МВФ успокои: Рискът от инфлационна спирала цени-заплати е ограничен

Възнагражденията нарастват постепенно
17
МВФ успокои: Рискът от инфлационна спирала цени-заплати е ограничен
Снимка: Pixabay

Рискът от инфлационна спирала цени-заплати, чрез която инфлацията подхранва растящите заплати, което на свой ред води до по-високи цени, засега е ограничен. Това пише в най-новия доклад за глобалните икономически перспективи на Международния валутен фонд, цитиран от Франс прес и БТА.

Още по темата

Такова самоподхранване на инфлационните процеси е кошмар за централните банки, тъй като значително би затруднило техните действия за забавяне на ръста на цените.

Според експертите на МВФ обаче подобна спирала все още не се забелязва поради комбинацията от три фактора: инфлационните шокове остават външни за пазара на труда; спадът на реалните заплати помага за намаляване на инфлацията; и решителните действия на централните банки.

Увеличенията на заплатите в някои страни са преди всичко поради особено ниската безработица. Такъв е случаят в Съединените щати, където липсата на работна ръка принуждава работодателите да предлагат по-атрактивни възнаграждения, за да привлекат служители.

За да се определи съществуването на риск от спирала цени-заплати, докладът разглежда подобни ситуации през последните 50 години. Така експертите са установили, че заплатите нарастват постепенно след преминаване на инфлационния шок, за да се доближат реалните възнаграждения до предишното си ниво.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: МВФзаплатиинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлацията винаги изпреварва ръста на заплатите, така че причината да растат заплатите е инфлацията, която непрекъснато намалява реалните доходи .
13
5
 
5
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Толкова съм благодарен на себе си, че не ме домързя да уча здраво и сега да не ми дреме от инфлации и да не съставям конспиративни теории, как някой гледа нарочно да ме прецака и че вината изобщо не е в мен.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май според коментиращите да си успял и богат е престъпление, а?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Богаташите в нова България ще ви изкупуват земя, жилища, гаражи и сие на безценица, както си бе до сега И всичко започна след 1989. На цели семейства им влизат много пари и обратното. Нищо не може вече да се промени. Бъдете здрави.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеално, няма да се увеличават заплатите за да контролираме процеса.Както каза дедо Байдън, европейските правителства да оставят хората да понесат тежестта на глупостите, които сътвориха.
9
5
 
8
 
! Отговори
Божо преди 1 година
Питайте Румен Гечев- специалиста , той разбира как да доведе нещата до хиперинфлация!
8
0
 
19
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Естествено. Защото няма да ни вдигнат заплатите.
7
0
 
19
 
! Отговори
Решение преди 1 година
Според мен борят инфлацията като разреждат хората - консуматорите. Пускат вируси, войни - постоянно разреждане. Това също е инструмент.
6
0
 
16
 
! Отговори
Бай Коста преди 1 година
А кой командери МВФ-то? Питам за един преател, който хабер си няма...
5
0
 
19
 
! Отговори
Счети преди 1 година
Излиза, че единственият начин да се преборим с инфлацията е: 1) да не ни нарастват доходите, 2) да не говорим за нея (а за войната в Украйна или изборите, например) и 3) да не протестираме. Изглежда точно това правим и затова съм спокоен, че има светлина в тунела. Мда...
4
0
 
9
 
! Отговори
Бай Коста преди 1 година
*** как няма да е??? Удряш спирачка на заплатите и всичко е ток. Това сътресения във веригите за снабдяване, това скъпи и поскъпващи енергоносители, включително недостигът им, това скъпи суровини, това ново QE, което вече започна на някои места, а скоро и навсякъде, все неща, които нямат значение.
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма, защото заплатите не мърдат и няма кой да купува
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато се създава инфлация, идеята е само една, да се подчинят хората. Забелязва се, че богатите стават по-богати.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
идеята за тая инфлация е да загубим спестяванията си и да сме отчаяни роби на ръба на оцеляването, тоя цели властта над нас, всико върви по плана на *** за трета световна и нов световен ред, където робите принудени от обстоятелствата сами си слагат въжето за по-доро бъдеще.