Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета

То е заснето на скъпия остров Зюлт в Северно море
25 май 2024 18:20, Александър Попов
228
Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета
Островът е притегателен за богатите германци. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във видео от нощен клуб на скъпия остров Зюлт в Северно море празнуващи младежи крещят дясноекстремистки и расистки лозунги, а един сякаш загатва хитлеристкия поздрав. Случаят породи скандал и потресе цяла Германия, пише "Дойче Веле".

Видеото, което предизвика истински скандал и тревожни реакции от най-високо политическо ниво, трае само 15 секунди. На него се виждат млади хора на терасата на скъпо заведение на остров Зюлт в Северна Германия. Заснето е било очевидно привечер, тъкмо се смрачава. Младите хора са облечени в скъпи дрехи, те танцуват и се провикват: „Германия за германците, чужденците вън!“. И поне един от тях изглежда, че показва хитлеристкия поздрав. Същевременно е поставил два пръста между горната устна и носа – с което явно иска да напомни за мустаците на Хитлер.

Собственикът на клуба: "Шокирани сме"

Още в четвъртък дискотеката „Пони“, в която е било заснето видеото, се дистанцира в Инстаграм от станалото. „Изключително шокирани сме“, написа собственикът Тим Бекер.

Още по темата
„При нас е добре дошъл всеки гост, независимо от неговия етнос.“ Клубът междувременно знае имената на хората, заснети във видеото, и вече е подал съдебна жалба срещу тях.

Полицейските разследвания са в пълен ход

Местната полиция проучва сведенията, свързани с видеото, което вероятно е заснето преди около седмица. Говорителят на полицията във Фленсбург Арне Хенинг каза за ДВ следното: „Обвиненията са за подбуждане на омраза и използване на символи на противоконституционни организации. Вижда се и как един човек вдига дясната си ръка (за хитлеристкия поздрав – б.ред.)“. Разследванията вече са в пълен ход.

Канцлерът Шолц: "Това е отвратително"

В петък новината стигна и до политиците в Берлин и предизвика възмущение на най-високо ниво. „Подобни лозунги са отвратителни“, каза федералният канцлер Олаф Шолц пред журналисти. „Те са абсолютно неприемливи!“.

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър заяви: „Който крещи лозунги като „Германия за германците, чужденците вън“, е срам за Германия“. Според нея възниква въпросът „дали ние тук си имаме работа с хора, които живеят в паралелно общество с висок стандарт, които обаче потъпкват ценностите на нашия основен закон“. Генералният секретар на Партията на свободните демократи Бижан Джир-Сарай каза: „Шокиращо е да видиш подобно нещо“. Особено с оглед на актуалната дискусия за това как може по-добре да бъде защитена демокрацията в Германия.

Израз на богаташко високомерие?

Възмущението е толкова силно и поради това, че заведенията и нощните клубове на луксозния остров Зюлт в Северно море още от 1960-те години са „запазено място“ за богатите в Германия. С имоти там разполагат множество политици, водещи икономисти, телевизионни и кинозвезди. А и младите хора на видеото очевидно са от тези среди. Дали в тези прослойки няма и по-сериозен проблем с дясноекстремистки и ксенофобски нагласи?

Подобни подозрения се разкриват и в политическите коментари, свързани със случая. Карим Прийм, министърка на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн, в която се намира остров Зюлт, говори за „знак на богаташко високомерие“. А министърката по интеграционните въпроси Амината Туре от Зелената партия заяви пред изданията на медийната мрежа RND: „Това не е глупава младежка простъпка, а най-лошият вид нацистка гавра от страна на пълнолетни хора. Това е отвратително и гадно – редно е да се срамуват от себе си. И задължително трябва да последват наказателни мерки“.

На острова се безпокоят за имиджа си

Собственикът на нощния клуб „Пони“ Тим Бекер се опасява, че инцидентът в неговото заведение може да се отрази негативно не само на него, но и на острова като цяло. Той казва пред агенция DPA, че в бъдеще ще се изисква от гостите да съобщават за евентуални расистки прояви на охраната. „Всички са потресени от случилото се“, допълва Бекер.

