Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
568
1
 
1
 
! Отговори
sweden преди 13 години
abe ya stiga sis gluposti tuka na finlöantski davat *** nikoy ne e kazal ni6to edna si6ta tema glupostii
567
0
 
1
 
! Отговори
Dimitrovv преди 13 години
Ужасно е, че точно по националната телевизия на България БНТ се излъчват турски новини. Въпросът е защо? Аз не съм расист и не обичам расизма! Всички сме равни, но манипулацията на човека с религиите е причината за всичката скръб на земята.Изминаха много години от периода, когато България беше поробена и ограничена от турската беда, напаст, гибел, страдание. Това е нашата история. Децата ни я изучават усилено в училище, за нашите борбени бойци на народа - Васил Левски, Хаджи Димитър, Х.Ботев и мн.др.др. след това се прибират от училище и включват светещата кутия /телевизорът/- на 1 канал - Българска Национална Телевизия и започват да слушат учудено турски език. Постепенно се самозабравяме кои сме ние! На пръв поглед това вероятно не изглежда нищо фатално, просто някакви турски новини. Това е подход за създаване на поколения, ние ги възвишаваме, грижим се за тях, мислим за тях, даваме зелена светлина, турският народ израства в България. Времената се менят изключително бързо. Ако се върнем 50 години назад ще видим една разлика, ще си спомним за спокойния хубав живот. Днес има лоша промяна - манипулира се народа с турски сериали /турският интерес е важен/ , излъчват се турски новини, имаме турски управляващи / Ахмед Доган и др../. турците /мюсюлмани/ в София и другаде скандират за още джамии, искат си своето и се молят на наш терен. и всичко това само и само, защото ние го позвуляваме ние го направихме! Защо не живеем по нашите правила. Това е България. и трябва да запазим малкото ни останали ценности. Кога ще дойде моментът, когато в Турция по националният им канал ще се излъчват новини на български език, ще се строят в столицата църкви и ще управляват българи! Няма нищо случайно и всичко е една брутална манипулация на наплашеният ни народ. Вероятно ще дойде момент, когато ще се стигне до крайности и сблъсъци и дано някой ден всички вредители в управлението на народа се премахнат и България бъде тази, която е найстина
566
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
shte ima po bnt turski ***
565
1
 
3
 
! Отговори
Pompata преди 14 години
Balgarski izselnizi v Evropa,USA,Kanada,Avstralia i t.n. iskat premahvaneto na novinite na turski ezik po BNT i premahvaneto s zakon na ne balgarskite imena na grajdani s podobni i praveneto na nevalidni tehnite zadgrani4ni pasporti ............,stoto ste se priberem i ste stane losho ! Za spravka :"Krai Bosfora,......."
564
0
 
3
 
! Отговори
дррррррррр преди 14 години
Не трябва да има турци,вместо еврей е трябвало вас да изтребят и нито един да не остане!
563
4
 
1
 
! Отговори
BDITELI TURTSI преди 14 години
no ne se boite ot tova 4e 6te ostanete maltsinstvo to nie Turtsite ne sme takiva varvari za kakvito ni mislite nie ot novo 6te ve suhranime i 6te ve razmnojavamekak to e bilo po Osmansko vreme togava na li ve spasihme ot Vizantijtsite i Surbite
562
1
 
1
 
! Отговори
TURSLI EZIK преди 14 години
Da qdete vie na Ahmet Sokola ukugana mu i da se gnevite pove4e ot Turskiqt ezik koeto ejednevno go su6ate na ulitsite i o6te pove4e 6te go slu6ate i 4uete
561
0
 
2
 
! Отговори
емо преди 14 години
гледах интервю с уляна пръмова която каза да свикваме с турцизмите и сериалите и новините защото българите след 25 години ще сме малцинство -това е обяснение на директор на телевизията в българия
560
0
 
2
 
! Отговори
KOTKOB 89 преди 14 години
Турският език е всъшост български, 500 години сме били и клали *** за да си го земеме завинаги. Но не , Дошъл московецът, по трима на кон, избили турците и так ни умрял хубавият език.Ето например как днес щяхме да наричаме някои понятия на любимият ни турски език. ДПС- Довиждане на Правата и СвободитеДПС-Душмани Серсеми и ПезевенциДПС-Държавна Потурчена СигурностДПС-ДОганците Праат СвиркиДПС- Дупета Праскат Сутрин, иДПС- Доганец Партай Социалистическийи ощесъбрание - зорлем калабалъкопозиция - курназ суриякинофестивал - фенер шашарма байрямфестивал на широкоекранното кино - коджа чаршаф фенер шашарма байрямкасетофон - джангър чекмеджерок група - джангър тайфаЛебедово Езеро - Юрдек ГьолВойна и Мир - Патаклама и РахатлъкПлощад Славейков - Чурулик Mегдантурист - баир будалаалпинист - баш баир будалапарашутист - чадър бабаитводолаз - цамбур серсемборец - тепих шашкънрицар - тенеке бабаитнинджа - ориз калпазангей - ханъм ефендикомпютър - акъл сандъктелевизор - сеир сандъкхладилник - бахър долапграната - барут кюфте
559
0
 
