Какви са ползите от спирането на глутена?

Ще намалите риска от болести на сърцето и диабет
28 юли 2024 18:58, Михаела Лазарова
10
Какви са ползите от спирането на глутена?
Снимка: Istock

Не е необходимо да имате цьолиакия (непоносимост към глутен), за да се възползвате от ползите на диетата без глутен. Специалисти споделят, че можете значително да намалите интензитета и силата на сезонните алергии, ако опитате режим без глутенови храни. Освен това има още поне 7 ползи да спрете или да намалите драстично глутена. Ето кои са те:

Да подобрите здравето на храносмилателната си система

Ако страдате от проблеми с храносмилането, подуване на стомаха и дискомфорт по време на и след хранене, спирането на глутена може да се окаже точното нещо за вас. Глутенът причинява възпаление на червата, също така уврежда и тъканите им, като по този начин намалява количеството на полезни елементи, които могат да бъдат усвоени.

Намаляването или спирането на глутена може да редуцира болките и пристягането в стомаха, газовете, диарията и запека.

Ще подобрите настроението си

Непоносимостта към глутен често се свързва със симптоми като главоболие, замъглено мислене, понижено настроение, депресия и нервност. За глутена е известно, че смущава производството на невротрансмитерите – серотонин и допамин – които от своя страна се свързват с доброто настроение, либидото и качественият сън.

Източник: 7 ползи от спирането на глутена 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: коремлибидоглутен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са ли? Ами фантазьорски са ...
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от предавани от човек на човек глупости и псевдонаучни статии.Яжте си храната, пийте си питието с удоволствие, един живот се живее. Дори да са прави и го съкратя с някоя година, времето ще съм го изживял без лишения и съобразявания. Какъв живот е нещо да го усещаш на езика, а да не смееш да го хапнеш. Заради платени статии и маркетолози.
8
1
 
2
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До Анонимен 1 Всъщност, не сте прав/а. Съвременните сортове пшеница съдържат много повече глутен, отколкото "бабините" :) Едно време са се отглеждали лимец и спелта, които са още по-полезни. И, както е написал някой по-долу, хлябът се е правел с квас.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам алергия към глутен. 3 години режим без глутен. Никаква полза.
6
1
 
5
 
! Отговори
Много ясно преди 1 месец
Ако си търговец на безглутенови храни, ползите са ухахаа!
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яжте само хляб със квасни бактерии..... Забравете за бързо подпухване на хляба с майата. Квасните бактерии са ЗДРАВОСЛОВНИ! Маята е НЕЗДРАВОСЛОВНА! Хляб с квасни бактерии подпухва в продължение на един ден и половина и след това се пече. Хляб с мая за подпухване става за 15 минути и веднага се пече. Затова индустритя прави бърз нездравословен хляб, за печелене на пари!
4
2
 
11
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Аман от диетолози и други неграмотни последователи. Яжте си хляб и другите тестени изделия и не мислете за тези глупости.
3
2
 
8
 
! Отговори
Ако нямаш преди 1 месец
Алергия към глутен, никакви . Другото са митология за маняци
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никаква не е ползата. Тия реклами са за бизнес. Няма такова неко като здравословно хранене. Привържениците му са психопати.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много са знаели дедите ни какво е глутен... Хлябът е бил основна храна откак свят светува, ама е бил без подобрители и оцветители!