Цинична злоупотреба с пряката демокрация

Избирателите се подвеждат да вземат грешното решение за АЕЦ „Белене“
6 авг 2012 17:30,
824
Цинична злоупотреба с пряката демокрация
Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив, Булфото

Референдумът за АЕЦ „Белене” е лицемерна подмяна на истината за една катастрофална икономическа авантюра, от която България няма нужда. Инициаторите на допитването подвеждат избирателя и го тласкат към грешното решение, пише "Дойче веле" в свой анализ.

„За” или „против” АЕЦ „Белене” е типичен пример за въпрос, който не бива да бъде задаван на национален референдум. Защото отговорът му изисква експертни познания, които обикновеният избирател не притежава. В някаква степен може би е допустим принципният въпрос „за” или „против” ядрената енергетика. Но да питаш къде, кога, кой и как да строи или да не строи атомна електроцентрала е все едно да избереш чрез референдум решение на сложно математическо уравнение като средно аритметично от всички получени отговори. Това е присъщият недостатък на пряката демокрация. Пренебрегването му е безотговорно и опасно.

Лицемерие в името на народа

В случая с „Белене” то е и нещо много повече. Авторите на подписката не просто си затварят очите за този недостатък на пряката демокрация поради някаква сляпа привързаност към нея, а съзнателно и лицемерно го експлоатират. Днес те настояват „да се търси нашето мнение по важни за родината въпроси” и ни призовават „да накараме политическия елит да чуе нашия глас”. Но не се сетиха да направят референдум преди да задействат проекта „Белене” като част от любимия си „голям шлем” и преди да похарчат стотици милиони за него.

Когато бяха на власт, освен това, можеха да направят проекта необратим. Както, в случая с пълно основание, казва днешният премиер, само с един подпис тогава можеха да направят излишни днешните стотици хиляди подписи. Но не го направиха.

Куп изтъркани лъжи

Защо инициаторите на референдума не питаха избирателя преди да налеят стотици милиони в проекта?
Освен лицемерна, инициативата за този референдум е и цинична. Авторите й първо ласкаят избирателя с твърдението, че е компетентен да се произнесе по всякакви въпроси, след което съзнателно го подвеждат да вземе грешното решение. Като, разчитайки на рефлекторните му емоции и страхове, го затрупват с куп откровени и отдавна опровергани лъжи. Без АЕЦ „Белене" България щяла да бъде „обречена на енергиен глад". Това била „единствената алтернатива за енергийна независимост” и за „сравнително евтин ток за българските домакинства и бизнес”.

Всъщност, нещата стоят точно обратното. България въобще няма нужда от „Белене” и без нея ще продължи да произвежда много повече, отколкото потребява. „Белене” няма да ни освободи, а ще ни вкара в още по-голяма енергийна зависимост от Русия. Заради „Белене” токът няма да поевтинее, а ще поскъпне в пъти. Впрочем, това вече става. Защото сегашното драстично поскъпване на тока в голяма степен се дължи на необходимостта да бъде спасявана държавната Национална електрическа компания (НЕК), изправена пред неплатежоспособност заради взетия именно от инициаторите на референдума първи заем за „Белене”. А, ако проектът бъде продължен, този заем ще е само първа, „малка” вноска в бездънната яма, която всички ние ще трябва да запълваме с парите си.

Целта – пари и власт

С референдума неговите инициатори имат програма максимум и програма минимум. Програмата максимум е възобновяването на проекта АЕЦ „Белене”, което означава нови милиони по сметките на свързаните с Русия партийно-енергийни лобита. Ролята на избирателите ще е първо с гласа си да поемат отговорността за продължаването на една катастрофална икономическа авантюра, а после – десетилетия да плащат нейната цена.

Програмата минимум е предизборно-политическа и вече в голяма степен е изпълнена. С подписката за референдума, проведена скоростно, дисциплинирано и „под строй”, се стягат, обединяват и мобилизират партийните редици, демонстрират се мускули и политическа кондиция, а предизборната кампания отдалеч се вкарва в удобното за нов поход към властта патриотично-популистко поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


824
Още по темата: АЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
524
8
 
6
 
! Отговори
БойЧО преди 12 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА ИМА! ГЕРБ ТРЯБВА ДА ИЗЧЕЗНЕ, ЗАЩОТО Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ!
523
1
 
