Бардела обяви, че все пак остава единствената алтернатива, независимо че неговата партия остана на трето място.

"Президентът Макрон разпусна парламента поради това, че нямаше мнозинство и разполагаше с 250 мандата от 577. И второ, че европейските избори дадоха силна преднина на "Национален сбор". Той искаше да се получи избистряне на ситуацията във Франция, да върне властта в ръцете на избирателите. Но това, което виждаме, е, че вместо ситуацията да бъде избистрена, тя стана още по-заплетена", каза анализаторът Стефан Манов на живо от Тулуза за "България сутрин".

По думите му някои избиратели са гласували за кандидат, с когото въобще не се оприличават.

"Но това се случи само и само да се прегради пътя на "Национален сбор". Да не забравяме, че във Франция изборите се провеждат по мажоритарна система в два тура и ето го парадокса - "Национален сбор" има 36% като гласове, над 10 млн. избиратели, но само 25% от мандатите в парламента. "Нов народен фронт" взе 25% от гласовете, но има 32% от мандатите", разясни Манов за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че ситуацията в момента е изключителна за историята на Франция.

"Досега не е имало трипартийно разделяне на парламента на равни групи. Френската Република в конституционната си уредба няма наръчник за сглобяване на сглобка. Тези дълги преговорни процеси, които са в Германия и Нидерландия, тук го няма като политически рефлекс. Много са сурови посланията на лидерите, всеки държи на своята позиция. Франция в момента е абсолютно неуправляема", подчерта анализаторът.

Стефан Манов припомни, че френският президент Еманюел Макрон има още 3 години мандат.

"Ако не подаде оставка в следващите седмици, никоя от политическите сили в парламента няма интерес да се качи на потъващия "Титаник". Защо? Защото важните избори във Франция са президентските. Всички наточват ножове за 2027 година и ако се качат на потъващия кораб на Макрон, те веднага ще търпят негативите на едно управление", добави той.

Манов отбеляза, че социолозите във Франция са анализирали вота на французите и кои са били темите, които ги вълнуват, като първата тема е политиката на доходите - инфлация, покупателна способност.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: францияизбориBulgaria ON AIR
Още от ЕС
Цифров паспорт съкращава времето на летището за пътниците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
9
 
2
 
! Отговори
Франция е Велика преди 1 седмица
Но ние с родните путинисти които ни управляват сме на дъното....
22
3
 
10
 
! Отговори
Оффф преди 1 седмица
Тук един пак си знае за копейки и Путин. Последния не маже да навреди на ЕС колкото политиците в ЕС вредят. Някога е било. Жалко. Въпрос на време и .... халифат. Внуците ще проклинат.
21
0
 
2
 
! Отговори
Не мислете Франция преди 1 седмица
Мислете *** които ни управляват!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
хахах, Франция стана като БГ.И тука май важно е вече кой ще е президент след Радев.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръмп някога: Те ще дойдат при вас, не при мен.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западна Европа запада с изключително бърз темп. Миграцията от Африка и мисюлманските държави направо разказва играта не само на осигурителните им системи, но и на облика на самите държави. Това беше опит на французите да си върнат държавата, но беше осуетен. Скоро може да започне и гражданска война някъде на запад, защото на съвестните и нормално живеещи данъкоплатци взе да им писва от лошото управление и късогледството на управляващите.
17
3
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
До 13.Такива п..р..о.с..т.о..тии си написал,че ...Тоест Горбачов и последвалите го Елцин,Путин,Лавров не са от световният елит,така ли. И не ти въобще не намираш договореност между Горби и Рейгън за това,което последва след предизвиканото от СССР и хипарите в САЩ падане на соц-а? Човече, Руснаците управляват ЕС,посредством окупацията на Германия.Ти сляп ли си да видиш какво се случи нашите братя и сестри германци? А с България какво се случи,освен че руснаците изкупиха над 500 000 имота ?
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе кво ни занимавате.Тия се оказаха по глупави и от македонците.Имаха шанс да си върнат страната ,а оставиха емигрантите и комунистите популисти да определят бъдещето им .Закриваи тоя бардак
15
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
РЕЗУЛТАТА ОТ ИЗБОРИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ НАПРАВО РАЗГОНИ ФАМИЛИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ***-РУСОФИЛЕТА
14
0
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
На тоя Манов чутурата му разбира от Франция,колкото моята от Паганини . А можеше да спомене важната истина,че французите са луди интриганти и това,което са правили винаги е да задържат у дома питомното и напълнят Европа с дивото си. Във Франция отдавна има тенденция да се гласува за льо Пен на евро-избори и за парламент за някой,който и да е,който не е крайно десен. То не,че в Националният от има нещо крайно дясно,но хайде.Същотака тоя Манов не тълкува арабският вот.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато се возиш в метрото в Париж, през 2 минути минават тумби *** или някакви ужасно дрогирани хора да просят. Независимо дали си на перона или във влакче. Даже някакъв обезобразен от дрогата, който бегло приличаше на човек, се разкрещя нещо на жена ми, когато не му дадохме пари. Наложи се силно да го избутам. Слава богу, отказа се и си продължи по пътя иначе щеше да стане мазало. Та Франция нищо добро не я чака.
12
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Какво искаха западните елити след разпадането на СССР и желязната завеса. Те искаха да живеят охолно и безгрижно за сметка на всички останали народи, те искаха евтини суровини от Русия и Африка, а Китай да им произвежда стоките но както винаги стават нещата нещо се обърка и тепърва тези елити ще берат плодовете на своята глупост
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам дали Франция като цяло е потъващ кораб, но от собствен опит мога да кажа за два от градовете им, в които съм бил - Париж и Лион. Миналата година за пръв път посетих столицата и бях потресен в какво африканско гето се оказах. В центъра е добре, но в крайните квартали е страшно. Направо те е страх да ходиш по улицата от наркомани и шляещи се черни. В Лион е малко по-добре, но и там е пълно с фереджета. Стана ми много тъжно в какво са превърнали държавата си.
10
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
До Запознат : явно си всичко друго, не и много запознат. Европа в момента е в такава криза, че и тя не знае в каква е точно. Но за съжаление това е един глобален план, който се проповядва както от изток, така и Запад. Ако има силна и наистина обединена Европа, ни ще слушаме изкуфели старчета от Запад, ни болни от амбиции диктаторИ от Изток, ама.. нейсе
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а при нас се натискат дори с 4%, че може да им е за последно на хранилката, всеки месец по 10 хиляди, два месеца да удължат пак е от полза
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки, който си мисли, че Макрон обича да си ляга с баби или, че нещо зависи от него, вероятно вярва във феи, дядо коледа и т.н. приказки. Макрон носи 2 халки. Едната за баба му, без киято щеше още да е канцеларски плъхх за кукловодите си. И втора халка за съпруга си. Това са нормални неща на запад
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обаче Макрон пробута френското предложение на България и нашите медии го рекламираха като гениално
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Макрон е болен мозък. Той докара най- хубавата страна в Европа до това дередже." Не е само той, много преди него се погрижи ха за това. Още от Митеран.
5
19
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 1 седмица
Поредната промивка на мозъци... Франция била потъващ кораб... някога чакахме прогнилия запад да се сгромоляса, но се сгромоляса СССР, сега същата песен на нов глас... Европа е по-добре от всякога, масово хората идват в Европа, не си отиват.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Франсетата не знаели как да правят сглобка. Да си доведат наш Кирчо да им каже. Той за безплатен хотел и пиячка за него и любовницата му ще ги консултира безплатно. И дюкяна си даже няма да закопчае.