Годишно 600 лекари напускат България

Важното е лекарят да си изкарва парите честно, обяви шефът на БЛС
Обновена: 19 окт 2011 09:11 | 19 окт 2011 09:11,
228
Годишно 600 лекари напускат България
Снимка: архив, Булфото

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) около 600 лекари годишно напускат страната - колкото приблизително се дипломират годишно във всички медицински университети в страната, обяви председателят на съсловната организация.

Медицинските сестри, които са напуснали България са не по-малко от 2-3 хиляди, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според него основен проблем на лекарското съсловие е недостатъчното финансиране.

"Няма държава в Европа с по-нисък дял от брутния вътрешен продукт и с по-нисък обществен ресурс за здравеопазване. Оттук следват и най-ниските в Европа възнаграждения на медицинския персонал", каза д-р Райчинов по повод днешния професионален празник на българския лекар.

Друг проблем в системата на здравеопазването е липсата на достатъчно добри условия за работа и невъзможност на лекарите да се обучават и да поддържат квалификацията си.

"Има правило в Европа - лекар не може да получава по-малко от три пъти от средната работна заплата за страната. В България разликата между най-ниското и най-високото възнаграждение е огромна и това трябва да намери своето решение, така че границите да се доближат", смята председателят на БЛС.

"Важното е лекарят да си изкарва парите честно и почтено, с плащане на данъци и да може да работи спокойно", заяви д-р Райчинов.

По думите му в системата на здравеопазването трябва да се решат достъпът и качеството на спешната и неотложната помощ, както и да се мотивират кадрите.

"Трябва да се направи и електронната здравна карта на всеки пациент, за да се разбере кои и колко са
здравноосигурените в България и ако не са осигурени, защо не са, посочи той. Следващата стъпка е надграждане на системата с инвестиции и преценка на реалните нужди от лечебни заведения, лекари, сестри", каза д-р Райчинов пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: лекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
1
 
! Отговори
нещастници преди 12 години
Клоуни.Като чета глупостите които пишете ме срам че има такъв народ.Ако макар и малко държите на достойството си-никой българин да не ходи на лекар в България.кабинетите са пълни с хора . Целувайте ръка да не целувате ***.
221
0
 
2
 
! Отговори
Коко Динев преди 12 години
Плащали те образованието на лекарите,гротескни създания.1000лв на година е таксата,учебниците са безбожно скъпи,квартири за повечето,кое по-точно плащате вие не разбрах - яденете или тока ? Поощрявам всеки новозавършил лекар да отива веднага в Европа за да може да го ценят наистина и да му бъде заплащането подобаващо като за лекар.Обиколил съм много страни от най-развитите и мога да кажа с ръка на сърцето,че навсякъде уважаваха нашите лекари като професионалисти,а в родната ни държава - НЕ.
220
0
 
2
 
! Отговори
до 183 преди 12 години
Гурбетчия, ти не беше ли онзи ***, който се хвалеш как живее на помощи в Германия?! Какво знаеш ти за живота в Германия и за българските доктори там бе, ***! Теб те пускат само в болниците за бедни, до нормална клиника не можеш да припариш! Хайде вий там от кофата за ***, то друго не ти е останало.
219
0
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Толкова сериозна тема се обсъжда , а освен неприлични обиди друго не виждам да е написано.
218
2
 
