В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Жителите на града се простиха с именития си съгражданин
28 май 2024 13:30, Александър Попов
155
В Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд
Снимка: Coburg.de

Българският цар Фердинанд I се завръща в родината си след 76 години. След смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. сега е изпълнено желанието му да бъде погребан в българска земя. С тържествена служба в Кобург бившият цар е почетен, преди тленните му останки да бъдат пренесени в София.

В понеделник Кобург се сбогува с Фердинанд с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на Република България в Берлин Григор Порожанов.

"Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг от Социалдемократическата партия на Германия.

Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Така например той спасява придворната детска градина, спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на новото Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.

През 1942 г. той е обявен за почетен гражданин на Кобург. Въпреки че тази чест идва от националсоциалистическата партия, цар Фердинанд се противопоставя на нацистите. Като заклет католик и редовен посетител на църквата „Свети Августин“ той поддържа близки отношения с членовете на еврейската общност в Кобург. Дълго време се съпротивлява да бъде обявен за почетен гражданин и не приема званието лично. Удостоверението за назначаването му е доставено в дома му.

Посланик Григор Порожанов благодари на жителите на Кобург за това, че са съхранили ковчега в продължение на 76 години.

Каква е програмата в България?

Самолетът с тленните останки ще кацне у нас на 29 май в 14 часа и ще има тържествено сваляне на ковчега пред правителствения VIP на Летище София.

Церемонията в парка „Врана“ ще бъде отворена за граждани, като те ще могат да влизат от източния вход на парка – откъм стопанството.

Катафалката ще пристигне в 15.00 часа и ще започне траурното шествие от Главния вход на парка "Врана". На десния завой процесията ще спре и гвардейци ще поемат ковчега на рамо и през шпалир ще достигнат до двореца „Врана“.

В 15:30 часа процесията ще стигне до двореца, където ще бъдат цар Симеон II, царица Маргарита, членове и близки на семейството, както и официални лица. Ще има кратка закрита церемония, след което ще бъде освободен и достъпа на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Фердинанд
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 86 НН -След 500 г робство какво очакваш да стане. Няма откъде да ти вземат извеснъж някакви политици,царе и интелигенция,която са управлява. Още повече след освобождение от една слаборазвита империя в сравнение с европейските страни. Още повече,че великите сили са се събрали и са определили кой да ни управлява. Няма как един селянин от полето да решава такива важни неща в началото след освобождението
79
0
 
11
 
! Отговори
Козар Величков преди 1 месец
Не че нещо ама....кой точно го иска този тука? Не е сина му, нито внука му, и двамата управлявали България в различен период. Съмнявам се някой българин да страда по виновника за две национални катастрофи и чието основно градоустройствено постижение е построяването на зоопарк. Върнахме "История Славянобългарска" на гърците, а си прибираме мумията на една, меко казано, противоречива личност, която дори не е българин.
78
2
 
3
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Каква е действителноста. Левски проповядва чиста и свята република преди Освобождението. След Освобождението от османлиите най-вероятно освободителката Русия налага на Б-я не репубрика както Франция, а монархия както Русия, Германия и други. Българите хукват в Европа да търсят Цар. И какво излиза, че българите винаги са били зависими от някого, руснаци, германци, болшевики и сега американци. Б-я имала ли е някога независимост, излиза че е нямала и няма да има, а бе дребен народ.
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
искал е да бъде погребан на българска земя, защото в България е цар, а там никой, дори когато поискал да работи в местната библиотека, не го назначили, защото нямал необходимото образование, Борис не му е разрешил да се върне в България докато е бил жив, защото в търновската конституция не се предвижда абдикация на монарха, Борис не се е и заклел пред Народното събрание, това го прави нелигитимен и той го е знаел
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фердинанд е проклятието на България, две национални катастрофи, около 300 хиляди убити български войници, щом е на българска земя ни чакат лоши дни
75
1
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос до 44 преди 1 месец
Не става- руснаци не, туркоанадолци да. Според последното изследване над 60% са за руснаците. Да връщат грантовете *** АзБ.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън uзpoда от България
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отново се крои някаква щуротия. Ще излезе и това наяве
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сокир - е да, а пък той съответно му се е отблагодарил с Коста Паница! Така де - нека не забравяме и русофилските напъни на Фердинанд.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За депутатин ли ще се кандидатира....
70
1
 
9
 
! Отговори
dsdsdadsa преди 1 месец
Княгинята да си поръча дринк енд драйв моля...да няма пак проблеми с бариерите..
69
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ И КОКАЛИТЕ НА ХИТЛЕР ЩЕ ДОКАРАТ ЗА ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ НА ВЛАСТ
68
0
 
6
 
! Отговори
Сокир преди 1 месец
До баба мара Стефан Стамболов го е докарал
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Идеалист - а как е могъл да ги спечели?!
66
2
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
До Анонимен Защото е загубил Мездусъюзническата и ПСВ!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Идеалист - сподели моля връзката между Фердинанд и македонците?! Що не ни "обичат" заради него?
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОКАЛИТЕ НА ФЕРДИНАНД НЯМА ДА ПОМОГНАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРИ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин 62 - не го мисли толкова! Ти отдавна си захапал и обгрижваш "Сармата" на Императора на Ядрената "Империя"! Теб като правоверен Путинофил руския атом ще те пощади. Нали знаеш - преклонената главица и т.н.
62
3
 
11
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
Фердинанд е крадец!!!!!!!!!!! БЯГА ОТ БЪЛГАРИЯ КАТО ОТКРАДВНА ХАЗНАТА И КАКВОТО МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ.
61
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЦАРЯТ НАЦИСТ ПРИЧИНИЛ НА БЪЛГАРИЯ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ! ГЕРМАНСКО ДОБИЧЕ КРАДЛИВО!