Проверка: Ядем грузински сафрид и турски калкан

Под 3% е уловът от Черно море за нашата трапеза
18 авг 2024 13:05, Петър Бойчев
74
Проверка: Ядем грузински сафрид и турски калкан
Снимка БГНЕС

В разгара на лятото рибата е предпочитана храна най-вече за летовниците по морето. Стотици гости по родното черноморие разчитат да опитат от най-предпочитаните рибни ястия, докато са на морето.

Проверка на централния пазар в Бургас показа, че основните рибни видове са запазили цените си от миналата година. Проблемът обаче е, че много от предпочитаните продукти като попчета и черноморска скарида липсват, предава Нова ТВ.

Затова рибари настояват за сериозен анализ на процесите в Черно море, за да се установят причините за липсата на риба. На най-големия рибен пазар в Бургас има изобилие от видове. Търговци обясняват, че цените са същите като миналото лято.

"Пресният калкан варира от 35-40 лв, а пресният сафрид от 6 до 10. Имаме граца, по-рядко излиза едър сафрид.Надяваме се да имаме един добър,хубав, силен сезон,да не е като миналата година. Мидите са на същата цена. Вече 2-3 години те си вървят на 4 лв.", обясни търговецът Зекие Мехмедова.

Не така обаче мислят клиенти, които смятат, че цената на рибата е висока. "Има голямо увеличение на цените. Търговците казват, че няма, но не е така. Рибата е скъпа", смята Тодор.

Въпреки разногласията между търговци и клиенти, търсене има. "Сафридът се търси най-много. Особено от заведения. Цаца се търси, но в момента е топло морето. Черноморската скарида също също много се търси, нея също я няма", обясни Зекие Мехмедова.

А какъв улов вадят рибарите от морето? Отговор на този въпрос дават опитните рибари на Ченгене скеле. "За съжаление обеднялото Черно море много малко сафрид се показва. Има дребен паламуд и в общи линии това е. Част от сафрида излиза наранен, може и чернокоп и лефер ще се появят тази есен", посочи Димитър Янчев.

Пазарите у нас разчитат на вносна риба, тъй като през последните години Черно море дава все по-малко от предпочитаните видове.

"Например попчето го няма вече 4-та година, което за Бургас специално е култова риба. Липсват почти всички видове риба. Аз не мога да кажа какви са причините. Това трябва да го кажат ихтиолозите, защото миграционните пътища на рибатата се промениха в Черно море.

България и Румъния взети заедно имат под 3 % от общия улов на риба в Черно море. Това означава, че основния риболов е съсредоточен в Грузия и Турция, които имат около 97 %, а на всички е ясно, че на Русия и Украйна в момента не им е до риболов.

Ние от „Морски сговор” от години настояваме за един мониторинг на Черно море, който да не е само един сезон. Може би няколко години подред, за да се види къде се оформят причините затова", каза още рибарят.

Изключват като основна причина за липсата на риба топлата морска вода, тъй като подобни явления имало и преди години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от София
Няколко ранени след катастрофа на бул. Александър Малинов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не те знам кой си и с кого каво ядеш! Мисирка !!!
46
2
 
2
 
! Отговори
Ядем преди 3 седмици
Най-големите б-о-кл-у-ци в света!А ШЕФОВЕТЕ НА БАБХ С КЪЩИ ЗА ПО МИЛИОН,ДВА.ОТВРАТИТЕЛНА ДЪРЖАВА И ДЪЖАВНОСТ ТОВА ЛИ ЕВРОАТЛАТИЗМА?
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе тоя форумния богат ИТ що е толкова изнервен и истеричен? Нали уж яде качествена селска храна.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що ми се струва, че лятото уловът на калкан е забранен или квотите отдавна са свършили? Та как може да е пресен? Или е бракониерски. Иначе е силно надценена риба като вкусови качества.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 41 Във форумите такива лаладжии с по две ферарита в селската къща -бол. Не се напрягай - никой не вярва на интернет хвалипръцковци.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 46, сафрид има :) И е пресен. СПокойно. Важно е да живееш на морето и ще знаеш това онова за живота на рибите в морето ;)
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 48, такива като мен са онези 10% в тази държава, които плащат най-високи данъци. И да, купувам си качествена храна. Произвеждам си и своя. Не се научихте да си знаете мястото и да не лаете толкова много. И да, имам си данъчните декларации и са ми платени. А ти отивай да ядеш бо клуци, защото точно ти не можеш да си позволиш нищо повече от бира от пик ня и чипс от хле барки! Миз ерник!
40
1
 
