Не се срамувам от SMS-ите за лечение!

Основните суми идват от държавата. Моделът работи, заяви Константинов
Обновена: 19 окт 2011 14:08 | 19 окт 2011 13:57,
49
Не се срамувам от SMS-ите за лечение!
Министър Константинов на посещение в Дом за медико-социални грижи за деца, гр. Бургас. 21.04.2011 г. Снимка: Булфото

„Аз не се срамувам, че се събират с SMS-и пари, защото основните не идват от там. SMS-ите са вид солидарност. Прави ги президентът и не виждам нищо лошо в това. Основните пари идват от държавата“.

Така здравният министър Стефан Константинов защити настоящия модел на финансиране на лечението на деца след заседание на МС.

Миналата година във Фонда са постъпили 5,5 млн. лв. От тях 5,3 млн. лв. са субсидия от републиканския бюджет, а даренията са 167 хил. лв.

На въпроса дали не се обмисля вариант за следващата година, при който да отпадне лимита за доплащането през Фанда за лечение на деца в чужбина, той отговори: „Честит празник на всички български лекари, защото днес е техният професионален празник – денят на Св. Иван Рилски Чудотворец“.

След това обясни, че е представил пред кабинета доклад за приходите и разходите на Центъра „Фонд за лечение на деца“ за 2010 г.

Той определи цифрите в отчета си като „смазващи“ и „ужасяващи“ и уточни – „може да се направи бърза аналогия с един клип, който се върти за SMS-ите.“

Въпреки това обаче министърът се похвали, че финансираното от държавата лечение на деца се увеличило 10 пъти спрямо миналата година.

Разходите за лечение в чужбина са били 4,8 млн. лв., а средствата за лечение в България - 430 хил. лв.

Още по темата

Лечението на 276 деца е било финансирано през 2010 г., срещу 105 деца за 2008 и 188 през 2009 г. До октомври месец тази година 270 деца са били изпратени за лечение в чужбина.

Най-голям е броят на одобрените молби за лечение на деца с неврологични заболявания (60), след тях по отпуснато финансиране се нареждат децата с ортопедични (57), онкологични (40), офталмологични (39) проблеми.

„Това са възможностите на държавата. Това правим и резултатите са много по-добри от предишните“, убедено заяви Константинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
23
 
! Отговори
darcas_real преди 12 години
Пожелавам на министъра да му се наложи да се лекува с СМС, да не може да спи от притеснение, дали ще събере парите, и накрая да не му стигнат едни 5 лв, които лично аз ще отида и ще му ги залепя на челото и ще му честитя празника на българското здравеопазване!!!
28
2
 
12
 
! Отговори
Илия преди 12 години
Всички тези хора от настоящето правителство ще усетят с цялата сила гнева на Господ върху себе си и своите семейства. Заради лъжите, заради затворените им очи и заради всички страдащи от техните решения. Това е Божието възмездие, което ще се стовари върху тях...
27
4
 
19
 
! Отговори
55 преди 12 години
Здравеопазването се върна на нивото на 1996-97 г.Последните години нещата се бяха позакърпили но сега се върнахме 15 години назад - това е положението . Цялото правителство ходи по всички телевизии и се хвали ,непрекъснато се хвали че колко хубави неща е направило ,вие да живеете по добре .В момента живеят добре единствено държавните чиновници,всичко друго е на ниво оцеляване,а те се хвалят!
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Основната част от средствата идвали от държавата...... НЯМА ПО-ГОЛЯМА ЛЪЖА! Има една комисия в София в която се взема решение дали държавата да даде пари за лечение в чужбина! 7 от 10 деца остават без пари защото комисията преценя че "предлаганото лечение не е доказано ефективно"!Значи има лечение което нашите доктори не могат да провеждат, но държим сметка на тази които могат! Напук на твърдението че "лечението не е доказано ефективно" всички които успеят да намерят пари навреме - оздравяват
25
2
 
24
 
! Отговори
пипи преди 12 години
Аз му пожелавам същата участ. Да се лекува с SMS-си! Как може министър да говори по този начин .Срамувам се и съм възмутена за това трябва да си подаде оставката.
24
1
 
8
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
Айде бе! съчуствам ти! аз в подобна ситуация и знам, че няма оправия близките годининадеждата е, че свършваме българитеа *** и *** като няма кого да дерат се изнасят
23
3
 
9
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
ДОБРА ЗАБЕЛЕЖКА! Тая цялата работа с СМС-ите тръгна точно под патронажа на Първанов. Нали се сещате - Българската Коледа.И беше при правителството на Станишко с президент Първанов.Сега точно станишко ривье против нея.. това ако не са истински комунисти, а?
22
2
 
