В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Македонски бугарино, преди 1 месец
До Soli Invicto - Сашето Македонски си е наш, бре! От племе, чиито гени днес са част от генома на българите!
99
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ей и като умре да завземе два квадрата от България.... нямат наяждане тез кобурги
98
12
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Цар Фердинанд I, може и да е противоречива личност в аспекта на българската история, но е редно да бъде погребан в България, щом така е пожелал. Погледното истрорически има много други противоречиви владетели на България, но погребани тук, нампример Княз Владимир Расате.
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърде много шум се вдига заради мощите на този катастрофаджия. Благодарение на него и внука му за българите монархията е зачеркната завинаги, но отпадъците от тази пропаднала династия и лакейничещите царедворци още известно време ще се въртят пред очите ни и ще се опитват да мътят главите на хората. Ще има и една шепа историци дето ще славословят този дето избяга от България, след като я докара до стотици хиляди гробове, черни забрадки, 300 хил. бежанци и крах на надеждите за обединение.
96
7
 
0
 
! Отговори
Ахмед Пацулов преди 1 месец
ердуан е най виликия владетел какви са тес фердинант елизабет александър македонски и други такива турция е най гулямата економика в сфета по гуляма от саш ипония франция зети заедно
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го погребат в беломорска Тракия. Хиляди бежанци и жертви имаме там заради него
94
1
 
7
 
! Отговори
Баба Генка преди 1 месец
Помните ле га Симеон кажа, че ки ни опрае за 800 дена ? Бая лета минаха от тогаз, деменцията ме гони, оправи ли ни царо, шо стана?
93
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Държавата да се съсредоточи върху къщата на Димитър Талев и останките на Цар Самуил по-добре!
92
3
 
0
 
! Отговори
Soli Invicto преди 1 месец
Нашата македонска мумия е по-велика от вашата нацистка мумия! Само да изкопаме отнякъде мумията на Александър Македонски и ще ви завладеем всичките Бостански Величества, клоуни, рапъри и Чалгарски Благородия!
91
0
 
6
 
! Отговори
чудо голямо преди 1 месец
По-важно е внука му мошеника симеон да бъде изгонен от България, защото е стар за затвора.
90
2
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Козар Величков "Върнахме "История Славянобългарска" на гърците, а си прибираме мумията на една, меко казано, противоречива личност, която дори не е българин." - па Тиквата каза и ви преди 2 години, че про'с'таците само мачкане заслужават? Каза ви.
89
1
 
12
 
! Отговори
Дядката преди 1 месец
Какъв позор за България!Да го натирят жив собствените му деца ,а да го връщат вече отдавна умрял герберските шушумиги и Шиши за да се харесат на еди кой си !
88
0
 
6
 
! Отговори
Въпросът е преди 1 месец
За кого по-важен се освобождава място там от където иде... Пак става въпрос за едни голееееми пари.
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са Възраждане питам плетат си кошницата за Европарламента
86
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него ---- С парите ограбил от България и от хората които са измирали по калните полета, заради неговата алчност, себелюбие и обикновена глупост.
85
1
 
14
 
! Отговори
Към преди 1 месец
екарисажа...
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Останките да бъдат унищожени и изхвърлени. Този заслужава това.
83
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има господ самолета му ще падне и ще се разбие....
82
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
направо към крематориума....
81
2
 
12
 
! Отговори
историк преди 1 месец
Прочетете книгата -Фердинанд , и там се вижда как 1 към 1 , мръсотиите ,подкупите и лицемерието е както това в което става в момента !