Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата

Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински
Обновена: 16 мар 2020 10:08 | 16 мар 2020 10:00, Нели Христова
323

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Още по темата

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака", така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе Радев.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След гафа на 3 март семейство Радеви отнаво се развихри.
25
2
 
1
 
! Отговори
прилеп преди 4 години
сега ще падне едно изписване...
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя откри топлата вода ти да видиш?!А ние нали сме 80% какви там ни нарече един и не знаехме,че без бизнес няма да оцелее държавната администрация!!!!Хахахахаха!!!!!
23
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фуражката не беше ли нЕкъв генерал, защо се държи като Captain Obvious, да не са го понижили в ранг?Иначе Румен Радев на 3 март: "В България има два вируса, един Софийски и един Шипченски". Смятай за какво *** става дума.
22
5
 
16
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
По време на речта на Радев от връх Шипка... - лъвът първо си запушил ушите, а после си тръгнал... - прибрал се вечерта...А БНТ ни избави от кошмара, като симулира смущения по трасето...
21
4
 
5
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Надявам се да греша.Голяма част от малкия бизнес е чао.Така или иначе беше смятан за престъпен от институциите.
20
1
 
4
 
! Отговори
Термометър преди 4 години
Откъде да се сдобия с такива маски с памучни филтри като този на снимка 4?
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да иска редовен отчет от правителството къде ще отидат 812 млн. евро от ЕС, които са ни отпуснати заради коронависура. Защото като нищо ще потънат в джобовете на Герб и приближените им фирми!
18
2
 
5
 
! Отговори
Пепа преди 4 години
*** тва сериозно ли?
17
3
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Вчера обърнахте ли внимание какво беше единственото предложение на *** като се изказа? Да се преразгледат проектите за превъоръжаване на армията. За каквото и да става въпрос, него си го тегли Грипена и тва е. Руски клоун!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
путин преди 4 години
До Таскок*е*л*е*ш*и са. отдавна съм го разбрал
15
6
 
12
 
! Отговори
Пиар акцийка преди 4 години
И как Румен Радев със своето празнодумие ще помогне на бизнеса ?
14
10
 
7
 
! Отговори
Умник!!! преди 4 години
Леле,къв "умин" президент си имаме! Напрао-слънце! Ама ги ръси едни,тотално неадекватни, типично по военному! *** също кат целия си електорат-умни,умни,умни-и още си блеят са социализма.А сега сериозно-най-умното нещо, което Президента може да направи е-през следващите 30 дни да не се изказва. А сега,милиардите,дето ги пръснахме за ненужни самолети-щяха да са ни от по-голяма полза и за икономиката,и за медицината! Ама хонорарчето е важно,а, патриотично-национално отговорници!
13
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Радев, спрете се
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам ме е от тези, наредили се на масата дори не бяха седнали през един стол и акъл дават, мерси ама в момента нямаме нужда от акъл.
11
5
 
8
 
! Отговори
Таско преди 4 години
корнелия и румен са ***
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново е прав Президента.Не зная какво бихме правили без него.Шайката би си разигравала коня както си иска.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавата без бизнес не можела да оцелее" ..........Добро утро! И водата е мокра.
8
1
 
6
 
! Отговори
Помощ за всички преди 4 години
Нека бъдат подпомогнати хората с малките фирми, които се прехранват от тях. Нека има и за големите, на които за да не съкратят персонал ще им е нужна помощ. Пари от Европа ще има явно. Разпределете ги правилно и после ще се стабилизираме бързо.Картината с масово съкращение и фалити на микропредприятия ще е плачевна и след кризата пак ще има емигрирали и пак недостиг на качествена работ а ръка и пак демографска криза
7
15
 
18
 
! Отговори
радев боклук преди 4 години
Мръсен предател, естествено ще се опита да пречи на правителството да овладее кризата. Е за това бсп никога вече, защото сте долна ***