След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма

ЕС има готовност да помогне, заяви Бойко Борисов
21 юни 2014 11:26, Александър Попов
424
След потопа: Фактури към Брюксел, пари в бюджета няма
Снимка: Булфото

Брюксел има готовност да помогне. Има инструменти да почнат веднага да ремонтират, заяви в “Животът и други неща” лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"В Брюксел да бъдат изпратени фактури след комисии, да може оттам да се платят пари, защото в бюджета няма пари и това е проблем. Превенцията се състои в това да работят оперативните програми, особено програмата за екология - да се строят пречиствателни станции, канализации, да се чистят деретата. Всичко това е в тези програми“, заяви Борисов.

Още по темата

По думите му приоритет при справянето с последиците от бедствието трябва да бъде оценка на щетите от наводненията в Североизточна България и използване на инструментите на Европейската комисия чрез Фонд „Солидарност“.

Той бе категоричен, че не одобрява разменените в предишния ден остри реплики между кмета на Варна Иван Портних, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и министър-председателя Орешарски, но в същото време защити кмета като заяви, че кметовете не са най-големите специалисти по реакции в криза.

Според него кметът и да не реагира адекватно в условията на криза, там на място пристига пожарна, „Гражданска защита“, хора, които получат заплати за това.

"Би трябвало дори намесата на кмета да е чисто подкрепяща, морална там, а не да е самият той ръководител. Затова има закон“, заяви Борисов.

Междувременно, от правителствената служба съобщиха, че заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева са обсъдили възможностите за осигуряване на финансов ресурс от фондовете на Европейския съюз за възстановяване на материалните щети в тежко пострадалите от наводненията райони на страната.

Една от тези възможности е Фондът „Солидарност“ на Европейския съюз. Той предоставя финансова помощ на страните от ЕС, ако общият размер на преките щети от бедствието надвишава 3 млрд. евро по цени от 2002 г. или 0,6 % от брутния национален доход, в зависимост от това коя от двете стойности е по-ниска. Прагът за България е 232,5 млн.евро. Правилата на Фонда позволяват извънредните мерки да бъдат финансирани със задна дата от първия ден на бедствието.

В случай, че Европейската комисия възстанови своевременно плащанията по Оперативна програма “Околна среда”, с оглед положените от българската страна усилия, ще се търсят варианти за осигуряване на финансиране и по тази програма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
277
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плащайте сега на доброволците от партийните пари.Защо хората трябва да си дават труда така, нали всичко в този живот е пари.Къде сте сега бе партийки, които заемахте телевизионното време.Нито един не се чува и вижда.Извадете милионите сега.Не ги дръжте за Карибите.
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега да видим дали ще извадят партийните пари за бедствието. Не да ги даваме за гласове, тениски и какво ли не.
275
0
 
2
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 10 години
Мафиотът от банкя пак ни го снимат и показват. Абе, ***, не разбрахте ли, че от пожарникаря нищо не става.
274
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да идва Боко на власт щото ние мутрите и разбойниците вече огладняхме идвайй Боко
273
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко скрии се някъде бе човек ти не си никой какво се пенявиш
272
6
 
3
 
! Отговори
До 307 преди 10 години
ГЕРБ били виновни за "бедноста в България"..майтапчии сте вие тролчетата .Къде си живял преди това , че реши , че българите са обедняли заради ГЕРБ. Не забравяй че Румен Гечев като беше финансов министър , заплатите на "богатите българи " бяха паднали под 10$. А и сега май повдигнахте пенсиите с едно ...шоколадче !
271
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите затънали в лай....на , а на Троловете само Боко им е в устата.Явно много им е бръкнал на вашите господари , щом един през друг се повтаряте
270
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А какво ще правим, след като тази година реколтата от пшеница няма да става и за фураж. Пари ще вземат фермерите, а за народа- хляб за 2-3 лв., другите храни също,ще поскъпнат. Ами газ-та???
269
0
 
