Нов археологически удар, променя историята на Кокалянски Урвич

Чака се днес подробна информация за уникалната находка от НИМ
Обновена: 10 юли 2024 09:17 | 10 юли 2024 09:16, Петър Бойчев
14
Нов археологически удар, променя историята на Кокалянски Урвич
Снимка Тодор Димитров, НИМ

Силно лято за българските археолози. След като екипът на проф. Вагалински откри статуята Хермес край Петрич, с нов удар се похвалиха и хората на ръководителят на проекта Виолина Кирякова и археологът от НАИМ-БАН д-р Филип Петрунов.

Новото, уникално откритие променя историята на Кокалянски Урвич. Невероятният средновековен манастир разкри масивен сребърен пръстен със златен обков и ниело - черна смес, обикновено от сяра, мед, сребро и олово, използвана като инкрустация върху гравиран метал.

Пръстенът тежи почти 14 грама и бе намерен вчера в гроб 9 в нартекса (притвора) на църква № 2 в цитаделата на Кокалянски Урвич, съобщиха Виолина Кирякова и д-р Филип Петрунов.

Очаква се по-късно днес НИМ ще излезе с подробна информация за откритието, което променя историята на Кокалянски Урвич.

Това е поредната уникална находка в Желязната крепост, както в древността на наричали Кокалянски Урвич. Причината е, че една от най-важните дейности, с които са се занимавали хората в крепостта Урвич, освен, че са охранявали пътя на софийското поле, е добивът на желязо - още от античността.

По цялото Искърско дефиле се е добивало желязо, а на Урвич вече има няколко документирани производствени пещи за добив на желязо от черен пясък. Има и доказателства за обработка на накити от късносредновековния манастир в подножието на цитаделата, в който е открит златният пръстен.

Една от най-интересните находки в Кокалянски Урвич през годините бе прекрасен пръстен-печат от XVI-XVII век, доказващ правото на търговия на манастира, както и производството на накити и продажбата им на пазарите в Средец и по-късно в София.

Сред уникалните открития, направени досега, е още индийска монета от династията на Тоглуците, отсечена от името на Мохаммед бин Тоглук (1325-1351) през втората половина на XIV век. По какъв начин тя е попаднала на Урвич вече е ясно.

В Урвич са открити и венециански монети. Принципно тези златни монети се движат по Пътя на коприната  - през Златната орда и достигат до Крим. Най-ценното е, че това е най-западната точка, на която е откривана подобна златна монета. Тя е била използвана за разплащане на някакъв ценен товар, който е произведен на Кокалянски Урвич, добавя археологът д-р Филип Петрунов, пише Стандарт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Страната
Когато приемем еврото: Плащаме в двете валути, но временно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
8
 
! Отговори
До Проф. Знайковски преди 2 седмици
Има и качествени учени сред археолозите, но са на втори план. Връзкарите са там вече второ и трето поколение. Обърни внимание колко от тези учЕни археолози от БАН са женени за "учЕни" жени от други институти на БАН. Нали пак сред тези археолози е зетчето на бившия партиен секретар на СУ, което изскочи като парле пред майка, за да се похвали, че е открило първата прабългарска скулптура, а после се оказа, че творението било на скулптор от 60-те години на 20-и век. И го направиха шеф и доцент!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последно, Урвич частна ли е или държавна? Преди 40 г. Един художник кърти и престроява крепостта и къща си направи,и джипа си паркираше дори в нея, после друг се нанесе там и сложи плакат на СДС. После някакви мутри влязоха в ролята на собственици. Паметник от национално значение! Пълен абсурд. Все едно някой да приватизира статуята на свободата в САЩ.
7
3
 
19
 
! Отговори
Професор Знайковски преди 2 седмици
Мамин Филип,син на най- грозната разкопвачка на земя- Бони Петрунова,също като нея лъже дзверски диво,за да получи още пари за разкопки.Сребърен пръстен-гоооолямата работа.Мамата му излъга навремето,че е намерила пръстен - отровачка,само дето съвременната вещица не обясни как през отвора му отровата не се е изсипвала и върху притежателя на пръстена.След това откри златни венециански монети и ги оцени на милиони,а те струват по стотина евро.Това не са археолози,а иманяри.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
хаха Филипчо пък се сдобил с титлата "доктор", явно мама Бонка и с това го е уредила, както и с всичко досега.
5
12
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 2 седмици
Статуята на Хермес щяла да е в музея в Петрич. Нищо лошо за Петрич, но кой ходи в Петрич на туризъм . От Варна до Петрич е няколко дена път с БДЖ примерно... за една стауя па била и на Хермес аре нема нужда.
4
7
 
26
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
До и кво Вие ходили ли сте там? Крепостта е продадена и е частна от сигурно над 20 години! До нея има разкопки и вероятно там са намерени, но няма инфраструктура. Един умрял мост и това е. Как да ходим като община и държава не правят нищо за да има туризъм? В Търново защо се ходи?
3
8
 
13
 
! Отговори
и кво преди 2 седмици
и сега имаме археологически находки,но никой не се е засили да идва да ги гледа
2
5
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 седмици
Видимо не си нормално
1
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По rлynaво написана статия не съм чел.