1
 
! Отговори
до 697 преди 12 години
РЕШИХ ДА ПРАВЯ СЛЪНЧЕВА ЦЕНТРАЛА 4 КВТ НО СЕ ОТКАЗАХ ЗАЩО? 8 ПАНЕЛА Sharp ND R 250 A5=2760 ЕВРО, РЕГУЛАТОР ЗА ПАНЕЛИТЕ 380 ЕВРО, ИНВЕРТОР 4 КВТ БЕЗТРАНСФОРМАТОРЕН С НИСЪК КПД 3000 ЛВ, ТРАНСФОРМАТОРЕН С ВИСОК КПД 4700 ЛВ. 800АЧ ЗАРЯДНА СТАНЦИЯ 1600 ЛЕВА. ОКАБЕЛЯВАНЕ, МОНТАЖ, КОМУТИРАЩА И ТАБЛО ПРЕДПАЗИТЕЛИ ДРЕБНИ РАБОТИ 2000 ЛВ, ОБЩО 12500 ГРУБО, ЩЕ ПОЛУЧАВАМ 4 КВТ НА ДЕН ИКОНОМИЯ 0.68 ЛВ. НЕМОЖЕ ДА ЗАТОПЛИ БОЙЛЕР 100 ЛИТРА. ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ ЗИМА 40% ОТ ЛЯТОТО. ПЪЛНА ЛЪЖА ЗА ЕФЕКТИВНОСТ! КПД 10%
522
6
 
3
 
! Отговори
до 689 преди 12 години
купувай си зелената енергия, но не я натрапвай на всички. Аз пък искам да купувам евтина ядрена енергия, което без АЕЦ Белене след 5 години ще е невъзможно. Затова- референдум- който иска, да инвестира и после да си получава дивиденти.
521
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Беснейте, противници на здравия разум! АЕЦ Белене няма да се случи!
520
3
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Поздравления за сайта Днес.Бг! Този материал трябва да се публикува всеки ден до деня на референдума, за да знае българският народ за какво става дума!
519
6
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
Идиотщината ходи по Хората, не по коюти матрялаилиБез евтин ток от АЕЦ Белене няма живот!!!- ПУБЛИКУВАНИЯ ДОКЛАД ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е МЕНТЕ!!! - Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват 10.3 милиарда ЛЕВА, от които 2 милиарда вече са вложени, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още 6 милиарда или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ, ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. - Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 5,5 ст!!!1.Не става въпрос за това дали реакторите да са американски или руски Руските реактори са с много по-висока степен на надежност дори от Френските ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество, за да се осигури българската ядрена енергетика 10 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), ЗАЩОТО С ТОВА ГОРИВО МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!3. Първите четири паро-генератори в Козлодуй, още при проектирането им са били предвидени като двойно горивни за атомни и за газови и трябваше само да се направят газовите горелки и да се свържат с 35км. газопровод!!!!4. Връх на глупостта е да съсипеш най-евтината ядрена централа, за да строиш газова, правеща три пъти по-скъп ток, а на мястото на построената преди 30 години газова мощност в Козлодуй да правиш 7-ми блок!!!- СМЕШНО И ЖАЛКОНО КАКТО ВЕЧЕ КАЗАХ ГЛУПОСТТА ХОДИ ПО ХОРАТА И САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ (за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, КОИТО НАИСТИНА ГО ВЯРВАТ!!!
518
3
 
3
 
! Отговори
до 688 преди 12 години
Ей дърт *** червен от Русе,що не си гледаш старините ами си вземал идиотщини да пропагандираш,толкова ли ти е куха манерката та не разбра,че комуните останахте съвсем малко и то на преклонна възраст,за това те съветвам ходи на кални бани,че да свикваш с пръста ***.Хайде дърта чапо марш обратно в *** за където ставаш само !
517
4
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
ДОБРЕ БЕ БОКО..., ДОБРЕ БЕ ПИЧ...- ЩОМ НАЙ-НИСКАТА ЦЕНА ОТ ДОКЛАДА НА АНГЛИЧАНИТЕ Е 10 МИЛИАРДА ЕВРО... ПИТАМ...:- ЗАЩО 6 МЕСЕЦА КРИЕТЕ ДОКЛАДА... (за който платихте 2 милиона) И БЯГАТЕ ОТ ДЕБАТ..., А НЕ РАЗМАЗАХТЕ С НЕГО КОМУНИСТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА...БОКО,- СЕНТЕНЦИЯТА - ЕДНА ЛЪЖА ПОВТОРЕНА 100 ПЪТИ СТАВА ИСТИНА..." Е КАЗАНА НЕ ОТ - ГЬОБЕЛС..., А ОТ ДЪЛЕС- ТОВА ВАШЕТО СИ Е ВЕЧЕ ЧИСТ ФАШИЗЪМ...
516
4
 