Последици

Според него на петимата участници във видеото ще бъде наложена доживотна забрана за достъп не само в „Пони“. „Няма да ги допуснем повече на остров Зюлт – ще се договорим за това с нашите приятели от другите заведения.“ Случаят доведе и до трудово-правни последствия. Двама от участниците в срамните сцени междувременно са уволнени от техните работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: расизъмостров Зюлт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма държава в която да няма расизъм под някаква форма, цялата новина е от мухата слон, някакви хлапета се снимали за инстаграм, чудо голямо.
112
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 111 "Ехааа, избори идват,знаем,как стават нещата.В Европа,има,повече не бели хора,за съжаление,колониализма,има и онтатнс страна.Сбогом,Християнска Европа." - ми като СТЕ про"с'раци и САМИ гласувате за тази Европа, ли ако ревеш?!
111
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Дреме ми.Когато и да бъде затрита ЦЯЛА германия, все ще е късно!
110
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Ние Българите не сме богаташи ,но също искаме останалите *** вън от държавата ни? Това високомерие как се нарича ,при положение ,че не сме богати?
109
1
 
2
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
Ехааа, избори идват,знаем,как стават нещата.В Европа,има,повече не бели хора,за съжаление,колониализма,има и онтатнс страна.Сбогом,Християнска Европа.
108
1
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
Щом прочетох ДВ и ми стана ясна ясна статията. "Цяла Германия" ха, ха, ха, тези хора знаят ли как обикновенните немци гледат мурга.вите? Медиите и политиците. Като в България.
107
9
 
2
 
! Отговори
хм, Хитлер преди 3 месеца
До Анонимен 106 Четох му биографията в Уикипедия. Така и не разбрах, как един бездомник, клошар,от приют за бедни, става кумир на цяла Германия. При това е австриец. Бяга от Австрия в Мюнхен защото се скатава от военна служба в австрийската армия. Защо у нас някой клошар не стане премеир или президент? Явно има нещо много сбъркано в немския начин на мислене!
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То има много скинхед и във вашата любима матушка русофилчета, почти всички ултраси на футболни отбори са един вид насисти, Хитлер все още е жив, дори в сърцето на вашия бащица Путин :)))
105
7
 
2
 
! Отговори
много правилно преди 3 месеца
участниците са уволнени. Какво искат немците? Да правят Четвърти райх и с вдигната ръка "Зиг хайл!" да започнат Трета световна война в Европа ли? Пак ще нападнат Полша, после отново Франция, Белгия и Холандия, Дания. После ще дойдат на Балканите и ще нападнат Гърция и Сърбия. Това ли искат? Непоправими са!!!
104
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хитлер винаги ще е кумир на доста хора, ко да праиш :)) То даже в Русия има много нацистчета, но се правят на интересни :)))
103
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Свободата на словото на запад е както беше на изток по времето на комунизма - уж я има, а я няма.
102
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно как видеата с нациския поздрав на укрите обаче не ги дразнят
101
1
 
13
 
! Отговори
пепа преди 3 месеца
Германците винаги са си били нацита. Но най-смешнот е, че се подиграват на гастарбайтерите, а пускат африканците да им изнасилват децата...
100
2
 
12
 
! Отговори
Уволнени?!!!! преди 3 месеца
И от къде накъде за нещо, нямащо отношение към трудово правоотношение и работен процес, ще налагат дисциплинарно наказание " уволняване от работа"?!?!!!
99
7
 
3
 
! Отговори
Дойче Веле преди 3 месеца
До Хюго Бос Те НЕ СА натрапници, а СВОБОДНО ДВИЖЕЩИ се хора! Свободното движение е тяхно фундаментално човешко право!
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Германците от 100г.сс расисти )
97
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живея в Германия и почти всички станаха расисти ! Последните години покрай ковид , инфлацията и постепенното фалиране на малкия и среден бизнес доведоха до такова държание! Обвиняват чужденците ,а в действителност всички проблеми идват от управляващите ! Имам контакти и с интелигентни немци ,с които можеш да говориш нормално,но вече са рядкост!
96
1
 
3
 
! Отговори
радио Свободна Европ преди 3 месеца
До Петър Не трябва да се предприемат никакви мерки! Защото те ще бъдат неконституционни и в нарушение на човешките права и демокрацията! На нас тук какво ни говореха по радио СВОБОДНА ЕВРОПА и ДОЙЧЕ ВЕЛЕ преди 1989 година? Че на Запад се толерира СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ на хора, стоки и услуги. И западните държави не са като комунистическите тоталитарни режими, да забраняват движението на хората. Ако ГЕРМАНИЯ ПРЕДПРИЕМЕ НЕЩО, това ще значи, че западните радиостанции нагло са ни лъгали!
95
2
 
19
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
В близкия изток и Африка няма расизъм. Който се чувства засегнат, е свободен да напусне. Никой насила не е държан в Германия. Немците, както и ние, са в пълното си право да искат натрапниците да се махат.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
85 така е но никой няма да те чуе България се управлява от Сащ а САЩ се управлява от неонациста глобалисти трилионери банкериЛеберали, медийте в България също са тяхни Бтв, нова, Стара телевизия, кавал 1, блитц бг итн. всичко държи сорос и глобалистите