Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ

Виждаме опити да се прехвърли вината на пияни офицери
19 авг 2024 15:43, Александър Попов
102
Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саботажът на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. е поръчан от САЩ, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.   

„Въпреки че (...) са участвали украинци, ясно е, че те не биха могли да се справят сами. Ясно е, че за да се извърши такава атака, заповедта е дошла от най-високо ниво, както се казва, а най-високото ниво за Запада, разбира се, е Вашингтон“, посочи Лавров във видеоинтервю за руската медия „Известия“, публикувано и в канала му в „Телеграм“.

Външният министър каза още, че Германия е длъжна да отговори на всички въпроси, поставени ѝ от Русия относно атаката.

„(Германия) е длъжна да отговори на всички въпроси. На първо място те категорично трябва да спрат да отказват да (ни) представят факти, които не биха могли да не са установили. И когато информацията, която изискваме, не се предоставя по официални канали, а се появява във вестникарски статии, и то едновременно в три, мисля, германски издания, в американския „Уолстрийт джърнъл“, това навежда на мисълта, че всичко е инсценировка, разбира се“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

„Сега започваме да виждаме опити да се хвърли цялата отговорност върху група от някакви пияни офицери, които заедно с пиещи с тях бизнесмени или са наели някого, или са решили сами да се научат да се гмуркат. Това е несериозно“, подчерта ръководителят на руското дипломатическо министерство.

По думите му „цялата тази операция е замислена, за да се отклони по някакъв общественото внимание и в Германия, и в света от истинските изпълнители, виновници, поръчители на този терористичен акт“.  

„Ние ще настояваме за прозрачно международно разследване. Позорно е за Германия просто мълчаливо да се примири с това, след като беше лишена в дългосрочен план от енергийно и произтичащото от него икономическо благополучие, което, като цяло, беше ключът към нейното развитие в продължение на много десетилетия под формата на устойчиви доставки на руски газ на разумни цени. Германия преглътна (това) мълчаливо, без каквито и да било коментари“, каза Лавров.

Той добави, че Русия не се съмнява, че настоящият киевски режим е престъпен и терористичен и е изначално създаден „в резултат на държавен преврат, организиран с директната поддръжка на САЩ“.

„И тези, които дойдоха на власт през февруари 2014 г., веднага обявиха война на своите собствени граждани, заплашиха да забранят руския език, което в крайна сметка и направиха, заплашвайки да изхвърлят руснаците от Крим“, посочи Лавров./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от За да се разбираме
Фините знаци, които показват, че мъжът ще ви остане верен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
кое е смешно ? -- че е имало система за ограбване, която е работела като часовников механизъм и изведнъж се намериха хора, които казаха -- бяхте дотука !
62
15
 
15
 
! Отговори
смях преди 4 седмици
Някой като каже, че Русия си имала всичко щото има ресурси и умирам от смях. Венецуела има повече петрол от Русия . заплата на 5-6 долара, Страните от Африканския рог са сред най богатите на ресурси територии - даже незнам местните взимат ли заплати. В най богатите на диаманти страни , цари тотална мизерия. Япония почти няма ресурси а е третата икономика в света. Русия е богата на изкопаеми, но те стават ПОЛЕЗНИ изкопаеми чак когато стигнат на запад и от тях се произведат стоки.
61
2
 
6
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
И тук е великият ми въпрос ! Защо на никой не му прави впечатление,че именно Китай транспортира до всички врати на мафията в Западна Европа и САЩ руски стоки и суровини? Как така не чух нито веднъжот трибуната на Белият дом и оная К..о..ч..и..н..а.. биполярна Брюксел-Страсбург тази очевидна истина? Лъжци ! Лъжци! Лъжци ! Си ДЗИ Пин управлява света ,но на нас ни предлагат някакъв нереален анимационен. филм ,без да ни допускат до трибуната на Народите,за да кажем какво виждаме.
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пригожин преди да загине е записал интервю, в което казва -- Как выиграть войну, если вдруг дедушка мудак? Колко е бил прав се видя от ставащото в Курска област. Пригожин е бивш готвач на Путин и основател на чвк Вагнер. А дядото на Путин е бил готвач на Ленин и после и на Сталин. Това е наистина голям провал на Путин, сега чакаме какво ще обявят на срещата на брикс за обща валута или система за разплащане без използване на долара и суифт.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ? А заеми имаш ли? Щото роби на фирмите са само хората в малките населени места, с по един двама работодателя. Виж, на банките роби сме Всички.
58
15
 