4
 
! Отговори
bratya Grim преди 10 години
Za6to do Brüksel,be 'Boko'?Day parite deto ste prigotvili za predizborna kampaniya-i nyama6 problemi!!!Hem horata 6te sa dovolni,hem ti 6te spe4eli6 milion glasove,a ne da si dere6 garloto i da vika6-tezi sa vinovni!A taka-i VALKAT SIT I AGNETO CYALO!POVERVAY MI ;-)
268
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помни и село Бисер, не забравяй при кого беше тогава реурса и как се разпределяше по гербаджийски, хубавите къщи само за нашите хора, другите да са гласували за нас - е това е държавническа политика на Боко и Цецо
267
0
 
5
 
! Отговори
ДАНО ПУКНЕШ, МУТРА преди 10 години
ЛОШ МАТ*РИАЛЕ, ТИ КОГА ЩЕ МИ ПЛАТИШ ИЛИ ЩЕ ТЕ СЪСИПЯ. ТИ, ЛОШ МАТ*РИАЛЕ, АКО НЕ ГЛАСУВАШ ЗА МЕН, ЩЕ ТЕ ЛИКВИДИРАМ. ТОВА КАЗВА МУТРАТА СОЧЕЩА НИ ПРЪСТ С НАМУСЕНА МОРДА И ЗАПЛАШИТЕЛЕН СУРАТ.
266
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То АКО ЗАВИСИ ОТ ТОЯ и РЕКЕТ трябва да плащат дето са останали ЖИВИ...НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ !!!
265
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОЙКО ГЛЕДАЙ СИ ДЕБЕЛИЯ *** И НЕ РАЗДАВАЙ МОЗЪК ЩОТ НЯМАШ...Когато станеш Премиер може да те питат сега си НИКОЙ ...И няма ли кой да те набие едно хубаво да спреш да се правиш на ИНСТИТУЦИЯ...
264
0
 
13
 
! Отговори
Joncho преди 10 години
Господ наказа варненци задето затриха владиката си и закъдето гласуват за ГРОБ
263
0
 
2
 
! Отговори
Ааа не бате 2 преди 10 години
които ИЗЯЖДАТ народа без да има каквато и да е полза от тях, а носят САМО ЩЕТИ и ВРЕДИ. И като получат ЕВРОПАРИ-ПАК ЩЕ ГИ ПРИСВОЯТ и пак никаква полза за хората. Най-много да направят някоя детска площадка върху някой ЗАРИНАТ ОТВОДНИТЕЛЕН канал, както системно и УМИШЛЕНО!!! се е действало из цялата страна последните години и никой не носи ОТГОВОРНОСТ за това, а Европейските институции не вземат да ги накажат и да си ПОИСКАТ средствата! Ама от тях! А не от данаците и залъка на народа!!
262
0
 
14
 
! Отговори
Ааа не бате преди 10 години
НИКАКВИ ЕВРОПАРИ!!!! ПОСТРАДАЛИТЕ И ДОБРОВОЛЦИТЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ТИЯ, КОИТО НИЩО НЕ ВЪРШАТ-МИНИСТРИ, ДЕПУТАТИ, ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ И КМЕТОВЕ, ОБЛАСТНИ АДМИНИСТРАЦИИ, СЪД и ПРОКУРАТУРА, че НЕНАКАЗАНО Е ИЗВЪРШВАНА СЕЧ или СА СТРОЕНИ КЪЩИ в ДЕРЕТО, ХЕИ (или както му е поредното НОВО име), че не са КОНТРОЛИРАЛИ СМЕТИЩАТА, ПОЛИЦЕЙСКИ НАЧАЛНИЦИ, ВСЯКАКВИ КОНТРОЛНИ АГЕНЦИИ, КОМИСИИ, СУЛьОВЦИ и ПУЛьОВЦИ, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЧАНТАДЖИИ И ***, които ИЗЯЖДАТ народа без да има
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Сретане къде се запиля с недовършена работа хайде пич не се бави.
260
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
aaaaa za partiini subsidii ima milioni a
259
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Постната пица ще си идва ли бе Боко да гласуваме за нея
258
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боко ти па си трай и стига дава акъл щото си никой кой си