2
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
ГЕРБ, АЕЦ-Белене И "КИСЕЛОТО ГРОЗДЕ"...Помните ли баснята за лисицата и "киселото грозде"...- ЯДЕ И СЕ ГРОЗДЕ, ТА ПРИМИРА ОТ ГЛАД, АМА... Е ВИСОКО И НЕ ГО СТИГА, ЗАТОВА СЕ САМОЗАЛЪГВА - "КИСЕЛО Е..." Та и от ГЕРБ...- ЗНАЯТ ЧЕ АЕЦ-БЕЛЕНЕ Е ВЪПИЮЩА НУЖДА ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОКА МУ Е СЪС СЕБЕСТОЙНОСТ САМО 2,42 ст. (така пише в доклада на англичаните), АМА... ОКРАДОХА ПАРИТЕ ОТ БЮДЖЕТА И РЕЗЕРВА И СЕГА РЕВАТ КАТО ДЪРТИ МАГАРЕТА ЗА МАГАРИЦА...:- "БЕЛЕНЕ НЕ НИ ТРЯБВА... СКЪПО НИ БИЛО ( ГРОЗДЕТО Е КИСЕЛО)..."- ГА КРАДОХА ФИНАНСОВИЯ РЕЗЕРВ И ЗДРАВНИТЕ ВНОСКИ НЕ ИМ БЕШЕ СКЪПОДА БЯХА ЧЕЛИ ОСВЕН КНИЖКАТА ЗА ВИНЕТУ И НЕЩО ДРУГО...
515
4
 
4
 
! Отговори
От къде парите ... преди 12 години
От конфискация на незаконно забогателите - Боко , Цветелинка, ..... и останалите... има няма към 12-13 милиарда
514
4
 
6
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
Ае проф. Аврамов, що не отговориш на простичкия въпрос - ЗАЩО БСП НЕ НАПРАВИХА РЕФЕРЕНДУыМ ПРЕДИ ДА ПОЧНАТ БЕЧЕНЕ И НАЛИВАНЕТО НА СТОТИЦИ МИЛИОНИ В НЕГО? А, отворко?
513
10
 
13
 
! Отговори
проф. Аврамов преди 12 години
Цялата статия е откровена ПОРЪЧКОВА лъжа и демагогия. Въпросът е много по-***: След като вече сме платили реактора и е взето решение да се монтира. къде да стане това - в Белене ли или в Козлодуй. В Белене вече има площадка за която са похарчени огромни средства! Тогава защо да похарчим още толкова в Козлодуй! Защо да чакаме поне 6 години разрешително! Ама щяло да се направи по-евтино площадката. Защо, осъдени ли са строителите на Белене или искат да повторят. Аванта имат само с скъпия ток!
512
6
 
12
 
! Отговори
СММ преди 12 години
Целенасочена злоупотреба със свободата на словото!!!Както и всяка друга статия под която по0реднията п...ар не се подписва.Целенасочена злоупотреба с власт е да караш народното събрание да се произнася по търговска сделка между две или повече мощни компании, само защото вече е късно да лапнеш комисионни.Целенасочена злоупотреба с народа е да го караш да плаща цената на оставането ти на власт (сделката на боко с костов)
511
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯКОЙ СМЯТА ЛИ, ЧЕ ТОВА Е РАБОТА НА ДОЙЧЕ ВЕЛЕАЗ НЕНО МИ Е СТРАННО ЗАЩО ТОЙ НАМИРА МЯСТО ИЗОБЩО ТАМКОЙ ВСЪЩНОСТ Е НЕГОВИЯ АВТОР /ПОРЪЧИТЕЛ/ ?!КОМУ Е НЕИЗГОДНО БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЕНЕРГИЙНО НЕЗАВИСИМА И ДА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗНАСЯ ТОК И ДА ПЕЧЕЛИ ОТ ТОВА?
510
6
 
