Унгария иска пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген

Страната ни обаче била "слабото звено"
Обновена: 31 авг 2024 14:43 | 31 авг 2024 14:43, Анисия Иванова
51
Унгария иска пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген
Снимка: Pixabay

Унгария подкрепя като въпрос от първостепенен национален и европейски интерес пълното присъединяване към Шенген на Румъния и България, така че свободното преминаване да се осъществява и на сухопътните гранични пунктове, заяви Пал Жигмонд Барна, държавен секретар на унгарското Министерство на европейските въпроси, цитиран от унгарския вестник „Модяр Хирлап“.

По време на кръгла маса, организирана вчера в румънския град Търгу Муреш под надслов „Открити граници или не?“ съвместно с румънския евродепутат от Демократичния съюз на унгарците в Румъния Лорант Винче, Пал Жигмонд Барна анализира шансовете за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Той заяви, че Унгария подкрепя пълното присъединяване на двете държави към Шенген и че „ще направи всичко възможно това да се случи“ по време на нейното ротационно председателство на ЕС. „Все повече и повече държави-членки осъзнават, че е в европейски интерес двете страни да се присъединят напълно към Шенген възможно най-скоро“, допълни той, цитиран от БТА.

Лорант Винче подчерта, че липсата на пълноправно членство в Шенгенското пространство вреди икономически на Румъния, на нейните граждани и на бизнеса й. Според него България е „слабото звено“, а Румъния трябва „да увеличи дипломатическите си усилия“.

Допълнително, според държавния секретар на унгарското Министерство на въпросите, свързани с Европейския съюз, решенията на ЕС са свързани с консенсус и трябва да се преговаря, докато се постигне съвместно решение. Според него е негативно, че източноевропейците винаги са губещи в тази област и в това отношение е необходим напредък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от ЕС
Смрад от мъртва риба във Волос, обявено е бедствено положение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
нн преди 1 седмица
ЕС показва несъвършенството си. Б-я и Румъния изпълнили критерите за влизане в Шенген не влезат. Тава какво е, куц, осакатен ЕС, имало правила, защо не се спазват стриктно, чесно и навреме, а чакайте ще ни дойде кефа да ви приемем, догодина по-догодина.
44
2
 
1
 
! Отговори
преди 1 седмица
Орбан - президент на ЕС!
43
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 1 седмица
Нали не искаха България в Шенген? Само ромите искат заради унгарското малцинство там.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоз говори глупости. Какво слабо звено сме като през нас минават много по- малко мигранти отколкото Гърция и Италия! Ние сме на границата с Турция- география!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Хърватско за оня там дето знае, а явно не е излизал от маалата...цени от май 2024 !!!- кафе 2-3 евро- чаша вино 3-4 евро- бира 4-5 европочти двойно спрямо преди 3 години.(2021 около май/юни)Цените на яхтичките с обяд са невъобразими и непосилни вече...В Гърция е по-добре откъм цени и качество на обслужване и не те гледат надменно...
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 41 Ние пък искаме да си пътуваме свободно. Това че ТИ си беден си е ТВОЙ проблем. Ясно ли ти е, ***
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 35 А замислял ли си де че българите са различни хора с различни мнения и интереси? Или си мислиш че народите са някакъв монолитен организъм?
38
6
 
7
 
! Отговори
Емката преди 1 седмица
Аз пък искам Унгария да бъде изключена от Шенген заради облекчените руски визи.
37
7
 
6
 
! Отговори
Простотия, не мнение преди 2 седмици
До 34. Мнение. На нас хората които сме с Костя Копейкин, на нас не ни трябва никакъв Schengen. . . . Трудно е да си пpocm и да не ти личи!
36
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ни приемат заради свиииини като русофилите на копейкин!
35
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо била?Е, не е ли?Бг е бандитска държава по подобие на рассия!
34
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Довчера плюехте унгарците, но днес са ви първи приятели - няма такива фурнаджийски лопати като българите.
33
16
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 2 седмици
На нас хората които сме с Костя Копейкин, на нас не ни трябва никакъв Schengen, на нас ни трябва да сме с Путин, а България да бъде част от руската империя. Ще има в изобилие рускини, млади и дашни, ще можем да се наслаждаваме на истинския живот, а в Schengen какво ще правим? Както казват хората от Възраждане, щом влезем в орбитата под Кремъл всичко при нас ще ни бъде наред, в това число и онази ни работа в гащите!
32
5
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 седмици
Няма как да сме слабо звено. Та ние имаме Винету. Той ако реши може да пребие всички лидери на ЕС до един. Винету е силен. И е от пожарната в Банкя. Нумеро уан.
31
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Либерастите на Сорос и фондация америка искат да гонят Унгария като даже не знаят кой пол са и какво гражданство имат, а пък се оказва че от Унгария зависи и Унгария не злобее като тях
30
3
 
13
 
! Отговори
Спиридон Празников преди 2 седмици
Пълна лудница из ЕС.
29
12
 
37
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Няма такъв пич като Орбан! Нашите охлюви не могат и на малкия пръст да му се опрат. Човека да натиска за нас! А ние...
28
27
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА НА ОРБАН..!! преди 2 седмици
ТОЯ Е ПО ГОЛЯМ РУСОФИЛ И ОТ РУМЕН РЕШЕТНИКОВ
27
4
 
10
 
! Отговори
Ееекшоон преди 2 седмици
Тамън излизаме от ЕС и влизаме шингеня . По натам обратното. Вътр вънка вътре вънка.
26
8
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 седмици
Кофти.Тук не става за плаж,вали дъжд и е студено.Иначе си е екстра на Градина и Златна рибка по принцип.Понеделника газ за Гърция:):):)