МОН оттегли забраната на е-дневници от външни фирми

Тя ще бъде пусната отново за обсъждане с новите текстове
Обновена: 27 авг 2024 15:44 | 27 авг 2024 15:43, Петър Бойчев
11
 МОН оттегли забраната на е-дневници от външни фирми
Снимка БГНЕС

Министърът на образованието проф. Галин Цоков разпореди да се спре общественото обсъждане на наредбата за информацията и документите в образованието и да се премахнат текстовете, предвиждащи пълно преминаване на електронните дневници към НЕИСПУО - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование от учебната 2025/26 г. Това беше публикувано на официалния сайт на МОН.

"Мотивите са, че подобно предложение може да бъде направено само след детайлно предварително обсъждане с всички заинтересовани страни, отчитане на мнението на родители, учители и директори. След премахване на спорните текстове Наредбата ще бъде публикувана отново за обществено обсъждане", посочват на сайта.

По-рано днес директори и родители бяха меко казано изненадани от забраната, която МОН възнамеряваше да наложи върху ползването на електронни дневници в училищата от външни доставчици като "Школо", "АдминПлюс" и др.

Според предложени от ведомството промени в наредбата за документацията и информацията училищата могат да използват избрани от тях софтуерни продукти за водене на електронните дневници до края на учебната 2024/25 г., след което трябва да ползват единствено ресурсите на НЕИСПУО - Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

Въпросната система заработи през януари 2022 г. В нея се съдържа цялата информация за образователната система - от броя на учениците в училища до отсъствията им, нормативите за учители и т.н. Информацията от е-дневниците, към които минаха всички училища, също отива към НЕИСПУО.

При въвеждането й от МОН поясниха, че системата позволява внедрените в нея електронни дневници вече да са безплатни за училищата, вместо да се плаща за външни доставчици за поддръжка на техните е-дневници. Имаше обаче право на избор кой е-дневник да се ползва - на НЕИСПУО, или например "Школо", докато с предложените поправки в наредбата тази възможност отпада от следващата учебна година.

Учители и директори многократно са се оплаквали от системата, която е тромава и често дава грешки. Критики около функционалностите й редовно има и около началото на учебната година, когато директорите трябва да подадат огромно количество информация.

Реакциите от родители и учители в социалните мрежи също не са особено позитивни.

НЕИСПУО бе разработена от консорциум "Национални системи", спечелил обществена поръчка за 5.5 млн. лв. Той е от пет фирми - "Контракс", "Сиела Норма", "Технически университет- София", "Дигитални и софтуерни решения" и "Админсофт", пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Образование
Две трети от българите над 16 г. не са прочели книга последната година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи, злоупотреби ще има сега с бележниците, утре здравните досиета и вдругиден избирателните списъци. Цифровизацията до там води. Уж за по-удобно, а то е за по-лесно манипулиране.Нищо не пречи всичко това да е на хартия или поне да имаме избор, ако не желаем електронно, като с гласуването..
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каквото и да ви говорят, с каквото и да ви заглавичкват знайте , че става дума за пари, за много пари. Никой не мисли за учителите, камо ли за децата.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Школо е много добре професионално разработен софтуер от специалисти, които знаят какво правят. НЕИСПУО - продукта на МОН не става за нищо. Изключително разбъркано и хаотично е в него. Тромаво и постоянно забива, ако се натовари малко повече. Абсурд е да го приемем. Като учител, категорично се обявявам против НЕИСПУО и даже бих искал да го закрият. Нека да остане само Школо!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да задържат още 4-5 години докато децата изкласят с Школо и след това да правят каквото искат. Данните на децата били ползвани от чужди фирми :))) аман от аналогви професори хахаха
7
3
 
3
 
! Отговори
Един град преди 2 седмици
В училище работят пенсионери учители и служители, получават и пенсия и заплата,а има млади кандидати,но местата не се обявяват,това не е ли незаконно?РУО?МОН?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Не разбирам какво лошо има да се премине към една система на електронен дневник." - Няма проблем в електронните дневници. Проблем има в това, че това не е електронен дневник на държавата, общината или училището, а това са външни чужди фирми, дори чуждестранни, които започват да разполагат с личните данни на всички нас и нашите български деца. То иначе ако става дума, още едно време преди повече от 30-35 години в техникумите имаше електронни дневници. Примерно в Правец и тем подобни. Не е ново.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо всеки клас да си има група във Фейсбук и там учителите да пишат коментари и постове с оценки.
4
6
 
3
 
! Отговори
Явор преди 2 седмици
Не разбирам какво лошо има да се премине към една система на електронен дневник. В дългосрочен план това само ще улесни и подобри работата. Това е просто инструмент - не става дума за избор на учебници. Не виждам и как единнна система би засегнала училищната автономия. Твърде много паника за нищо, както обикновено.
3
0
 
4
 
! Отговори
уха преди 2 седмици
Ами що да не си продадат бизнеса? Туй си е бизнес. Ама защо МОН с бая бюджет не си е направил такъв "продукт" при все и парите дето има си е друг въпрос. Ако се иска да има такъв инструмент - правят го държавно(ако е задължителен). Ако искат могат и да позволят конкурентен частен. Ама парите за държавния и частния трябва да са от едно и също място. И примерно държавният да е без пари. И ако става да си го изберат. Ако не-оставка на министера...
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ГЕРБАДЖИИТЕ ПРОДАДОХА ШКОЛО НА БРИТАНЦИТЕ ЗАЩОТО ЗНАЕХА ЧЕ ПОСЛЕ ЩЕ ГО МАХНАТ ОТ УЧИЛИЩАТА. ТОВА Е ИЗМАМА И НЯМА ДА ИМ БЪДЕ ПРОСТЕНА.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, ГЕРБ ВЕЧЕ СЕ НАХЕНДРИ