5 навика, водещи до диабет

Не се движите, не спортувате
6
5 навика, водещи до диабет
Снимка: Istock

Диабетът е едно от най-опасните заболявания, които могат да влошат качеството на живот и да скъсят продължителността му. Много са факторите, които влияят върху повишаването на риска от диабет, като някои навици в ежедневието също могат да го повишат. За тези ежедневни навици може и изобщо да не подозирате, но те оказват влияние.

Ето кои са навиците, които неочаквано могат да доведат до диабет.

Избягвате кафето

Кафето в големи количества е вредно заради високото съдържание на кофеин. Но ако пиете по една или две чаши чисто черно кафе на ден, това може да ви предпази от диабет. Кофеинът е мощен антиоксидант, който потиска възпаленията, стимулира секрецията на инсулин и подобрява чувствителността на клетките към него, което прави усвояването на глюкозата по-качествено.

Лоши комбинации в храните

Когато комбинирате няколко храни, съдържащи въглехидрати, това повишава риска от диабет, защото повишава и кръвната захар. Дори да се стараете да се храните здравословно и да наблягате на плодовете и зеленчуците, това също може да не е достатъчно добра идея. Плодовете са много богати на естествени захари. Същото важи и за някои зеленчуци, съдържащи нишесте. Когато комбинирате няколко от тези компонента, кръвната захар скача.

Източник: Навици, неочаквано водещи до диабет


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
дедо преди 1 месец
А секса води ли до диабет?
4
1
 
12
 
! Отговори
Трифон преди 1 месец
Иначе навика водещ до диабет е само един - плюскане на захар.
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам нужда от съвет, тащата ми е станала нудист, май иска да ме отучи да ходя у тях. Може би е прочела че се заглеждам по жени до 80г, ама не е прочела за дименсийте на тия дами до L. Така тамън ще восим еди и същи работни дрехи с невестата.
2
3
 
4
 
! Отговори
Т преди 1 месец
бих добавил че не работите на лозе и не пиете ракия. Там и Д има и всичко.
1
6
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Диабета е от стрес или наследствено.