Не е драма, ако Калин Стоянов не е министър

Не е приемливо да правиш протести в своя защита
Обновена: 13 авг 2024 11:55 | 13 авг 2024 11:21, Инна Ангелова
54
Не е драма, ако Калин Стоянов не е министър
Снимка: Bulgaria ON AIR

Има опит да се запази някакво статукво от предишен кабинет или предишните кабинети, включително редовни такива. Това не е приемливо от политическа гледна точка. И това да правиш протест в своя защита е меко казано противоконституционно, особено в МВР.

Появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е окей за демократичните основи на държавата, защото утре военният министър може да излезе с танкове в своя подкрепа. Транспортният министър може да спре движението на влаковете, ако реши.

Мнението е на политолога Георги Киряков, който в студиото на “България сутрин” сподели, че появата на Калин Стоянов сред полицаи с пистолети не е добре за демократичните основи на държавата ни. И даде пример, че утре военния министър може да излезе по улиците с танкове в своя защита.

Според политолога Яница Петкова нищо драматично няма, ако вътрешният министър бъде сменен.

"Това, което той показва, е една доста по-активна роля, която се очаква от човек, който изпълнява някаква временна позиция в една служебна власт. Напрежението е следствие от разговорите, които ние наблюдавахме за редовно правителство, тоест невъзможността да се формира такова правителство - конфликтите между съответните участници се пренесоха в разговорите за служебната власт, която боледува от тази болест, която боледува и редовната", добави тя за Bulgaria ON AIR.

Петкова допълни, че постът на Стоянов е обект на конфликт между две основни политически сили.

"В момента в протеста, който се случва, има нещо доста притеснително. Това е, че Калин Стоянов негласно и хората, които не са излезли да го подкрепят, протестират срещу политизирането на системата на МВР. А самият Калин Стоянов е един от най-ярките примери за политизиран министър на МВР, който още от времето на редовното правителство беше защитаван от ГЕРБ и ДПС. Когато говорим за политизиране, той е последният човек, който може спонтанно да се явява на такива протести", подчерта колегата им Емил Соколов.

Политологът смята, че Калин Стоянов обслужва определени политически интереси: "Оксиморон е да протестираш срещу нещо, което самият ти представляваш. Той стремглаво е тръгнал по пътя на Иван Гешев, който също беше конфликтна фигура в съдебната система. Организираше протести в своя защита и след това навлезе в политическата арена".

Киряков допълни, че МВР се използва не само за политически, но и за предизборни цели.

"МВР не носи отговорността за провеждането на честни избори. Те трябва да осигурят охраната и сигурността на изборите, но не и честните избори. Те се осъществяват от МС като цяло, разбира се, и от ЦИК, както и от партиите, които участват в този процес", поясни Киряков.

Яница Петкова смята, че информацията какво точно ще прави Горица Кожарева не е достатъчна.

"Едва ли тя някога е очаквала, че ще бъде в тази позиция, която е тя в момента. Изпълнявайки ролята на служебен министър-председател, тя има пълното право да подбере своя екип. Имам информация, че тя би оставила хора, които според оценката на своята работа, са я свършили качествено и могат да продължат да работят. Тя ще се опита да замени хората, които биха могли да предизвикат конфликт и за които има съмнения", коментира политологът.

Има вероятност Кожарева да търси неутралитет, защото за никого не е тайна, че последният служебен кабинет беше силно политизиран.

“Тази цел няма да бъде лесна, тъй като министри не се селектират лесно, особено когато някои хора натрупаха опит", допълни той.

Според Георги Киряков в момента партиите не знаят как да върнат избирателите към урните: "Ако в момента ПП-ДБ каже, че ще протегне ръка на ГЕРБ, това ще намали веднага резултата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Избори 2024
Проф. Киров: Голяма част от екипа на Главчев ще остане
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Тома преди 4 седмици
Точно Стоонов прави ала-балата на последните избори ш затова се изпариха пжловината гласове на ПП-ДБ! Моите два гласа за европейски и за българския парламент НЕ бяха отчетени, защото ГЕРБ-ДПС бяха "пипали" машините, където знаят, че има поваче гласове за ПП-ДБ, а техния електорат гласува с машини. Машината не ми изводи разписка!! Гласовете ми НЕ бяха зачетени! И на други мои познати също!!
49
0
 
2
 
! Отговори
Аман вече! преди 4 седмици
До 32. Харвардиите. Тази простотия скалъпена от ДПС-ГЕРБ докога ще я дъвчете! Ай изфабрикувай и дай нещо ново, това вече се изтърка и втръсна! И за децата е ясно, че този клип е дийп-фейк, което и дете може да сглоби с безплатна програмка. И за теб могат да направят такъв клип.
48
1
 