13
 
! Отговори
до министъра преди 12 години
Пожелавам ти тебе да те лекуват с SMS-си!
21
1
 
13
 
! Отговори
Айде бе! преди 12 години
Браво бе, г-н министре! Ето такива кадри трябват на всяка политическа сила - да не се срамуват. Аз пък се срамувам, пък се и дразня, пък съм и гневна за това, че все няма пари в тази каса, за това, че баща ми го изписаха от Пирогов със заключение б.о., защото им свърши здравната пътека, а пък той умря на следващото утро, за това че сме принудени да живеем в един "здравен" ъпсурд, а пък и да понасяме да ни обясняват, колко много сме добре!
20
0
 
9
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
нумеро 2:Така наречения етнически проблем или защо много българи се турчеят, а и защо си отглеждаме крадлива и вулгарна пасмина у нас!Защо ги хрантитиме тия и все говорим за интеграция, велика дума, ей, ше си я запиша!ква интеграция кви 5 кинта! българка с 2 езика и т.нареченото Висше обрзование - 450 кинта, след данъци сметнете Вие! ***, не плаща сметки, с едно дете! смятал съм го = 550 лв минимум! и интеграция? кога?
19
0
 
5
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
цъкнах + на ***, ще обясня защо! Здравето е свързано с две неша: нумеро уно! :просто е, како казах - липсва лустрационен закон! без него сме осъдеини на живуркане. Да точно така, живуркане! Другарите са достатъчно *** за да нямат идея как да правят пари! Следователмно не откриват работни места, не подобряват стандарта, не вдигат заплати! На колко от Вас са им вдигнали заплатите? Моята обикновено се вдига като отида на друга работа!
18
4
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 12 години
Абсолютни ***, то вече няма доктори в тая държава бе *** смотани има само дистрибутори и посредници на сякви химикали и импланти в бели престилки, а в болниците е касапница само и само да кихнеш за операция и въпросните импланти независимо дали ти трябват или не. На 100 доктори сигурно 1-2 заслужават това звание. Не съм комунист ама ми дреме , че нямало банани, това ли е най-важно да се наплющиш с банани , ние да не сме маймуни, е на ви са банани с тонове си купувайте в банановата ни реп
17
1
 
10
 
! Отговори
pege преди 12 години
до кога и тоя ще ни прави на будали. Държавата давала, дава заплати на тоя ***.............дал и на тия около него а другите да духат супата.
16
2
 
15
 
! Отговори
мами преди 12 години
Този министър е много удобен на тава правителство никога до сега болниците не са били в това плачевно състояние. Говори се за някакви диагностични свързващи групи това е за отклонаване на вниманието от истинското положение на системата. Нима този министър не знае че за това се иска много пари то сега болниците потъват и кой ще плаща тези дългове всичко отива по веригата .
15
0
 
3
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
ано11подкрепям мнението!
14
1
 
4
 
! Отговори
мангустан преди 12 години
"Защо правиш разлика между този и бай Тошовите? Те пак са си същите, управляват си ни семейно. "че аз и не правя! то е все едно да ми кажат: "ама ние направихме асфалтовите пътища", аз им казвам, ми те в германия още с каруци ходят по черни пътиша!Но такава е популистката поилитика на партията майка! явно сте или ***, или сте податливи на полпулистки лозунги тип : "дела, дела и пак дела"
13
1
 
12
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Лелеее как си вярват тия и нас се опитват да заблудят .На децата вече дори им е ясно че от тази "благотворителност" печелят не нуждаещите се , а мобилните оператори . Всичките кинти от sms-и отиват в операторите а жълтите стинки за децата ,а оня пернишки *** е инициатор на това безобразие СРАМОТА ,СРАМОТА .
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво иска да каже този? Че не се срамува, че държавата нехае за болните деца и на тях им се налага да разчитат на милостиня? Срам!!!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм изненадана, Константинов. Ти си си безсрамник по дефиниция.Едно не разбирам, все пак - защо плащаме здравни осигуровки, щом се лекуваме на взаимоспомагателен принцип?
10
0
 
16
 
! Отговори
Homer преди 12 години
Срам и позор,децата трябва да са на първо място!И престнете с тея портокали и темподобни,малко ли хубави плодове има по родните земи(вече не знам дали са останали де).Разходите-5млн. лева=срам!!!Докато си пълнят гушите народните изедници,децата страдат,егати и възможностите имаш Българио!!!