1
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Това е нормално, за 65+ години блестящо непркъснато комунистическо упралвение... ние просот не боледуваме от прекрасен живот... и лекарите нямат работа и змаинават далекуват болните по света...
217
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 12 години
Младите лекари с английски език наистина ще напуснат страната, защото в страните от ЕС те ще получават в пъти повече, отколкото в БГ. И за какво им е да стоят в България: да търпят обиди заради лекари-некадърници и бездушни хора като д-р Атев от Гинекологията в Пазарджик, който за една смяна "успя" да умори 3 новородени, или заради онези нещастници от Горна Оряховица, виновни за смъртта на 3 бебета за 2 години?! Тях пък Аньо Костов ги защитаваше с пяна на устата, ама се оказаха виновни! Така че, млади хора, отивайте в чужбина и учете професията, там поне ще имате хора, които да ви преподават занаят. В БГ с тази професия *** ще ви бият сутрин, на обяд и вечер, може и през нощта. А след 20-ина години, когато турчеещите се и *** направят БГ ***, хептен няма да ви се стои в страната. Прочетете в 24 часа как пазарджишкият прокурор е оневинил д-р Атев, който е бил пиян на раБота: Лекарят може да е бил пиян, но не е допуснал неадекватни действия, затова отговорността от него се снема. Разбира се, умрелите деца прокурорът не ги взема впредвид те били ***. Значи, ако от КАТ заловят пиян шофьор, следвайки мисълта на пазарджишкия гений, те не би трябвало да го накажат, защото той е карал колата адекватно и не е прегазил човек, камо ли кокошка или прасе ! Така че бягайте, в БГ трябва да останат политиците, дупетатите, съдиите и прокурорите, защото тях никой не ги ще и доверието в тях е 9%, колкото това на Янето и РЗС, милиционерите на Цецко и ***. Дотогава пенсионерите ще са измряли благодарение на полаганите грижи от Мончо Дянков ловешкият гений. А той ще е офейкал я в МВФ, я в СБ.
216
1
 
2
 
! Отговори
до помчо от 216 преди 12 години
Ковчезите винаги следват ***, така че помчо от 216, като виден такъв, ще го използваме за реекспорт, пък може да си избием разходите за обучението му, а нищо чудно да изкараме и за някой и друг километър магистрали, то ковчезите на Запад поскъпнаха, след нашия износ!!!
215
1
 
6
 
! Отговори
Изнесен преди 12 години
Това броят ли го за износ?! Бойко нали обяви че щял да изнася лекари, изнася лекари и ще внася ковчези от Китай!
214
2
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
в интерес на истината, язък че *** те е събирала с лъжичка по чаршафите
213
3
 
3
 
! Отговори
до помчо от 214 преди 12 години
Ей го пак, те му обясняват, че е *** ***, той иска да го докаже, ами няма нужда, то е очевадно, язък за парите на Държавата, дето си изхарчил ***!!! Впрочем то ако бяхте малко умни, нямаше да сте, като *** животни алчни!!!
212
1
 
1
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
като не ти се занимава с ***, как се търпиш въобще??? и един съвет от мене, образование в син сити не се получава
211
5
 
2
 
! Отговори
до помчо от 212 преди 12 години
Пътувай в мрака ***, с *** приключихме тази вечер и вземи си предпиши нещо, може и да се оправиш!!!
210
1
 
5
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
недей да богохулстваш безбожнико, душата ти се е пропила от алкохол и чалга, та сега кажи къде си писал за обещанието си бе ***
209
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това, че си неграмотен се вижда, ама явно си и много ***, господ да пази тези, които съветваш или "лекуваш", дано имат дни, дано ти не си им божието наказание!!! Но възмездие винаги има, всеки си плаща и то още тук, такива са неписаните божи закони!!!
208
1
 
3
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
ей льольо, чета, ама освен неграмотните напъни на един чалгарски ***, друго не виждам, та, къде ти обещанието
207
4
 
2
 
! Отговори
до помчо от 208 преди 12 години
Ти неграмотен ли си или *** или и двете, върни се назад и чети ***, стига завтаря!!!
206
1
 
6
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
ти обещай да не стъпиш в лекарски кабинет, друго не искам, че чалгари не ни трябват, а от смъртта никой не може да избяга, ама такива като теб и жива *** за зеле не стават
205
5
 
2
 
! Отговори
до помчо от 206 преди 12 години
Те и за децата ти ще трият ***, щото животът с вас или без вас си върви и лакомията ви пословична си я заврете в ***, знаеш, че с нищо няма да ви помогне в смъртта!!!
204
2
 
4
 
! Отговори
РОСЕН преди 12 години
202,204, тю трият ми коментарите за *** :)))))))))))
203
3
 
2
 
! Отговори
до помчо от 201 преди 12 години
Скопеняка от 201, много ми беше готино през дежурствата на такива, като тебе, сещаш се защо нали, ами то някой пак трябваше да ви свърши работата, та да има за какво да се мъчите!!!