5 начина, по които вредим на хормоните си

Правите „бързи“ диети
14 юли 2024 14:50, Михаела Лазарова
2
5 начина, по които вредим  на хормоните си
Снимка: Istock

С напредването на възрастта за всяка жена темата за здравето става все по-актуална, а според много специалисти в неговата основа е правилното функциониране на хормоните. Кои ваши навици могат да навредят на хормоните?

Обичате сладко

„Яденето на храни с твърде много добавена захар е пряко свързано с наддаването на тегло – а излишните килограми могат да накарат тялото ви да стане резистентно към инсулина, хормона, който пренася захарта в кръвта ви, така че клетките ви да могат да получат енергията, от която се нуждаят“, това казва д-р Холи Филипс, специалист по женско здраве в Ню Йорк и медицински кореспондент на CBS News. Резултатът – влошено здравословно състояние, наречено метаболитен синдром, което може да е предшественик на диабета.

Не спите добре

Липсата на сън повишава нивата на кортизола, а кортизолът повишава кръвната ви захар, която след това пада, което пък ви кара да се стресирате и да жадувате за нездравословна храна. Започнете да планирате повече време за сън и нивата на кортизола ви ще се изравнят. Когато спите, нивата на свързания с глада хормон, наречен лептин, се повишават, сигнализирайки на тялото ви, че не е нужно да ядете. Ако сте неспокойни цяла нощ, тялото ви няма да произведе нужното количество лептин – така че ще се почувствате допълнително гладни на следващия ден и ще бъдете по-податливи към наддаване на тегло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
7
 
! Отговори
да не вредят преди 1 месец
на хормоните си неспокойните моми и заядливи каки по често да си искат хормонални добавки от щедри господа за ведро настроение и сияйна коже