3
 
! Отговори
Купувайте преди 3 седмици
храна от селата. Спестявате чисто между минимум 30%, след разходи бензин, а стига и до печалба от над 50% на килограм. Не си давайте парите на прекупвачи, борсаджии, квартални магазини, големи вериги. Навремето подобни "па ра зи ти" по веригата с право са ги наричани сп еку ланти и лих вари. Но най-лошото е, че освен безобразно високи цени, храната е о тро вна.
39
2
 
3
 
! Отговори
Who Cares преди 3 седмици
Въпрос: Турският калкан не е ли български уловен от турци в български води?
38
0
 
3
 
! Отговори
От селата преди 3 седмици
купуваме истински зеленчуци. Днес удариха цените "градински розов домат" в квартален магазин килото 9.80. Градински домат село 2.50. Връзка лук от село 80 ст до един лев., връзка пресен лук в София 2 лева. Диня 1.80 кило, 80-90 ст. на село истинска вкусна. А НСИ се хвали със спад на цени, сирене кило ДЕСЕТ ЛЕВА. Къде е това истинско сирене да направим една проверка какво съдържа. Цените в Дубай са по-евтини от България. Не купувайте от вериги магазини, пазари и квартални магазини!
37
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И Грузия и Турция имат излаз на Черно море. Рибата в Черно море е обща. Не е само на Грузия или турция, Русия или България. Това, че на нас риболова е умрял е друг въпрос.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво занчение има. Сафрида и калкана нали плуват свободно в Черно море. Като ядете сьомга що не пищите, че е норвежка?
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен (45) Купуваш в Бг качествена храна?!?! Ти от кое село си веее?? В Бг всичко е менте и скапано. Качествена храна има в други държави но такива като теб нямат кинти за там щото имотите са по 20К+ евра а живота е скъп. Едно сядане в ресторант за двама е 500 евро. IT само могат да подсмърчат пред витрините и да ядат качествено пица на парче:):)
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който не работи няма да яде. Скапан народ равно на скапана държава!!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв пресен сафрид в средата на август месец? Вие добре ли сте? От април до началото на юни. То морето ври, а на тия сафрид им се привижда. Сега я има, я няма попчета. Ако нещо друго има в менюто "прясно" - лъжат ви най-нагло. Виждал съм в меню "супата на капитана" и бяха сложили речна риба, морска риба и парче от сом. Тоя капитан има лодка на колела явно и фризер с нея.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До И Полски, ИТ-тата си купуват качествена храна. Могат да си го позволят. Ти яж отп адъци... никой не го интересува що за провал си.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 22, има свободен пазар. Ако не ти харесва имаш право да започнеш да си произвеждаш. "Селинджърите" я произвеждат храната и я продават там където получават най-добра цена. А ти нямаш право нито да има казваш какво да правят, нито да ги наричаш по този просташки начин! Докато не се научиш да уважаваш другите се надявам да оцеляваш на бира от пи к ня и чипс от скакалци! Такива като теб това заслужават!
30
0
 
6
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
Това ли ви каза паспортната му проверка? Черноморски ли е? АКо е и се продава за такава риба... не е нито турска, нито украинска, нито руска, или грузинска. А ЧЕРНОМОРСКА! Рибата в това море няма националност и независимо къде е хваната е все същата риба. Стига си измисляхте новини!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рибата е от Кафяво море, има ли значение кой я е уловил? Утре канадецът като дойде с връзка риба, канадска ли ще е?
28
0
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 3 седмици
Ами като си от село търсачево западна Берковица, как ще си виждал калкан. В района на Шабла винаги е имало до Балчик.