8
 
! Отговори
Видяхме преди 4 седмици
Какво може Путин фашистка Русия. Изпробваха я! Издебнаха я да се прояви със каквото може и каквото могат сателитите и да и помогнат. Минават на военен бюджет. Браво пак ще има фалит по руски. Пак ли както през 25'та ще гласуват. Пак ли крепостите на Александър, Ленин, Сталин и Путин ще умират за кефа на царете си. Щом им харесва да го правят. А тукашните синове, внуци на руското робство не ви ли е срам да обичате робовладелците си.
57
2
 
15
 
! Отговори
Малък Праз преди 4 седмици
дЕдо Байдън се закани, че ще унищожи СП на съвместна конференция с Олаф Шолц. КОЙ нареди да се взриви СП е пределно ясен и се вижда и от Космосът.
56
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лавров, обясни ми сега какво спечели Русия като нападна Украйна? То се мисли предварително. Сега колкото и да ревеш няма да хване дикиш.
55
14
 
9
 
! Отговори
...! преди 4 седмици
Копейката е забавен! Америка била донесла само "терор и регрес"? Яко му е излъскан мозъка! Хубаво е , че си вярва!
54
8
 
6
 
! Отговори
? преди 4 седмици
До Анонимен 48. Я ми обясни как точно съм роб на западна фирма. Взимам 3 пъти по висока заплата от същата позиция във фирма със български собственици, спазват се всички изисквания на трудовото законодателсто, работното ми място е с всички екстри, имам здравна застраховка за всички рискове, 30 дена отпуска, реални осигуровки и тн. Та да се върна на въпроса - Роб ли съм на западната фирма ?
53
16
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Господин Лавров,саботажът е факт,но от този факт САЩ не печелят нищо.Спечелихте Вие и престъпниците русофили,които управляват заедно с бимият Ви Арабски свят Европа. Това е истината. Защото Северен поток бе легален ,а чрез легалност Русия не може да печели. От началото на фалшивата Ви война Русия постига рекорди по износ на .суровини към Европа. Ако го имаше Северен поток Русия щеше да е под контрол. Друг е въпросът,чев САЩ имате вкоренена мафия от тип Горбачов.
52
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 61 Освен ресурси Русия трябва да има и акъл, а това е нещо което тя никога не е имала затова Русия винаги е била помийна яма и ще си остане такава.
51
14
 
6
 
! Отговори
Бъркаш преди 4 седмици
Болшевик фашисти Путин го "взриви" още преди да е построен! Със комплексарска си фашистко болшевишко желание да изпъкне. Е изпъкна сега знаем че фашизма е отгледан в Русия и Русия е фашистко болшевишка.
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва да се взриви и газовата станция н Суджи. Сигурен съм че и това ще стане след Нова година, защото ще изтече договора на Русия с Украйна за транзит на газ към Унгария. Трябва да се взриви и газопровода Силата на Сибир.
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За производството на военна техника, снаряди и всичко останало са необходими ресурси. Русия има всичко, всякакви ресурси, а Geйропа има една гола dупара.
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поздравявам всички пънкари и рокаджии с песента Король и Шут - Исповед вампира. Наздраве на всички яки хора и смърт на демокрацията=укрофашизма=евроджендерията
47
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Курск братушките попиляха и направиха на дар-мадан укро-фашистките зомбита!!! Извозват убитите с Камази! А унищожените западни оръжия стърчат като купища железарии, безпомощни и строшени, както са и стопаните им! Пълен крах и тотален разгром!!!
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На Русия и дреме за потоците. Те си имат газ и всякакви ресурси. А вие русофоби какво имате? Едни голи г.ъ.з.0.в.е. имате
45
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 44 Защо така наречена Русия яде толкова як бой в така наречената курска област, която вече е част от Украйна?
44
9
 
12
 
! Отговори
Инж+ преди 4 седмици
Взривяването на "Северен поток" е много хитра и премислена акция. Ако действително е извършено от украинците - поздравления!!! Конграчулейшън!!! На война - като на война!!!