6
 
! Отговори
беленист преди 12 години
Искаме си БКП и Москва!!!
509
5
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
ЗА АНАЛИЗА НА HSBC. Преди доклада - НЕК ЕАД (Доклад ДИ1СФ 0014/11.04.2012 г.).: Класира на -во място Атомстойекспорт с вариант А92 (2 блока всеки от тях 1000 MWe V-466) при цена не по-висока от 3 997 260 000 евро. - В писмо от 01.08.2006 г. Атомстройекспорт потвърждава ескалация на цената съгласно EUROSTAT. (Станишев и Борисов да не лъжат, че няма договореност). В доклада на HSBC: mi.government.bg/bg/news/Ikonomicheski+model+na+HSBC+za+Belene+i+doklad+za+finansova+inspekciya+na+NEK-642.html1. Разходите за АЕЦ Белене (EPC - Engineering, Procurement and Construction) са 6.1 милиарда, при това вече с прибавена ескалация, вкл. и за забавянето на проекта с три години. 2. В т.н. подготвителни работи" - 2.018 милиарда евро, са включени НЕКОРЕКТНО защото това са разходите за далекопроводи, за ЖП линии, за пътища, жилища и т.н. инфраструктура и благоустройство. (Далекопроводите се изплащат от цена пренос високо напрежение)- Тези разходи не се включват към цената на строителство на каквато и да е централа, защото благоустройството на градовете, както и електро-енергийната система са задължение на държавата, КОЕТО СЕ ПРАВИ ЗА ВСИЧКИ ЧАСТНИ ИНВЕСТИТОРИ 1 КЛАС!!!. 3. От графиката на стр.5, е дадена стойност от 7,7 милиарда евро, но 6,1 + 2,018 = 8,118 а не 7,7 милиарда.Обратното изчисление показва 7,7 2,018 = 5,68 милиарда 4. Лихви и такси по време на строителството - 1,676 (плащаме ги 26 години) и получаваме 7,356 милиарда евро.5. НЕ ПРИБАВЯМЕ Т.н. "Резерв за обслужване на дълга" (225 милиона - стр. 8). Това не е реален разход. 6. Приспадаме Разходите за експлоатация и ремонт на 1 блок, от 170 милиона, защото също не са реален разход. Те директно се компенсират за 1 г. от приходите от работата на 1 блок, докато 2 още се строи. И ДОБАВЯМЕ ПЕЧАЛБАТА ЗА 1г. от 405 милиона евро (виж т.9)Цената пада на 6,781 милиарда евро.7. Прибавяме ВЕ1: Разходи - 0,169 439 милиарда.Крайната Цена (след 6 години) става 6,95 милиарда евро. Това е крайната цена - максимум максиморум, а не 10,35 милиарда от доклада! 8. Необходимите средства за проекта, на стр. 14 - първи вариант, трябва да заложим ИСТИНСКАТА обща цена 6,95 милиарда евро, от които заем - 4,17 и собствени - 2,78 милиарда. Тези пари обаче не се плащат в този момент, а в бъдеще, когато те са вече обезценени! (Само за последните 3 години инфлацията на еврото е около 20%). Привеждаме ги към сегашна стойност с използвания н доклада дисконт 8.23%... и:- Получавате днешната стойност на проекта - равна на 4.53 милиарда евро. До сега е построено за 1,39 милиарда евро или ДНЕС остава за допращане 3,14 милиарда ЕВРО.ФИНАНСОВИ РАЗЧЕТИ:1. При 4.53 милиарда евро цената на 1 000MW ИНСТАЛИРАНА МОЩНОСТ Е 2,265 МИЛИАРДА ЕВРО, което е ДАБРА ЦЕНА ЗА КУПУВАЧА. - Нормираната (усреднена) цена на тока, за региона за 60 години, е 75 евро/МВч. Деиндексирате и да получите точно 32 евро/МВч. (Или 64 лева на мегават/час. ИЛИ 6,4 стотинки на киловат. Козлодуй продава днес по 65 лева на мегават/час.).2. От таблицата на стр.11 (долу в ляво) Средни експлоатационни разходи (за 60 години) - 1,21 евроцента на киловат, но за първата година с деиндексиране 0,65 и получаваме; 3,2 0,65 = 2,55 евроцента печалба от киловат или 25,5 евро ПЕЧАЛБА на мегават.- От същата табличка при годишна производство от 15 898 446 мегавата получаваме приблизително 405,45 милиона евро печалба за първата година, която ежегодно ще нараства с инфлацията:- Печалбата за 26 години ще е 405,45 х 26 = 10,542 милиарда евро ПРИ ИНФЛАЦИЯ 4% ГОДИШНО, ТОВА ПРАВИ ОКОЛО 100%... ИЛИ: - ПЕЧАЛБАТА до 26-тата година ще е 21 милиарда евро!!! ЗА 60 ГОДИНИ 97,2 МИЛИАРДА ЕВРО!!! 3. Финансиране и Лихви: - В доклада се залагат 350 басис точки - 3,5% лихва. Това са лихвите при които МОЖЕМ ДА ИЗТЕГЛИМ ОБЛИГАЦИОНИН ЗАЕМ (какъвто вече изтеглихме) или при такава лихва предлагат заем руснаците. 4. Строителствтото е шест години. Ако забавянето е по вина на строителя, той поема негативите и оскъпяването. 5. Трите години забавяне И ВСЯКА СЛЕДВАЩА ГОДИНА БЕЗДЕЙСТВИЕ са по вина на ТОВА правителство, което и носи вина за оскъпяването СОЛИДАРНО с комунистите на Станишев. . ИЗВОДИ:1. При консумация от 6,6 мегавата 4 ще са от АЕЦ-Козлодуй и Белене и КРАЙНАТА ЦЕНА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЩЕ Е ПОД 12 СТОТИНКИ НА КИЛОВАТ!!!2. В ДОКЛАДА МАНИПУЛАТИВНО СА ЗАЛОЖЕНИ ПАРАМЕТРИ ЦЕЛЯЩИ ДА ДОКАЖАТ НЕРЕНТАБИЛНОСТ НА ПРОЕКТА!!!
508
3
 
