Стачка до дупка! Учителите не са съгласни с властта

Продължава безсрочната ефективна стачка на учителите
29 окт 2007 16:47,
675
Стачка до дупка! Учителите не са съгласни с властта
Продължава безсрочната ефективна стачка. Снимка: БГНЕС

Без да са окончателно обработени всички данни от цялата страна, около 55% от стачкуващите учители не одобряват предложението за споразумение на правителството, съобщи Николай Николов, говорител на Стачния комитет.

В провинцията 47,07% от учителите одобряват споразумението, а 52,93% са против.

В София град 25% одобряват споразумението, а 75% - не.

Продължава безсрочната ефективна стачка, категоричен е Николов.

Той съобщи още, че веднага се събира стачният комитет, за да предприеме нова стратегия след решението на учителите от страната.

Той не изключи вероятността отново синдикатите да предложат вариант на споразумение.

Стачният комитет ще направи всичко възможно да поднови преговорите с правителството, подчерта Николов.

Опити за манипулации не би могло да има, защото ние ще представим протоколите на всяка регионална структура на стачния комитет, уточни говорителят на стачния комитет.

Той каза, че учителите, които приемат предложеното споразумение, са в правото си на свободни граждани да започнат учебните занятия. Николов не се ангажира с хипотеза как ще се развият нещата.

Николов отрече, че има гласове от страна на учителите да продължат протестите си без синдикатите, като каза, че и в момента продължават разговорите между профсъюзите и учителите.

На въпрос кой носи отговорността за случващото се и продължаването на стачката, Николов отговори, че в едно свободно общество всеки един гражданин носи своята отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


675
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
платения посач даскалеску пак пейства същото, дет пействаше преди пет дена..... явно толкова си можете..... гледам и намек няма за да вземеш и да се извиниш за лъжите си, само сипеш нови и нови.....
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Abe tez kakvo iskat???Ne stiga,4e rabotqt po 5 4asa na den iskat da vzimat kato horata det se trepqt po 12 4asa.Egati nahalnicite.A lekarite ko da kajat s tehnite zaplati?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
С Т И Г А!!!!!!!!!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ama nie 6e u4im 6o taka
10
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
Заплати, за каквито могат само да мечтаят българските им колеги, ще получават румънските учители от 1 октомври, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус" в Румъния. От понеделник възнагражденията на педагозите в Румъния се повишават с между 12 и 27 %. Според данните, изнесени от вестник "Журналул национал", с повишението преподавател с максимален стаж и квалификация ще получава 1889 леи (около 1130 лева). Досега заплатата на такъв преподавател бе 1652 леи (около 984 лева) Минималната заплата, с която ще бъдат назначавани начинаещите учители, пък е 893 леи (около 530 лева). Увеличението е предвидено със заповед на правителството в Букурещ от 31 януари тази година.От октомври се повишават и възнагражденията на преподавателите в румънските университети. Максималната професорска заплата става 3744 леи (около 2230 лева), а начинаещ асистент ще получава 1225 леи (около 728 лева).Важно е да се отбележи, че изнесените стойности представляват размера на основната заплата на педагогическия персонал и не включват различните надбавки, които получават преподавателите.През настоящата година Румъния отделя за образование 5,2 % от брутния си вътрешен продукт, а при откриването на учебната година премиерът Калин Попеску Търичану обяви, че в бюджета за следващата година правителството ще заложи 6 % от БВП за образование.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
oooooooOOOO!!! Хайде стига вече!
8
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 16 години
че синдикатите трябва да престанат да се връзват на баламосванията на ,,седенкарите " , и трябва да поставят своето искане така :Взима се усреднената учителска заплата от долупосочените :Сумите са в евроСтрана Начална МаксималнаСреднаЗаплата ЗаплатаУнгария 500 900 680Словакия 350 660 550Чехия 480 1100 820Литва 235 525 380Полша 320 575 434Румъния 340 500Сърбия 400 450Хърватска 700 920Поставя се искането тази усреднена заплата да бъде заплащането на българските учители . Ако се съгласят - да седнат , и да подпишат . Ако не се съгласят - да си ходят , защото не могат да осигурят жизнено важен отрасъл като образованието . Защото са некадърни и крадливи . Бихме могли да изчакаме няколко месеца , докато се проведат нови избори , и се назначи ново , по-отговорно и можещо правителство . Другото е размотавки , в услуга на едни безпомощни палячовци .
7
0
 
0
 
! Отговори
Radi преди 16 години
Които подписват споразумението остават на работа, които не подписват се уволняват и толкова, ето ти реформа в сектора. За останалите може и по-високи заплати.Толкова студенти завършили в близките години са без работа - ще бъдат по-добри учители от тези сегашните *** дето друсаха хора като ненормални. Не може учител позволил си подобни неша да има авторитет - те вече си подадоха молбите за напускане.
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
МИ ПОКАЗВАТ ХОРАТА КОЛКО СА ДОСТОИНИ ЗА ТЕЗИ ПАРИ !!! БРАВО ... НЕ СИ ЗАСЛУЖАВАШЕ ДА ГИ ПРИЕМАТ ТИЯ 80 %
5
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 16 години
649. - 16:54 - неофициално -От: kykyучителите искат ОЩЕ.ндааа. до десетина минути ще имам потвърждение, интересно е как събират проценти и гласове, но и това си е учителски майтап.....все повече се убеждавам че съм прав че бб е зад стачката.
4
0
 
0
 
! Отговори
mishlety преди 16 години
Ихаааааааааааааа
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Sled kato ne im iznasia da si podavat ostavkite i da zdavat na drugi uchiteli kadeto da prepodavat na decata
2
0
 
0
 
! Отговори
Elena преди 16 години
Pisna ni ot prostaci
1
0
 
0
 
! Отговори
.... преди 16 години
bahtii nahalitetite