В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем

"Нашият съсед е безмозъчен и няма граници"
13 юли 2024 17:23, Александър Попов
421
В Украйна са наясно: Без НАТО ще се сринем
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Без НАТО следващите 10 години ще се сринем, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници". В Украйна хората не виждат алтернатива на членството в Алианса. "НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат".

"Без НАТО ще се сринем по някое време в следващите 10 години, защото нашият съсед е безмозъчен и няма граници", казва пред германската обществена телевизия АРД Олексий Полончук. Той е директор на фондация "Форпост", която снабдява украинската армия с превозни средства и дронове. Пред кореспондентката на АРД в Киев Андреа Беер Полончук казва, че не очаква нещо конкретно от срещата на НАТО в Ню Йорк, но и не вижда алтернатива на членството на Украйна в Алианса. Ако тази война се проточи още 10 или 20 години, в един момент няма да има кой да я води, а НАТО е единственият чадър, който може да бъде разпънат над страната, смята той.

"Целият източен фронт гори"

Доброволците като Олексий Полончук играят изключително важна роля за защитата на Украйна от руската инвазия. Те подкрепят украинската армия и без тях би било трудно, заявява Серхий Осачук, офицер от украинските гранични войски. Досега Украйна е сключила 20 двустранни споразумения за сигурност със западни държави, както и едно общо с ЕС. И макар тези документи да са важни, не предлагат решение.

"Всичко освен членство в НАТО е една илюзия. Някакви гаранции за сигурност, които няма да функционират. Това е само средство, чрез което диалогът да продължи", коментира Осачук. Той е историк по образование и до средата на 2022 година е губернатор на Чернивецка област, преди да се запише като доброволец в армията. Сега 52-годишният мъж е в Донецк, където координира разполагането на гранични войски с военното ръководство. Той редовно пътува до горещите точки по източния фронт - Авдеевка, Бахмут, Купянск, Часов Яр - и познава ситуацията отблизо. "Мога да го кажа с едно кратко изречение: Целият източен фронт гори", предупреждава мъжът.

Докато руската агресивна война срещу Украйна продължава, тя няма как да стане член на НАТО. Това е пределно ясно на военното и политическо ръководство на Украйна. На срещата на НАТО във Вилнюс миналата година обаче президентът Володимир Зеленски нарече безпрецедентен и абсурден факта, че няма конкретни срокове за покана и членство на Украйна във военния съюз. Сега той се надява на ползотворни срещи в САЩ. "Работим по детайлите на новите решения и документи, които ще подпишем с нашите партньори. Трябва да има подходящо решение и по отношение на противовъздушната отбрана", заяви украинският президент.

Украинците се надяват да могат да използват западни оръжия срещу Русия

Въпреки всичко много украинци се надяват, че ще се присъединят към НАТО още преди края на войната, казва киевският военен експерт Олександър Коваленко. Той очаква от международните партньори да разрешат използването на западни оръжия на руска територия без никакви ограничения.

"Най-накрая се нуждаем от разрешение да атакуваме руски военни цели, независимо колко далеч са те от границата с Украйна. Това е много важно за нас, за да ограничим максимално възможностите за атака на Русия", обяснява експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
До Анонимен 342А цените в Раша и БГ, здравеопазване, образование, отпуски и т.н. глезотии за простофилията как са?
277
1
 
16
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
Не са наясно обаче, че и с НАТО ще се сринат.
276
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го интересувала Русия. Абе на кой му пука какво те интересува и какво не бе? *** и слaбoумницитe... И на мен не ми пука, че след 6 години ти и сина ти, ако не си е направил операция и е станал дъщеря, ще сте на фронта срещу Русия, финансирани от богатите ви приятели, а градовете и селата ви ще падат един след друг, ако не бъдат остъклени всичките наведнъж. Аз съм добре - далече съм. Ти му мисли. Събирай пари да направиш операция на сина си. Иначе нали гледаш как ги мобилизират Укрите ;)
275
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На практика от самото си съществуване Украйна няма установена източна граница. Та явно Путин я установява в момента. Какво мрънкат. Да си бяха подписали договорите тогава още.
274
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В интрес на истината, 90 - те години, когато са се подписвали договорите за държавните граници, украинците не са го подписали и на практика "границите от 91 година" не са им законни. Не са го подписали, защото са се надявали да получат още от териториите на Русия. А каква стана тя сега...
273
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 1 месец
Тия още бълнуват за Укр. в НАТО...Когато бъде превзета изцяло от Русия, Укр. ще се откаже от членство в НАТО..?!
272
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Представяте ли си? И това е при положение,че имаме постоянно присъствие на проруски партии.
271
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Даже лаик като мене,с няколко клика може да научи,средната ни заплата е по-висока от раша,средната ни пенсия е по-висока от раша. А ние нямаме нито нефт,нито газ за продажба. А ние сме най-бедните в Европа. Ау,каква мъка за ***.
270
1
 
