Политическата криза тласка българите към авторитарен режим

Партиите не могат да предложат алтернатива
21 авг 2024 15:26, Инна Ангелова
180
Политическата криза тласка българите към авторитарен режим
Снимка: БГНЕС

31% от българите са категорични, че искат да живеят в авторитарен или комунистически режим. Проучването е на “Алфа рисърч”. Според социологът Павел Вълчев това е леко притеснително относно нагласите на българина, а настоящата политическа ситуация само спомага за тези нагласи.

“Свидетели сме на безпрецедентна политическа криза. Оказва се проблематично и излъчването на служебно правителство, което да проведе изборите”, очерта картината социологът.

“След преглед на домовата книга трябва да се види дали ще има друг кандидат за министър-председател. Другите сценарии за момента са по-неработещи – единият е преназначаването на Димитър Главчев. Третият е запълване на свободните постове с потенциални кандидати за служебен премиер”, допълва Вълчев пред БНР.

Социологът обаче подчерта "опасността по-скоро да се избира кой ще е подходящ за служебен премиер, а не за омбудсман".

Вълчев изказа опасения, че основната причина за ниската избирателна активност се дължи на невъзможността на партиите да предложат реална алтернатива.

"И до момента нови политически субекти печелеха избори, но това не доведе до сериозно отместване и разрешаване на политическата криза. От друга страна и екзотичните решения не ги изключвам. Това е протестен вот. Не изключвам и в следващия парламент да има подобни участници."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Избори 2024
Оказва ли се натиск за постове? Радев демонстрира сила
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Към днешна дата Русия е петата икономика в света. А всяко сравнение с америка не означава да им слугуваме, а само да вземаме работещи идеи оттам, както и те са ги взели от другаде. България е бедна заради санкциите на сащ и техните слуги на власт тук, които крадат за тях и за себе си, а Русия няма нищо общо с икономическото положение тук много отдавна.
125
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Другари Русофил Комунисти..... кажете ми защо в Америка Българинът Георги Атанасов сътвори Първия Лампов комупутер? Защо в Америка Илия Вълков създава Браунов Гас (Yull Brown) са задвижване на двигатели с Вода? Защо в Америка се разви Силиконовата Долина? Защо в българи в Америка създадоха компания Генмарк Аутоматион за производство на роботи подпомагащи продукцията на чипове за лаптопи, телефони..... Кажете ми мили Русофилчета какво сте създали? Оооо забравих.... "Терор"....
124
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
много лесно се определят компрадорските политици, достатъчен е един мандат и държавата обеднява, това се измерва в икономически показатели, след това политикът трябва да бъде изхвърлен, а може да се окаже, че е за затвора. Не трбва да се пуска на свобода.
123
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
още знаци, че е време за психиатър: мислите че ракията лекува всичко; не се къпете на църковни празници; мислите си че от къпането се настива; били сте на Бузлуджа повече от веднъж; вярвате, че някой може да ви урочаса; гледали сте На море с деца повече от веднъж; вярвате че Слави ще спаси България; хвърляли сте пари през терасата след телефонно обаждане;
122
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
всичко което говори борисов е фалшиво и има за цел да бъдете роби -- ха-ха, хи-хи! -- нужно е почистване.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ако не употребявате точни термини, значи не разбирате и по-добре не пишете глупости.
120
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ей, руски гъzzzzoлизци, повръща ми се от вас!Слепи ли сте, че след 1989 г червените мафиоти заграбиха всичко или правите другите хора на ненормални!
119
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурни знаци че сте изфъскали: на последните избори сте гласували за партия, която започва с В; обвинявате нечие посолство за проблемите си; абонирани сте за канала на Костадинов; отказвате да гледате новини по ТВ, защото мислите че има скрита пропаганда; надявате се Путин да спечели; ходили сте в Исторически парк и си мислите че е супер; имате български флаг на терасата; Не е срамно да потърсите помощ!
118
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"по-добре САЩ отколкото фашистка Раша." -- това е крадльо, който вика дръжте крадеца.
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Задавам следния въпрос: Как може Комунист = Крадец, който не е творец на нищо да стане Капиталист?
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Анонимен 115 -ИЗВИНЯВАЙ, коментарът ти е много добър, просто натиснах между двата бутона и сгреших.
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ реставрираха капитализма в България и от 9 милиона станахме 6,5 милиона, от които 3 милиона са завинаги в чужбина. След 20 години от живеещите в България само 10% са българи.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Социализмът бе окей за един период и след него бяха нужни промени към пазарна икономика. в края му започнаха промени за частна инициатива, които бяха закъснели. но след дворцовия преврат дойдоха некомпетентни "демократи", които за да прикрият липсата на квалификация и способности, станаха предатели и компрадори, постоянно криейки се зад етикета демокрация и антикомунизъм и заблуждавайки простото население безсрамно и безскрупулно. сега трябва да се пречисти партийната система от фалшиви лидери.
113
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сравнете Южна Корея и Северна Корея! В южна корея има Ковбой! В северна корея няма ковбой! Южна корея са свободни творци, а Северна корея са роби - без човешки права!
112
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези, които не са живяли съзнателен живот при социализма, не го искат, защото да с промити мозъци. Плащат ни с ергенския данък, от който се плащаха големи детски. Границите се охраняваха, хората бяха усмихнати, а не намръщени като сега. Престъпниците бяха в лагери и затвори, а не на власт като сега. За нова кола имахме пари и чакахме до първа доставка, само за Лада малко повече. Никой не лежеше в затвора за виц,, както ни лъжат сега. Банани, но качествени, имаше само 4 пъти в годината.
111
6
 
4
 
! Отговори
до 114 преди 3 седмици
по-добре САЩ отколкото фашистка Раша.
110
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Византийското и Османското робство не успяха да унищожат България...... понеже навсякъде по Българските земи е имало Български Ковбои.... Но теорията на юдата Маркс и Енгелс и техните Ленин и Сталин.... със СССР успя... да въведе под лозунага "За благото на народа" "Крепосническото Право" и да изземе ЗЕМИТЕ НА НАРОДИТЕ - в Русия КОЛХОЗИ - собственост на ОЛИГАРСИ, в България ТКЗС - собственост на РУСОФИЛСКИ ОЛИГАРСИ... СОБСТВЕНОСТ НА КУРОРТИ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО.... СОБСТВЕНОСТ МОЗЪКА НА БЪЛГАРИНА!
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората искат да живеят добре и като казват, че искат либерална демокрация , то това означава, че искат да живеят богато като в богатите държави, а не като в българската капиталистическа действителност. Отговорите в тази анкета са подвеждащи.
108
2
 
6
 
! Отговори
до долния преди 3 седмици
Никога не съм гласувал за ГЕРБ или СДС, но не искам социализма да се връща.
107
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази анкета е правена в централите на ГЕРБ и СДС. Хората масово си искат социализма и човешкия живот от онова време. По принцип в днешно време хората се страхуват да отговарят искрено на такива анкети.