Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ

Виждаме опити да се прехвърли вината на пияни офицери
19 авг 2024 15:43, Александър Попов
102
Лавров: Саботажът на „Северен поток“ е нареден от САЩ
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Саботажът на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през 2022 г. е поръчан от САЩ, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, цитиран от Франс прес.   

„Въпреки че (...) са участвали украинци, ясно е, че те не биха могли да се справят сами. Ясно е, че за да се извърши такава атака, заповедта е дошла от най-високо ниво, както се казва, а най-високото ниво за Запада, разбира се, е Вашингтон“, посочи Лавров във видеоинтервю за руската медия „Известия“, публикувано и в канала му в „Телеграм“.

Външният министър каза още, че Германия е длъжна да отговори на всички въпроси, поставени ѝ от Русия относно атаката.

„(Германия) е длъжна да отговори на всички въпроси. На първо място те категорично трябва да спрат да отказват да (ни) представят факти, които не биха могли да не са установили. И когато информацията, която изискваме, не се предоставя по официални канали, а се появява във вестникарски статии, и то едновременно в три, мисля, германски издания, в американския „Уолстрийт джърнъл“, това навежда на мисълта, че всичко е инсценировка, разбира се“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

„Сега започваме да виждаме опити да се хвърли цялата отговорност върху група от някакви пияни офицери, които заедно с пиещи с тях бизнесмени или са наели някого, или са решили сами да се научат да се гмуркат. Това е несериозно“, подчерта ръководителят на руското дипломатическо министерство.

По думите му „цялата тази операция е замислена, за да се отклони по някакъв общественото внимание и в Германия, и в света от истинските изпълнители, виновници, поръчители на този терористичен акт“.  

„Ние ще настояваме за прозрачно международно разследване. Позорно е за Германия просто мълчаливо да се примири с това, след като беше лишена в дългосрочен план от енергийно и произтичащото от него икономическо благополучие, което, като цяло, беше ключът към нейното развитие в продължение на много десетилетия под формата на устойчиви доставки на руски газ на разумни цени. Германия преглътна (това) мълчаливо, без каквито и да било коментари“, каза Лавров.

Той добави, че Русия не се съмнява, че настоящият киевски режим е престъпен и терористичен и е изначално създаден „в резултат на държавен преврат, организиран с директната поддръжка на САЩ“.

„И тези, които дойдоха на власт през февруари 2014 г., веднага обявиха война на своите собствени граждани, заплашиха да забранят руския език, което в крайна сметка и направиха, заплашвайки да изхвърлят руснаците от Крим“, посочи Лавров./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от За да се разбираме
Фините знаци, които показват, че мъжът ще ви остане верен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами добре! И какво сега,ние ли да ревем? Даже без тези ПОТОЦИ,, газа стана по-евтин у нас.Ако има други потоци за взривяване,да ги приключват и тях!
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя да се оплаква на арменскио поп! Моля другарке, пък Сащ ме чу.ка!
41
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"А смятаха цяла Европа да рекетират?" Може ли някой умен евроатлантик да ми обясни бавно и с картинки, понеже съм глупав русофил, как продажбата на евтини ресурси е рекет. И съответно какво е продажбата на скъпи американски такива?
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ми нападнете САщ деее! Нали вече влязохте в Берлин... хахха
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Къде стъпи американския мирижлив ботуш трева не никте. Стъпи в украйна и вече е с минус 20% територия и минус 50% население. БГ е вече 35 г. под краварско р0бство и от 9 млн вече сме има няма 6 млн. 1/3 от населението ни станаха р0би назапад, а останалите 1/3 са р0би на западни фирми у нас.
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия е най-мощната ядрена държава. Русия не може да загуби, както и историята показва. Швабите, нацягите, наполеоновците, турците и другите знаят това.Русофоби, демократи и нацисти победата ви дори не е близка до нулата, тя е с отрицателно число. Вашето поражение е неизбежно!!!!
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лавров, око се разплачеш ще ти повярвам.
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В така наречената украйна е унищожен американския военен съветник Ричард Гари Кирлин. Същият е отговарял за поставките на Ф-16 в така нар. украйна и състоянието на техните военни летища. Бил е отправен в така нар. украйна 10 дена преди неговата ликвидация. Денацификацията върви с голяма сила.
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Я лавров,ти по-добре кажи кой нареди специалната военна операция? Пак ли от Вашингтон?И кажи защо така грозно лъжеше 2дни преди войната, че никога няма да нападнете Украйна.Как да ви вярват и как да ви взимат на сериозно?
34
2
 
5
 
! Отговори
Свинско с зеле преди 4 седмици
Не е ли наредено от Киро,Кокора,Шиши и Тиквата.Те са в основата.
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По полетата на Руските Курск, Донбас, Луганск, Запорожие и Харковь мирише на гниещи трупове на укронацистти и натовски наемници. Гюбрето гние, а руската земя става още по-плодородна.
32
8
 
10
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Преди два дена като излезна статията, че украинци са планирали и взривили Северен поток всичко копейки викаха - "Видяхте ли украинците са виновни". Днес излиза мосю Кон и казва: САЩ са виновни и всички копейки забравят кво са говорили преди 2-3 дена и викат - Видяхте ли САЩ са виновни. Утре ако Путин каже, че Великобритания е виновна, всички копейки ще викат - Великобритания е виновна. В психологията се нарича "Ефекта на стадото"
31
6
 
6
 
! Отговори
И сега какво? преди 4 седмици
Отрязаха ги за Силата на Сибир 2 ! Япония ,Франция и Китай ги отрязаха за разработването на находището в Арктика! И какво стана? На Тоя му дожаля, та се сети за Северен поток? Ами нали точно затова го строихте, за да нахлуете в Украйна?
30
2
 
0
 
! Отговори
НАТО преди 4 седмици
До Анонимен 29 - Че тогава защо беше така отворена за нахлуване в задният и двор??
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"А войната в Украйна кой я нареди?" Пак САЩ. Благодаря за въпроса.
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Писна ми да слушам как цвили "КОНЬО"-пyTлеpacтки!
27
6
 
7
 
! Отговори
Русия мачка наред! преди 4 седмици
Taка нар. украинец няма родина и той много добре знае това. украинеца е руснак, но нацист и той не се бие за родината си, той се бие за чужди ценности. Той не се нуждае от свобода, а просто иска да убива руснаци. Истинските руснаци се бият за родината си, за народа си и за правдата. Всеки вдигнал ръка срещу руския народ ще си понесе накаZаниетO. Сила V правде, а V правде и ПОБЕДА! Враг будет разбит! Победа будет за нами!
26
0
 
5
 
! Отговори
Щази преди 4 седмици
Не може да бъде.Това го знаят и децата от детската градина.Поетаряте едно и също повече от две години.
25
0
 
1
 
! Отговори
Путин преди 4 седмици
До Анонимен 25 - Ужас, сега сигурно ще ги използват за биоексперименти в тайни биолаборатории!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една от причините Русия да бъде вероломно нападната от нато е, че Русия не съблюдава нормалните пеераско-джендърски ценности.