Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел

Страната страда от сериозна глоба в размер на 200 млн. евро
22 авг 2024 19:15, Нели Христова
89
Унгарски министър се закани да прати мигранти в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Министър от унгарското правителство предупреди ЕС, че страната ще изпрати мигранти в Брюксел, ако блокът продължи да настоява да приема повече лица, търсещи убежище.

"Ако Брюксел иска мигранти, ще ги получи", каза на пресконференция в четвъртък Гергели Гуляс, министър от кабинета на Виктор Орбан. "Ще дадем на всички еднопосочен билет, ако ЕС направи невъзможно спирането на миграцията на външната граница."

Министърът направи коментара във връзка с тежката глоба от 200 милиона евро, която Европейският съд (ЕС) наложи на Унгария през юни за многократно игнориране на правилата на ЕС за убежище.

Тогава премиерът Виктор Орбан определи решението на съда като "възмутително и неприемливо". Думите на Гуляш в четвъртък предполагат, че малко се е променило по отношение на мнението на Орбан относно решението на Съда на ЕС.

"Брюксел иска да ни принуди да пуснем мигранти на всяка цена", каза той.

Той обвини ЕС в лицемерие, че е приел използването на т. нар. "транзитни зони", в които да бъдат задържани търсещите убежище. "Унгария е осъдена за същата практика и е глобена солидно", каза министърът.

Той е на мнение, че защитата на външните шенгенски граници е въпрос за цяла Европа, а не само за Унгария, и че Будапеща не получава никакви допълнителни средства за защита на границата.

Унгария има обща граница със Сърбия и Украйна, две държави извън ЕС и извън Шенген, и унгарското правителство търси законни канали, които може да принудят Европейската комисия да покрие някои от разходите за охрана на границата.

Спорът за убежище между Унгария и ЕС датира от декември 2020 г., когато Съдът на ЕС за първи път постанови, че ограниченият достъп на Унгария до процедурите за убежище за търсещите международна закрила в страната прави "практически невъзможно" подаването на молби.

Съдът наказа Унгария за незаконно задържане на търсещи убежище лица в "транзитни зони" при условия, които се равняват на задържане и нарушават правото им на обжалване.

Отхвърлянето от страна на Унгария на решението на Съда на ЕС от 2020 г. накара съда да наложи смазващата си глоба преди два месеца. Съдиите казаха, че Унгария "пренебрегва принципа на искрено сътрудничество" и "умишлено избягва" прилагането на законодателството на ЕС за предоставяне на убежище.

Наказанието също така включва дневна глоба от 1 милион евро за всеки ден забавяне на привеждането на Унгария в съответствие със законодателството на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от ЕС
Лодка с 25 мигранти се преобърна на границата между Сърбия и Босна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Случаен минувач Англия какво владее? Те са попиляни като хора и народ!
78
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Ами затова англичаните се махнаха. Англия е владяла половината свят, няма да търпи някакви си там чиновници от Брюксел до й нареждат!
77
1
 
13
 
! Отговори
долу ес преди 2 седмици
да ги праща веднага стига закани, тия от друго не разбират
76
1
 
5
 
! Отговори
БрюкСелски Gей : преди 2 седмици
"Охххххххх даааааааа!!! Пратете ни ги всички по-надарени мигранти в Брюксел,за да си направим мощна ОлимПЕДИада!!! Ооооу,йееееессссс! Я, я, я! Фантастиш! Вундабаааааа! Време е за партиииии,момичетаааа!Евроатлантично е... много арт красиво и много шик... "
75
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние бяхме извън Съветския съюз, но сега сме вътре в Европейския съюз. Има голяма разлика. От свободни, се превърнахме доброволно в подчинени директно на еврочиновниците на Империята. Никога не сме били така унижавани и командвани за всекидневни неща и национална и културна политика. Никога не сме били командвани директно от някаква съветска комисия, която всеки ден да ни определя даже цената на тока.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние не сме съюзници, а поданици на Брюкселската империя. Диктатурата от Западната Брюкселска империя става непоносима.
73
0
 
4
 
! Отговори
до71 преди 3 седмици
А е програмиста мотокарист пак се появи да избива комплекси, как е термопомпата, а е легай, че си втора смяна ве, ша та резне пак шеФчето, хахахаха.
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А е програмиста мотокарист пак се появи да избива комплекси, как е термопомпата, а е легай, че си втора смяна ве, ша та резне пак шеФчето, хахахаха.
71
7
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
Някакъв малоуммник говори за украинци като папагал, защото това са му на искали от посолството на блатная. Делото е от 2020 година. Какво украински бежанци през 2020 бе, малоуммннниик?
70
10
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 3 седмици
5000 заплата като продавач предполагам? Под висока заплата говорим за над 60 хиляди лева на месец. 5000 лева получава 16 годишно момиче работещо като сервитьорка в ресторант. Това не е висока заплата от повече от 15 години.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Куче дето лае, не хапе!
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Той и тоз не е унгарец,ама се заканил да изпраща имигранти.
67
6
 
2
 
! Отговори
До 66 преди 3 седмици
И Русия ги смаза. А да, България също прати армия в Унгария и убиваха невинни унгарци.
66
5
 
3
 
! Отговори
до60 преди 3 седмици
Ти ако работиш само за заплата робска душице, то някой други не сме така. Аз търся нормални и добри условия за труд, уважение от началници и колектив и накрая голяма заплата, робска душица си ти, за няколко цента ще си дадеш труда и здравето.
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Харесвам унгарците!Бяха първите които скочиха на комунизма през 50 те.Имат топки,това е Нация!
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"До 38 - Който няма доводи, набързо скалъпва една обидна характеристика на непознатия, който не е съгласен с него. Чичашко е твоето мислене." - Аз най-обичам да ги карам да стават луди, след като има доводи ... казвам им, че не стават и ги карам, да правят некви луди работи .. еидн път докарах един до опит за самоубийство :D hahahahah смееех!
63
3
 
4
 
! Отговори
до60 преди 3 седмици
Ти ако работиш само за заплата робска душице, то някой други не сме така.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 52 - Доста ... селско и робовладелско ... Аз съм откзвал заплата с 5000 лева наши отгоре на месец, просто заради скапаните условия. Но виж - ако си от хората, котио за малко кешовец отгоре са готови д аубият себе си, да унищожат семейстовто си и да тъпчат гушката на някой неофашист, да си жив и здрав.
61
0
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 3 седмици
Верно ве, тука мрънкаляжите не искат мигранти, обаче искатОрбан да ги иска, нещо май ги е яд и завиждат на Унгария, че има управляващи с големи топки.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Зозо - Никъде не беше казано, че трябва да се приемат всички бежанци. Винаги беше казвано, че трябва да се развива икономика, да се плаща членски внос, да се поддържа отворена търговия и свободно движение на ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС, а не на други граждани. Освен в Унгария, силен отпор има в Нидерландия, Германия, Италия а вече и в Швеция. Когато половинта от икономиката на съюза не е съгласна, работата почва да се клати.