73-ти сме в света по корупция

Турция отличник на Балканите, скандинавските страни – в света
Обновена: 26 окт 2010 14:39 | 26 окт 2010 14:15, Красимир Ангелов
129
73-ти сме в света по корупция
Снимка: Dnes.bg

България се нарежда на 73-то място в света при изследването на индекса за възприятие на корупцията, изготвен от международната асоциация  Transparency International.

Корупционният индекс на страната ни за 2010 година се е понижил с 0,2 пункта – от 3,8 на 3,6.

В изследването са включени общо 178 държави от целия свят, като 0 пункта е възприятието за най-висока корупция, а 10 – за най-ниско.

Корупционният индекс е комплексен индикатор, базиран на информация, получена от оценката на чуждестранни представители на бизнеса, както и анализатори и експерти от целия свят.

За поредна година отличниците в борбата с корупцията са скандинавските държави и в частност Дания, която е с индекс 9,3.

Следват Нова Зеландия, Сингапур и Финландия, а в дъното са Афганистан, Мианмар (и двете с индекс 1,4) и Сомалия с индекс 1,1.

България, Румъния и Гърция имат най-ниски индекси на възприятие в целия ЕС, посочи изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Диана Ковачева.

Според нея липсата на единност между изпълнителната и съдебната власт в страната ни изпраща сигнали към чуждите инвеститори и това влияе негативно върху индекса на възприятието на корупцията.

“Този индекс не измерва кое правителство е най-корумпирано, а отчита нивото и разпространението на корупцията в цялото общество”, уточни Ковачева.

От своя страна политологът Огнян Минчев отчете, че намалението на българския индекс е симптоматично с оглед политическите събития в страната.

През изминалата година имаше повишение на индекса вследствие на политическата промяна в страната, но тази година “декларирането на политическа воля не е достатъчно за поддържане на високите резултати”, допълни Минчев.

Той посочи още, че има връзка между ниските резултати на България в битката срещу корупцията и зависимостта на българската енергетика от руски компании.

Политологът подчерта, че Русия е на 154-то място в класацията, а “руските институции и бизнес корпорации възпроизвеждат критично ниско равнище на прозрачността при осъществяването на своята дейност”.

"Не може 100% да си зависим от страни и институции, които са на дъното на таблицата, и да очакват да растеш към нейния връх", подчерта Минчев.

Според изследването средният индекс на възприятието на корупцията в ЕС е 6,3 пункта, а този за страните от Югоизточна Европа е 4,0.

Отличник в региона по отношение на борбата с корупцията за 2010 година е Естония с 6,5 пункта, а Турция изпреварва повечето балкански страни с индекс 4,4 пункта.

“Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем, който трябва да бъде взет предвид при изработването на глобалните политики за реформи”, отбелязва в заключение докладът на Transparency International.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още по темата: корупция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
фотон преди 13 години
Сега повечето българи, не са "Българи", а са смес от всякакво поклонничество и подражание. Истинските българи, бяха онези които не прецакваха рода си, не предаваха, държаха на род, език, култура, обичаи, не ставаха сводници, ***, флиртаджии, не кръшкаха навсякъде, не продаваха активи на другите, а работеха и си пазеха народа и родината. Все още има такива, но като народ се ***. Така, че К.Иречек е и прав и не е прав. Той е наблюдавал онази прослойка, която се е борицала за власт.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно е казаното от чеха Иречек, но само половината. Целта на Иречек е била уж симпатия към българите, но пък чехите са изискани европейци, а българите прости селяци.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Объркали са новината, искали са да кажат на 7 позция сме по корупция и се движим към 3-та.....Дето пипнеш все червена гнилоч...
49
0
 
5
 
! Отговори
Angel преди 13 години
как сме могли да го допуснем.... поне в това бяхме добри , сега вече НЕ....ужас, политиците и останалата палач да се вземат в ръце....!!! :D
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
представям си с толкова много к*рести *** в бе ге то,кой въобще се бори с к*рупцията
47
0
 
3
 
! Отговори
eh преди 13 години
> Резултатите от тазгодишния Индекс за възприятие на корупцията показват отново, че тя е световен проблем..."Показва какви са ценностите на по-голямата част от човешкия род...
46
1
 
7
 
! Отговори
К.ИРЕЧЕК преди 13 години
- За мен най-лошото в България, е чудесното наслаждение, което имат тук хората да се преследват един друг и да развалят един другиму работата. - 13.12.1881
45
0
 
5
 
! Отговори
зайченце преди 13 години
Дано доживеем някой - някога - да бъде ФАКТИЧЕСКИ осъден у нас за корупция.Да сме живи и здрави да видим как някой - някога, но не сега, ще бъде здраво осъден за корупция.
44
1
 
4
 
! Отговори
RAYTCHEV -France преди 13 години
Pylna glupost! Na pyrvo mqsto sme! Vsqko otgovorno lice v BG e korumpirano ! Ot ministyr do policai!
43
2
 
19
 
! Отговори
Batman преди 13 години
Тоя патриот Волен що не се концентрира върху тази особена разлика между БГ и Турция а се занимава с референдуми против членството им в ЕС? Истинският патриот се бори с корупцията в България, а не с Митхад Паша, който е умрял пред 100 години!
42
1
 
5
 
! Отговори
али преди 13 години
Аз мога да дам пример за приемането във ВУЗ в турция и бъгария и за полицаите...разликата е огромна...примерно там съм виждал как бизнесмен с луксозна кола (70-80 хил) му се преплитат ръцете и езика да не го хванат в издънка тук е достатъчно да имаш 20-30 лв. и въпроса се урежда. За университетите да не говорим...но се надявам и за двете държави бъдещите изследвания са все по високи ..
41
0
 
11
 
! Отговори
глупака преди 13 години
Я остави тези индекси настрани. Кой е осъден у нас за корупция ? Някой може ли да каже тук, кой и кога е осъден у нас за корупция ?
40
0
 
2
 
! Отговори
фдд преди 13 години
От дарик:България стартира с един доста нисък индекс, през 1998 година за първи път се появява в тази класация. Тогава индексът на държавата ни е 2,9, който успява да достигне през 2004 година до своето най-високо ниво - 4,1. Тази година може да се каже на първо място, че България има по-ниски стойности на индекса в сравнение с останалите държави членки на ЕС. Индексът на България тази година е 3,6".
39
0
 
4
 
! Отговори
зайченце преди 13 години
Кой е осъден за корупция у нас ? Не мога да си спомня !? А вие ?
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, гадна работа! При тези темпове ще ни трябват цели 13 години за да изпреварим Сомалия (и то ако тя не се "развива"). Какво правим ... драги управляващи?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има ли в БГ осъдени за КОРУПЦИЯ _? ТВ герой Петров от серията Октопод ?
36
0
 
2
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
V top 10 po korupcia mi se chini che sme, nekoi pak burshe zadnici na bg politicite.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да им кажем на герберитенай-корумпираните имат оценка 0най некорумпираните имат оценка 10при станишев е било 3,8при бойко е 3,6няма какво повече да коментираме. бойко дойде, уволни корумпираните и назначи още по-корумпираните....казват го `нашите евроатлантически партньори`, в чийто приказки тиквата се кълне
34
0
 
5
 
! Отговори
Темелко Аспарухов преди 13 години
Ееееееееееееееее....Ц.... Не може ли поне в едно нещо да сме първи в света....
33
7
 
8
 
! Отговори
К.ИРЕЧЕК-1881г. преди 13 години
Що е то българина. - КРАДЛИВ, ЛЪЖЛИВ, ПИЯНЛИВ И ЕБЛИВ