Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
10
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Искам Беленееееееееее искам искам абе всъщност какво искам???
503
5
 
21
 
! Отговори
ГОСПОДА БОМБОКРАТИ преди 12 години
Поледния път в България казах на едни пиятел да спре да ми прокарва глупостите на Иван Костов и Компания да не го ошамаря .Не видяхте ли каква е цената от енергията от възобновяеми източници , турция строи не една а 3 ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ ако не се лъжа и после ние ще сме пазар за тях а не обратно. И какво независими от Русия но пълни РОБИ на САЩ и ТУРЦИЯ и никакви национални интереси.
502
11
 
4
 
! Отговори
ДО 692 преди 12 години
692 го е казал. Тези бивши комунисти са се научили много добре да манипулират с желанието на хората за по-добро бъдеще. за съжаление всичко при тях е една манипулация и спекулация с желанието на хората да живеят добре.
501
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А , АЕЦ-Белене трябва да си я построим защото, който владее енергийни ресурси в съвременния свят е силен и независим!!!_____-Трябва да си я построим. Но с какви средства, кажи? Нямаме и инвеститор. То референдумът е хубаво нещо, но дал се каза всичко на тези от които се искаха подписи. Или дръж го на тъмно, та да е всичко ясно и лобирай...колко хубаво било. Бля-бля...
500
5
 
18
 
! Отговори
Тъпоумие авторово преди 12 години
Само един човек, който иска икономиката на България да бъде в застой или да се смалява, може да мисли, че държавата няма нужда от допълнителни енергийни ресурси. В переспектива, ако наистина искаме нашата икономика да се възстанови, трябва много евтина енергия. Десните сили в България направиха и правят достатъчно много за да съсипят икономиката ни до това състояние, унищщожавайки и разграбвайки предприятията. Така че, дали ще е Белене или друга АЕЦ, тя е жизнено необходима. Авторът е демагог.
499
4
 
16
 
! Отговори
Уверен преди 12 години
"Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер". Звучи ми като "както казва другаря Тодор Живков" - беше ни омръзнало от задължително цитиране на Първия. Не случайно авторът на тази тъпотия си е спестил името - срам го е било. Срамота и за "Днес бг" - ако това е уводната им статия. Писана е в поза ""на колене". А АЕЦ "Белене ТРЯБВА да има и ЩЕ има!
498
4
 
11
 
! Отговори
ЗА БЕЛЕНЕ преди 12 години
и американските и турски ***, дето ще се изпуснат от зор да се напъват пред господарите си. Щом се появи наистина нещо важно и хубаво за България винаги тези *** във форума направо бълват простотии. Това е верен знак, че АЕЦ БЕЛЕНЕ трябва да се случи. Недоброжелателите на България се активизираха максимално. Значи - ДА СЕ СТРОИ АЕЦ БЕЛЕНЕ!
497
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Невероятно добра статия!! Защо като се разболее някой не прави референдум в махалата как да се лекува ами отива на доктор, и защо ако му се развали колата не прави референдум как да я поправи ами я дава за ремонт на автотехник? Отговор, защото махалата е некомпетентна да предостави знания които се притежават от лекаря или автотехника. По същата причина когато трябва да се строи АТОМНА ЦЕНТРАЛА се изискват знания които масата народ ги няма и не трябва да има референдум.
496
11
 
12
 
! Отговори
fen преди 12 години
И кой е анонимния автор на тази доста плоска и *** статия в стил БББ.
495
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Разходите по проекта на АЕЦ в Турция може да струват с 5 млрд. долара или с цели 25% повече от очакваното, стана ясно от думите на руския посланик в Анкара Владимир Ивановски, цитиран от англоезичната версия на Вестник Кавказа."Хубаво си помислете когато гласувате, дали да си свалим гащите и да се хванем за палците с *** към другаря Путин.
494
2
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
666! СУПЕР...Ръжда ?
493
7
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
о 670, не ми омръзва и не съм никакъв фил, нито фоб, но се дразня от предатели на българските национални интереси, каквито са всички комунисти. И аз преброих 3 руски ***.Русия превключи от социализъм - експлоатация на собствения си народ, направо на империализъм - експлоатация на други народи.Не мразя руснаците, дори им се възхищавам, че от 200 години управляващите им избиват интелигенцията си и все още се намира някой свободомислещ. Путин е *** с имперски амбиции.
492
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И все пак това е Цинична злоупотреба с пряката демокрация
491
16
 
10
 
! Отговори
vevei преди 12 години
Поздравления на автора за статията. Нещата са казани много точно ! ! ! ,
490
0
 
4
 
! Отговори
lybov преди 12 години
BALGARI OBI4AITE SE .BADETE EDINNI.NE ZASTAVAITE NA STRANATA NA LAJLIVITE I KRADLIVI POLITICI /TE VSI4KI SA PROTIV NARODA SI /A SE SPLOTQVAITE V IMETO NA RODINATA .OBI4AITE SE TE .OBI4AITE SE SAMO TAKA 6E SE SPASIM OT GADNITE POLITICI ,KOITO NI SE IZREJDAT 23 GOD.
489
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Потъвайки с маршова стъпка в гьола край Белене.................
488
2
 
6
 
! Отговори
До П.Петров преди 12 години
Абе не ти ли омръзна цяла вечер да стоиш и да пишеш едно и също в тая статия. Поне прави като другите Хамериканофили и пиши с различни никнеймове, та да изглеждаш като повече хора. Щото сте 4-5 човека макс, ама спамите за 50.
487
5
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 12 години
До 531,На снимката отгоре се вижда какво има в Белене, можеш да погледнеш и в Гугъл ърт какво точно има - една 30 годишна яма, която е глътнала милиарди от нашите данъци. Реакторът си е още в Русия.Никой от защитниците на руска АЕЦ Белене не излезе с дипломата и квалификацията си да защити с аргументи и цифри това национално предателство! От това съдя, че дипломите им са от Висшата партийна школа в Москва, манипулирането на невежите им единствената квалификация, затова ги е срам.
486
1
 
6
 
! Отговори
Хаха преди 12 години
А когато Дойче веле пишеше колко са дискриминирани ромите в Катуница? Аз от тях пробългарска статия не съм видял. Само долни манипулации. Съответно очаквам и тази да е такава. Честно казано не виждам особени мотиви за толкова агресивното поведение на Немска медия спрямо България. Американците имат интереси да ни мачкат, но за немците.... Може би някой от вас ще предложи идеи?
485
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия не е загубила своите геостратегически позиции, главното в които е енергийният потенциал. Впрочем, близки до Кремъл кръгове проповядват идеята за геополитически реванш чрез използването мощта на националните корпорации: естествено на първо място това са Газпром и Лукойл. Тези компании обективно се оказват най-действеното политическо оръжие на руската държава. Нещо повече, те са свързващо звено между Русия и ЕС, а също са и решаващ фактор на руското присъствие в Европа изобщо и конкретно на Балканите. Преди такъв фактор бяха танковете.