Бронзов Дионис откриха археолози край Пловдив

Нах одката е близо до село Скутаре
13 авг 2024 07:41, Петър Бойчев
10
Бронзов Дионис откриха археолози край Пловдив
Снимка Марица

Бронзова апликация на бог Дионис откриха археолозите, които проучваха многослойно провинциално селище, разположено върху няколко хектара край пловдивското село Скутаре, датирано от 6000 г. пр. н.е.

Находката е с височина 15 сантиметра и най-вероятно е била прикрепена към колесница, каза ръководителят на теренните проучвания Елена Божинова. Проучваното селище е аграрно по своя характер, със селско население.

Не се отличава с луксозни предмети на бита, поради което находките на обекта са малко на брой. Все пак селището е било разположено близо до най-богатия град в Тракия – Филипопол. Хората, които са живели край днешното Скутаре, са посещавали Филипопол, за да се насладят на хубавите стоки и са били изкушени да си купят нещо, разказа Божинова. Едно от тези неща е апликацията, открита в един от питосите, заедно с железен косер, пише Марица.

Дионис е представен прав, а до него има пантера. Апликацията е с много добра изработка, а материалът е изключително добре запазен, коментира Божинова. Тя вече е в реставраторското ателие на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив. По думите на археолога при всички метални предмети от Скутаре металът е много добре запазен, патинирането е много малко и почти не е увредило предметите и монетите. Това се дължи на особеност на почвата.

Възнамеряваме да участваме в традиционната изложба "Българска археология“, която се организира в Националния археологическия институт с музей при БАН, каза Елена Божинова. На нея се представят най-атрактивните обекти и находки от проучванията за съответната година. Миналата година са участвали с 16 предмета от обекта в Скутаре, а РАМ - Пловдив е представил общо 18 предмета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Пловдивдионисскутаре
Още от Водещи мобилна
До 2050 г. много градове няма да могат да бъдат домакини на Олимпиада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ДедоАлександър Македонски е една измислена история по времето на фанариотите, която няма нищо общо с реалността! Само потърсете достоверни факти и анализи и ще се убедите, че такова чудо няма!
4
0
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 4 седмици
Пък в Северна Македония нищо не откриват , а уж били наследници на Александър Велики.
3
0
 
3
 
! Отговори
Бакхус преди 4 седмици
До АнонименИ вино да потече по чешмите.
2
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крайно време е да се възстанови паметника на Дионис на мястото на альошата.
1
0
 
9
 
! Отговори
Французин преди 4 седмици
Хич не прилича на този от откриването на олимпиадата.

Спонсорирани публикации