1
 
! Отговори
шефа Кожарева решава преди 4 седмици
Абе стига с този некадърник Калин Стоянов бре! Кой ще бъде Министър на вътрешните работи ще реши Премиерката Горица Кожарева, а не редовите полицаи! Шефът Горица избира екипа си - подчинените си министри!! А не подчинените полицайчета кой искали. Що за наглост от страна на полицаите!! Все едно аз да съм продавач и да решавам кой да ми бъде управител на магазина! Я вкяка жаба да си знае гьола! И полицаите да си знаят мястото в йерархията! Те са подчинени, а не шефове, че да се налагат!
47
1
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 4 седмици
Кой купи ПИК?
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Големи умници големи умници пишат говорят глупости лъжи омраза тиня невиждана е а държава отдавна няма има няма от 4 години всеки се спасява поединично но едни шепа шарлатани овладяха здраво паричните потоци
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 33, точно специализираните части протестират и искат стоянов за министър че бил въвел железен ред, в Пловдив видяхме какъв ред е създал
44
10
 
3
 
! Отговори
Шанел преди 4 седмици
А защо трябва да го махат Стоянов,сигурно защото не иска да е с Мафията или не иска да е послушко, Кога най сетне политиците ще разберат че за да има отлив на гласове при изборите са виновни самите те ,30 години ги търпим ,хрантутим и отглеждаме но крайно време е да отстъпят местата си на по можещи хора,Те са са на тези постове за вечни времена,Не може едни и същи хора да стоят и да векуват и да ги търпим до памперс ,Ако са умни за каквито се имат време е да подадат оставки......
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
МВР влияе на изборния процес, е грешна. МВР е един от основните фактори за осигуряване на честни и прозрачни избори." МВР си затваря очите оперативно и охранително когато изборите се купуват основно от ГЕРБ. Публична тайна с много, много факти. Това е приносът на МВР все ГЕРБ да печели.
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДО ВЕЛИКИТЕ ИЗКАЗВАЧИ ЕДНИ И СЪЩИ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ ПО ГОЛЯМО СТАТУКВО ОТ ВАС НЕЗНАМ ПОЗОР СТЕ ЕЙ
41
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Драма недрама, стига му толкова на тоя. Да бяга да гаси пожари .За министър не става ,зависим е.И той си го знае,какво се прави...
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЕ Е ДРАМА АКО САМОЗВАНИ ИЗКАЗВАЧИ ЛЪЖАТ БЕЗОГЛЕДНО НАГЛО ОТВРАТИЛНО НАЛИ
39
6
 
9
 
! Отговори
ХАХАХ преди 4 седмици
Драма ,ще бъде за някои,ако остане министър,иначе наистина не е драма!
38
5
 
5
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК за 32 преди 4 седмици
До ХарвардиитеСевде, просташкиите лафчета от гетото няма да ви помогнат.... ще си останете само с тях
37
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДРАМАТА Е ЧЕ НА ЧАСТНОТО ПРИСТАНИЩЕ НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА БУРГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ ОТКРИ ПОЛОВИН ТОН ХЕРОИН БЕЗ ДА ИСКА.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз да попитам.Какво прави малко дете,на работното место в Полицията??
35
8
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 4 седмици
Изобщо не би трябвало да е. Но явно за него е!!-:) то , това му се казва " Служебен кабинет"?!-:) Мисля че Калинчо скоро Ще Приключи с властта!!
34
6
 
20
 
! Отговори
До не е драма преди 4 седмици
За Шиши ще е драма,ако му вземат министър чето.Това означава ,че е пътник.
33
0
 
21
 
! Отговори
Вчера дете преди 4 седмици
Уби баща си полицай на работното му място .Николай Филипов е от Специализираните полицейски сили .,проявил пълно безхаберие и нарушил всякакви правила за съхранение на оръжие .И това в Специализираните части,а в другите как е?
32
16
 
11
 
! Отговори
Харвардиите преди 4 седмици
Тоз Калин Стоянов ме ядоссва яко....заснеха ме как обарвам на парапета бялата и пухкава дупарка на Лена...трябва Горчица да го уволни...немедленно
31
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Не е драма, но Радев в 12 без пет излъчи нов премиер, заместник на предишния в Сметната палата. Именно заради този министър! Хаосът продължава, ще гладаме " За кожата на един премиер" и президентът ще се удивлява на собственото си творение, а хората: кучета ги яли!