1
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
687-ми, ЗАЩО БЕЛЕНЕ ТРЯБВА ДА Е РУСКА...???
507
4
 
12
 
! Отговори
румен221 преди 12 години
Кое нещо в енергетиката ни почива на "пазарен анализ..." и конкуренция???1. Живеем ужким при капитализъм...2. Имаме ужким пазарна икономика, при това свръх-либерална...3. Живеем ужким в ЕС, където ужким имало свободно движение на стоки, капитали и работна сила...- НЯМАЛО ПАЗАР ЗА ТОК - ХА-ХА-ХА,Добре!!! НО ЗИМАТА ВНАСЯХМЕ ПО 400 Mw/дневно ОТ ФРЕНСКО-КУНЕВАТА АЕЦ -ЧЕРНА ВОДА!!! (а икономиката ни дори не работи)- ЗАЩО МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПАЛЯЧОВЦИТЕ ОТ ОДС, КОИТО ГО ТВЪРДЯХА (е, свършиха мръсната работа на ГЕРБ и те от благодарност ги разтуриха)- БОКО КАЖИ СИ!!! ЗАДЪХВАМЕ СЕ ЗА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ ЕДИН ГОЛЯМ ТЕЦ ДА СПРЕ И СТАВАМЕ ДИСКОТЕКА - ЕНЕРГОСИСТЕМАТА РАБОТИ БЕЗ РЕЗЕРВИ!!! - ОЧЕВИДНО ЕНЕРГЕТИКАТА Е ПРЕД КАПИТУЛАЦИЯ!!!- Но ПИТАМ:- Защо е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОК??? - Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува "вятърничевия" ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 6,5 ст В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА НИ СВЪРШВАТ СЛЕД 30 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 5.5 стотинки (про себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия... - Приятели, ако бяха верни 1, 2, и 3 (по-горе), Козлодуй ще продава на 100% и не по 3,0ст. , КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ, а по 8 стотинки, Белене ще продава на същата цена..., ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това..., а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв... СПОНСОРИТЕ НА ОДС ЩЕ ИМ СПРАТ РУШВЕТА, Е, И КОСТОВ ГУБИ, НО БЪЛГАРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ!!!Така ще изпълним и Евродирективата - Да намалим вредните емисии с 60%... Което ще направим всякак..., но САМО, ако го има Белене защото, ако го няма, до 10 години оставаме без ток..., ИКОНОМИКАТА НИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В КАМЕННАТА ЕРА, а по-точно ще го купуваме по 99 ст...., е, които можем да си го позволим де...
506
2
 
10
 
! Отговори
ГОСПОДА БОМБОКРАТИ преди 12 години
След като външната ни политика се води от посолството на САЩ а май и част от вътрешната да ни обявят за техен щат и да разпуснем Парламента и Правителството за какво са ни лапачи само да храним . ДЕМОКРАЦИЯ
505
6
 
14
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Тези да спрат да говорят глупости и да спазват законите на държавата! Едно смислено обяснение за това, че не трябва да има АЕЦ не чух от тези некадърници! Това беше еднолично решение, което ни коства плащане на немалко пари за неустойки по този проект! Има събрани подписи и законът изисква референдумът да се проведе, оттам нататък гласуването да покаже! Стига вече манипулиране на общественото мнение! Писна ми три години да ми бръщолевят едни и същи оправдания, без факти, без аргументи! ГЕРБ=НУЛА