2
 
! Отговори
HITLER !!! преди 14 години
Щом мислиш така разбираме какво "българско" достойнство имаш *** мазен!!
558
0
 
1
 
! Отговори
do ciganin преди 14 години
*** si *** maina bratle
557
0
 
1
 
! Отговори
Циганин преди 14 години
Аз съм ***,и питам защо се делят малцинствата?Не е ли дискриминация че има новини на турски, а няма на нашия майчин език?Мир на всички,долу новините на турски!
556
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
1. Българският народ е най-бързо намаляващият в света.2. България е държавата с най-бързо нарастващ процент *** население.Тези факти са официални. Има и два неофициални:1. Сред съставките на българския народ най-бързо намаляват българите, българската нация.2. За (проблемите на) *** у нас се говори, само когато стане някакъв жълт скандал, май никога по същество.Неотдавна темата отново се върна в медиите заради това, че на един млад журналист му отнеха наградата за млад журналист. Отнета точно така, както беше връчена въз основа на два текста и навярно точно за това, за което му беше дадена: за впечатляващо надскачане на правилата.Наградата ще отболи, Калин ще порасне (или не), напролет пак ще има наградени.Страшното е, че проспиваме най-голямата заплаха за бъдещето ни:1. Демографската криза в България отдавна е катастрофа второ десетилетие имаме най-високият отрицателен прираст в Европа и света.2. Без да се залъгваме от бледото подобрение (основно в София и Варна) най-малка е раждаемостта сред етническите българи, т.е. най-слабо се възпроизвежда българската нация.3. Сред напускащите вече две десетилетия страната ни най-много са българите. От напусналите мнозина остават трайно на запад почти само етнически българи. Другите, ако изобщо отидат навън, спечелват някакви евра и до година-две се връщат просто нивото им не позволява да се адаптират във високо цивилизования свят.4. Сред напускащите страната най-висок процент са младите хора, а сред тях образованите. От 100 човека, които започват първи курс в Софийския университет, в пети курс намираш 60-70. Останалите са изчезнали но не заради трудните изпити, а заради лесните бригади. От завършващите 60-70 поне половината искат веднага да заминат вече с валидна навсякъде диплома, а направят ли го завинаги отлагат завръщането в Отечеството. И ако щете от тези, които заминават и остават, поне половината са от най-доброто, което висшите ни училища произвеждат.Това, че там са сред най-добрите студенти, е хем естествено, хем не ни утешава5. Кой остава тук? Онези млади българи, които или силно вярват, че могат да постигнат нещо на родна земя, или ги мързи да рискуват навън6. Освен тях остават турци и ***. Другите етнически групи са пренебрежимо малки или интегрирани (и поради това симпатични като арменците, да речем).7. Турците най-болезнената тема на новата ни история (истински болезнена не като кръчмарския антикомунизъм, да речем) за мен са по-малкия проблем. Дръзвам да го кажа: едно, защото продължавам да имам сериозни съмнения колко от българските мюсюлмани са турци, с турска кръв и ген още една тема, по която крещящо се мълчи Второ, повечето от тях имат подобни проблеми като нас, а и в основната си част несъмнено принадлежат на европейския начин на живот (най-общо). Дори с друг език, религия, традиции или специално отношение към българите те живеят като европейци, или както казва клишето: като бели хора. Бедни, изостанали, но като европейци: живеят в къщи, плащат данъци и сметки, ходят на работа, къпят се и пращат децата си на училище (и даже строго следят какво учи и как се държи отрочето). Спазват ясни морални правила, а и законите. И мюсюлманин може да открадне домати, пари (или милиони), но май няма спор това е рядкост.Останалото тежките исторически натрупвания и днешни партийни безобразия са напълно друга тема. Както и дискриминацията на българите в някои смесени райони също безспорен факт, за който безмозъчно мълчим. Ако имаме поне малко акъл в главите си, българските мюсюлмани не биха били проблем нито за държавата, нито за нацията. Същото и в още по-голяма степен се отнася за ДПС: ако наистина страната е пропищяла от техните безобразия, нека първо се попитаме кой позволи една относително малка партия да се вихри като господар на половината държава!Овен това турците вече са по-малко от циганите8. Остават ***. И страшното е, че наистина остават. Остават в страната единици заминават навън и то за кратко. Остават си същите, остават в дъното, остават в същия клас в училище, все по-рано изобщо остават вкъщи и не ходят на училище, остават неизкъпани и днеска, остават без работа, без доходи, без обществен смисъл на съществуванието си. Остават вътре и се множат с напълно неевропейски мащаби. Остават на социални помощи, които пропиват. Поради това мнозина остават вечно млади Дали поради гладуването, или поради етнически навици но остават извън и все повече отвъд всякаква законност. Остават в трамвая с ръка в чантите ни, с фенерче в мазетата ни, с клещи по жиците (и не ги спира това, че някои остават на жиците завинаги). Остават с години по затворите, повечето остават и извън затвора. Остават изолирани и все по без бъдеще. Остават пред изборните секции да си чакат лявата маратонка или втората десетолевка. Откъдето и да го погледнеш остават извън и много далеч и от Европейския съюз, от всичко българско.Това не е език на омразата. Отричането на тези факти е самоубийствена глупост Ясно е, че сред *** има читави и успели хора. И все пак9. Дали на самите *** им харесва да живеят така или не не зная, силно вярвам, че и те биха предпочели да миришат поне на Ален мак. Ала дори надменно да приемем, че на тях така им е добре, че са свикнали на нас харесва ли ни?И харесва ли ни доказаната перспектива докато мине половината от този век, те да станат половината от населението на България? Пресилено ли е? Питайте доц. Михаил Мирчев или ако предпочитате Световната банка.Такава България ли ще отбележи 150-годишнината от независимостта си? На какъв точно език ще прочете словото си тогавашният президент и ако се казва Хасан, което е най-вероятно, дали ще може да чете изобщоВъзможностите пред нас днес са две:1. Да продължим да се правим на антидискриминационни демократи и да отричаме идещата катастрофа;2. Или незабавно, без глупаво партийно делене, да потърсим решения с помощта и на Европа. Този проблем все повече е и неин. На 16 септември по него в Брюксел заседаваха над 400 висши представители и експерти на ЕС. Да сте чули кои българи участваха и какво решиха?П.П. Ако някой реши, че на този текст му липсват числа, нека ги потърси може да установи дори по-болезнени истини от тези тук. Това, че у нас няма статистика по тези въпроси, е хем страшно, хем показателно и не е само от некадърност, бъдете сигурни
555
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На когото му се е прищало приобщаване - в Анадола размитат за такива!
554
0
 