3
 
! Отговори
До 337 преди 1 месец
И как точно е била , като скочиха цените до небесата или,че се увеличи външния дълг на България с 10 милиарда,Айде ние българите да преценим ,а разни украинци или комисии . После що хората не гласуваха и що сега не може да се направи правителство
269
0
 
1
 
! Отговори
БайДончоТръмпев преди 1 месец
Ако човечеството оцелее до януари 2025: Мирен договор. Крим е част от Русия. Домбас и Луганск стават независими субекти със съвместно управление от Украйна и Русия. Херсон и Запорожие стават демилитаризирана зона с автономия в границите на Украйна. Украйна става плен на ЕС, но се отказва от влизане в НАТО. Казах MAGA.
268
4
 
1
 
! Отговори
До 338 преди 1 месец
Ходи се снимай с твоите болшевиките бе.Коя година е сега.
267
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не схващаш какво се случи с нас,след като дойдоха болшевиките,изобщо няма да се пъна. Как беше: всеки сам си преценява
266
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изминалата 2023 г. бе добра за българската икономика, като не се сбъднаха песимистичните сценарии. Европейската комисия прогнозира в зимната си прогноза очакванията за растеж на България през 2024 г., който да е 2,8%, това идва на фона на миналата такава прогноза, която бе за 1,8%. Тази прогноза е третата най-добра в ЕС за 2024 г. Също така ние сме една от държавите в първата тройка по ръст на доходите, които са над инфлацията, така че реално в България реалните доходи се увеличиха, a не спадн
265
3
 
5
 
! Отговори
До 333 преди 1 месец
И какво общо имат болшевиките с това ,че Боко ни набута в ЕС и ни направи най-бедната страна в тоя ЕС .Ама ние помним и като не бяхме в ЕС и всеки българин,който го помни ще ти каже,че в България беше най-добре между 1997г и 2007 година преди да влезем в ЕС.Ей там е прoблема и нито Русия ни интересува нито Украйна,а си гледаме само България.И като не си разбрал соца вече го няма и всеки си гледа интереса
264
0
 
5
 
! Отговори
До 344 преди 1 месец
Коя година е сега бе просяк
263
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждам,че даже няма нужда да пиша каква е била България преди 1944г и каква стана при Тошо. Пета колона,какво да се направи
262
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има,я пиши по-подробно за вековете напред. Страшно ме впечатли. Ще погледнеш ли какво пише в Большая советская энциклопедия?
261
1
 
10
 
! Отговори
Какво ? преди 1 месец
Без НАТО ще се сринате не в следащите 10 години, ами в следващите 7-8 дни. Виж с НАТО е другаработа поне още 5-6 месеца ще продължи мъчителното закриване на Украйна като самостоятела държава. САЩ се опитаха да превърнат Окрайна в европейския Израел - тоест гебнератор на нестабилност и напрежение. Добре че не им се получи. За сигурността на Европа е изклщчително важно Окрайна да си остане Риска погранична територия, както е било векове наред !!!
260
0
 
2
 
! Отговори
До 329 преди 1 месец
Ами не е лъжа репортажа го има в Ю туб още
259
1
 
1
 
! Отговори
До 326 преди 1 месец
Ами той беше,ама що сега мълчи ,а като почна войната нали имаше евролунатическо правителсто що не се сетиха ,че има българи.Сега същите даваха оръжия на хора ,които обстрелваха българите в Белгород, защото не искали да ходят да се бият в Донбас.Ей големи тарикати тия

Спонсорирани публикации