Порицание за: "Тъй като сте си абсолютен престъпник..."

Роман Василев бе наказан заради репликата си към Николай Цонев
20 май 2010 14:00,
108

Висшият съдебен съвет наказа с порицание заместник градския прокурор на София Роман Василев.

"За" порицанието са гласували 17 от членовете на ВСС и един "въздържал се".

Наказанието на магистрата е заради изказването на Василев при ареста на бившия министър на отбраната Николай Цонев: “За мен ти си абсолютен престъпник и като всеки престъпник – на колене!”.

От съвета твърдят, че до думите се стигнало, защото Цонев провокирал Василев със свои думи.

Мярката срещу магистрата идва почти два месеца след изречените думи по адрес на Цонев.

Dnes.bg припомня, че дни след показния арест на бившия военен министър, а и след като медиите разпространиха видеото на МВР с ареста, Роман Василев се извини за реакцията си.

"Искрено съжалявам за неуместната реакция, независимо от фактите и обстоятелствата, няма оправдание", каза той.

Още по темата
Веднага след това и вътрешният министър коментира казуса:

“Естествено, че думите, които бяха казани от Роман Василев, са недобри и той ще си понесе упрека за това, което е казал. Аз смятам, че извинявайки се публично, и това, което ще понесе като санкция от ВСС,  ще го накарат да си направи изводи и ще действа превантивно и на всички колеги, които участват в подобен тип операции”.

Цветан Цветанов обеща, че в бъдеще видеоматериалите на МВР ще бъдат правени така, че да не се виждат лица, а и репликите да не се чуват.

Въпреки извиненията на Роман Василев ВВС започна дисциплинарно производство срещу зам. градския прокурор на София с мотива, че е нарушил основни конституционни принципи като презумпцията за невиновност на задържания, както и че никой не може да бъде подлаган на действия, които унижават достойнството му.

А днес магистратите сметнаха, че за това му провинение се налага порицание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
2
 
! Отговори
Men преди 14 години
Bravo na Roman Vasilev ! Moje bi ne e mnogo prodesionalno da se izkazva taka po vreme na spec-akciq,no se radvam 4e ima takiva hora kato nego koito kazvat v o4ite na prestypnicite tva koeto zaslujavat.4estno kazano seki put kato gledam aresta na tozi mazen tip mi se pulni dushata :)
86
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Извинението може да се приеме само ако когато го прави е по очи и с белезници
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този прокурор колкото и да се извинява никога няма да възвърне доверието което съм имал към него
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
таз година порицание, догодина ако сме още на власт министерско кресло/ама требе си добре си свърши работата момчето, даже в холивуд вече обмислят да му предложат роля, я в умирай трудно, я в рамбо - важно е респект да има/
83
1
 
2
 
! Отговори
Владо преди 14 години
И какво трябваше да направи прокурора, да пие му прати покана...да пият заедно кафе в ДАНС, да се разходят заедно с яхта до Монако! Има сигнал за корупция, има заповед за задържане- качулките са длъжни да си свършат работата. По протокол трябва да му сложат белезници и да го претъсят. Ясно е че в случая задържания е публично лице и най- малко ще се съпротивлява. Но ако се направи комприс само за това че задържания е бивш министър, това би било двоен стандарт, а пред закона всички са равни!
82
2
 
1
 
! Отговори
Народния Съд-2. преди 14 години
Роман Василев го готвят за новия шеф на Народния Съд-2.
81
0
 
1
 
! Отговори
НЛО-нср преди 14 години
ТИЯ ШКОЛА КАРАЛИ СА И ЗНАЯТ ЛИ КАК СЕ ПРОЧИТА ОБВИНЕНИЕ ПРИ АРЕСТ.ТОВА И ПРИ ЖИВОТНИТЕ ГО НЯМА ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ИМА И ПРИСЪСТВИЕ НА ПРОКУРОР-СОФЛЮР.ТОЯ БАТЕ АКА НЕ ГИ СЪДИ У ЕВРОПА Е ПЪЛЕН ***-МИНИСТЪР.НО ТОЙ ЗНАЕ КАК НА ГРУЗИЯ ОРЪЖИЕ СЕ ПРОДАДЕ СЛЕ СРЕЩАТА НА ПУТИН С ПЪРВАНОВ-АРХАР.
80
2
 
1
 
! Отговори
Др. Живков преди 14 години
Те всичките прокурори полудяха. Откакто Б. Велчев стана главен всичките се втурнаха да стават масони. Вече други ги командват. Ще стане страшно.
79
0
 
3
 
! Отговори
Gogi преди 14 години
Bravo , ne mislq che e nujno dori i tova.
78
2
 
2
 
! Отговори
вампир преди 14 години
КОЙ Е ПРЕСТЪПНИКА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА ПРИ ТЕКИВА ДУМИ ОТ ПРОКУРОР.
77
1
 
2
 
! Отговори
НЛО-нср преди 14 години
ЗНАЧИ НЕ СЕ УРОНВА ПРЕСТИЖА НА ПРОКУРАТУРАТА. ПРОСТО ВЕЧЕ СЛЕД ТОЛКОВА РАБОТА С НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ СТАНА ПО-НАГЪЛ ОТ ТЯХ .В ЕВРОПА ВКАРВАТ В ЗАТВОРА А ТИЯ ЩЕ ГО ПРАТЯТ НА ХАВАЙТЕ ДА ПОЧИВА С *** НА ДЪРЖАВНИ РАЗНОСКИ С ОХРАНА ОТ НСО.
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва да го наградят за тези думи! Няма да ги щадим я!
75
8
 
5
 
! Отговори
nevinen преди 14 години
прокурорчето трябва да го сменят бързичко...... много е отворен иначе :) когато го хванат него за нещо тогава ще го питам....
74
2
 
10
 
! Отговори
Защо не преди 14 години
Аз не твърдя, че Цонев е невинен. А Роман Василев дори ме радваше и като чух това изказване не знаех, че го казва той. Не съм против него, а против това някой да нахълтва у вас и да се държи с теб като с животно, каквато е практиката напоследък, без да си заплаха за служителите. Не може да приравняваме подхода на полицията с подхода на мутрите, защото доколкото разбирам, от тях искаме да се отървем. Това е все едно да заместим едните с другите, че и по-зле, защото полицаите са служители на закон
73
1
 
7
 
! Отговори
Баш ми е драго преди 14 години
Баш ми е драго като гледам тези кадри!!!!!!!!!!!!!
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не е така, дали някой е престъпник решава съда. Прокурор Роман Василев е наказан, съгласно закона, за това, че е нарекъл задържания престъпник. Днес отново съгласно закона съда оневини магистралните престъпници наречени крокодилите, въпреки множеството граждани пострадали от тях. За прокурор Василев закона се е приложил стриктно, а за крокодилите вероятно съда е постановил решението си по вътрешното убеждение, което е позволено от закона, но дали е морално и обективно, кой ще ми каже?????
71
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
скапани позьориромане да не те знаем що за стока си разбирам, но те знаем...
70
4
 
9
 
! Отговори
OPC преди 14 години
хахах човека казал нещо наказали са го, а преди време как коментираха "управниците ни" ,когато имаше стачка на учителите? "Айде да раздигаме тая седянка вече" или нещо такова...но последици никакви разбирасе...
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Последно - само порицание или уволнение или дисциплинарно наказание някакво ???????
68
1
 
4
 
! Отговори
spravedliv преди 14 години
ami da go pocherpi s bonboni li... sakan da nese obidi prestapnika mafiot...raztrel na miasto zasluzava