1
 
! Отговори
БОГОРИДИ преди 14 години
Ако си закрием с две ръце очите и не виждаме нищо, това означава ли че няма български турци! И ако някой е затворил очите на много хора за реалносттам означава ли че я няма. А реалността е, че ние имаме наши съграждани чиито майчин език е различен от нашия! И те са значима част от нас! За какво ги делим!Нека българската държава ги защити, а не да даваме повод на Турция да ги приобщи към ореола си от външни турци! Има начини за балансиране!
553
0
 
1
 
! Отговори
БОГОРИДИ преди 14 години
Че защо само новините на турски да забраним, което е ясно че няма да стане. Дайте да им забраним и да го говорят въобще езика си, да направим референдум да забраним и празниците им, да нямат никакви права ако не се побългарят. Е дали ще се станат турците новите българи? Нали Т.Живков опита, не виждате ли, че това ги откъсна и станахме Вие и Ние. Спомнете си и се огледайте, почти всеки от нас е имал съученици, състуденти, колеги, приятели или познати български турци.Те са част от нашия живот!
552
0
 
1
 
! Отговори
kalcho преди 14 години
nqmali nai posle tova unijenie da spre,te se podigravat,obiknovenite grajdani ot turski proizhod im e vse taq dali 6te ima *** na turski,te si imat sateliti i si gledat turski televiizii postoqnno,vyprosa e da ne se syzdava etni4esko naprejenie ot nqkoi hora za da trupat dividenti i te zaslujavat da vlqzat v zatvora za masovi podbudi,tezi hora trqbva da 4ukat kamani do kraq na jivota si,vsi4ki znaeme koi sa te!!!
551
0
 
1
 
! Отговори
СЛУГИТЕ ! преди 14 години
Турските сериали ги внасят "на конвеер" чуждите телевизии : американската БТВ и гръцката НОВА ТВ.Така че на нас българите масово по заповед "отгоре" ни промиват мозъците.Така безропотно ще приемем терористите от Гуантанамо и у нас ще довтасат смъртниците,Така безропотно у нас ще дойдат радара от Чехия и ракетите от Полща, които те не искат, но ние с "удоволствие" ще приемем (питайте воената фурнаджийска лопата - министър)!
550
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 14 години
доцент по въжеиграчество! питайте друг, аз не знам - че като не знаш - за какво ти плащам заплата *** - пътко заспала! *** и наглите ***!!!
549
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 14 години
;) за арнаутски грип чувал ли си? не си дирете белята, че останете в приказките само :)