Mpox не е новият COVID

Щамът clade 1b предизвика глобална загриженост
20 авг 2024 19:45, Гергана Попова
9
Mpox не е новият COVID
Снимка: БГНЕС/ EPA

Представител на Световната здравна организация подчерта, че mpox, независимо дали е новият, или старият щам, не е новият COVID, тъй като властите знаят как да контролират разпространението му.

„Можем и трябва да се справим с mpox заедно“, каза Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, на брифинг на ООН за медиите. „Така ще изберем ли да поставим системите за контрол и елиминиране на mpox в световен мащаб? Или ще влезем в нов цикъл на паника и пренебрежение? Начинът, по който реагираме сега и в следващите години, ще се окаже критичен тест за Европа и света."

Mpox, вирусна инфекция, която причинява пълни с гной лезии и грипоподобни симптоми, обикновено е лека, но може да убие.

Щамът clade 1b предизвика глобална загриженост, защото изглежда се разпространява по-лесно при рутинен близък контакт.

Случай на варианта беше потвърден миналата седмица в Швеция и свързан с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението му извън континента. СЗО обяви неотдавнашното избухване на болестта за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран новият вариант.

Клуге каза, че фокусът върху новия щам clade 1 също ще помогне в борбата срещу по-малко тежкия вид clade 2, който се разпространява в световен мащаб от 2022 г. насам, позволявайки на Европа да подобри своя отговор чрез по-добри здравни съвети и наблюдение.

Около 100 нови случая на щам clade 2 mpox се съобщават в европейския регион всеки месец, добави Клуге.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Ако щете - вярвайте
Няколко причини да не разказвате на приятелите за любовната си връзка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1: Маломно човече, на теб картинка със стрелки да ти нарисувам какво се случва, пак няма да разбереш. Търчи за бустер! Не спирай! На всеки три месеца си подсилвай имунната система,за да можеш да прегърнеш баба си.
6
0
 
5
 
! Отговори
Мдааа, преди 3 седмици
Швабската групичка само една ваксина я оправя "Сантрапо". Сандък, трап, поп. Може и без поп, те са антихристи.
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според мен в момента се опипва почвата за създаването на нова пландемия.Трябва да сме внимателни и при обявяването на една нова пландемия да излезем на протест.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 1Че то по време на ковид пландемията се установи, че нямаме точен тест за определяне на това дали човека има ковид или грип.
3
0
 
5
 
! Отговори
50 нюанса кафяво преди 3 седмици
Група художници с алтернативно мислене мислим пред парламента да направим арт инсталация и да изрисуваме новия флаг на различните. Планът е върху бял чаршаф 30 на 50 метра, двеста души публично да освободят чревното си съдържимо и да изпразнят мехурите. А който му дойде музата може и да повърне.След това чаршафът ще бъде грижливо сгънат и пратен в Брюксел да си го го сложат в рамка да си го гледат. Имаме ли право на подобен артистичен акт? Нали е демокрация тук?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимна преди 3 седмици
До 1 комент. Ами ако искам да, съм *** упорита и успешна? Разбира се че няма да може да ме образовате :)))
1
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То още бг конспиратори, които отричат ковид. Каквото и да си говорим, глупците не можем да ги образоваме....