България е получила 238 млн. долара военна помощ от САЩ

През 2022 г. военната помощ е представлявала 14% от чуждестранната помощ на САЩ
11 юли 2024 18:25, Нели Христова
85
България е получила 238 млн. долара военна помощ от САЩ
Снимка: БГНЕС

САЩ са най-големият доставчик на военна помощ в света. Америка също така предоставя повече чуждестранна помощ в световен мащаб, отколкото която и да е друга държава. България е получила над 238 млн. долара военна помощ от Вашингтон, се казва в анализ на „Ал Джазира“.

Чуждестранната помощ е общият размер на помощта, която се предоставя на страни извън САЩ, включително икономическа и военна помощ. През 2022 г. военната помощ е представлявала 14% от чуждестранната помощ на САЩ, според ForeignAssistance.gov - непартийна американска организация, която предоставя публично данни за чуждестранната помощ.

Като цяло по-голямата част от чуждестранната помощ попада в категориите икономическа и хуманитарна помощ. Това включва парична помощ в подкрепа на дългосрочното икономическо развитие на по-бедните държави, спешна помощ, необходима поради природни или предизвикани от човека бедствия, и финансова помощ, предназначена да подкрепи политическите интереси на САЩ - обикновено под формата на военна помощ или военна подкрепа.

През 2023 г. чуждестранната помощ за Израел от САЩ е предимно военна, докато чуждестранната помощ за други държави, като Зимбабве и Афганистан, е 100 % икономическа помощ.

Кои държави получават най-много военна помощ от САЩ?

Израел

От основаването на Израел през 1948 г. той е най-големият кумулативен получател на американска външна помощ, като е получил около 300 млрд. долара (коригирани спрямо инфлацията) под формата на обща икономическа и военна помощ.

Приблизително 220 млрд. долара (74%) от тях са под формата на военна помощ, а останалите 80 млрд. долара (26%) са икономическа помощ.

От 2008 г. насам Израел получава предимно военна помощ, като икономическата помощ представлява по-малко от 1% от общата помощ на САЩ за Израел.

Украйна

Украйна също е получила голяма военна помощ от САЩ. Неотдавна, през март, беше одобрен пакет от спешна военна помощ в размер на 300 млн. долара за подмяна на изчерпаните военни запаси в продължаващата война с Русия.

Откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от две години, Конгресът на САЩ е одобрил пет пакета за помощ за страната на обща стойност 175 млрд. долара. Последният законодателен акт беше приет през април 2024 г.

Египет

След мирния договор между Египет и Израел от 1979 г. САЩ предоставят военна помощ и на Египет, за да подпомогнат укрепването на отбранителните способности на страната и борбата с "тероризма". През 2023 г. Египет получи военна помощ от САЩ в размер на 1,3 млрд. долара.

През последните години обаче САЩ започнаха да спират военната помощ за Египет, позовавайки се на състоянието на човешките права в страната. През септември САЩ спряха 85 млн. долара от общата военна помощ в размер на 320 млн. долара, която беше заделена за Египет. Американският сенатор от Демократическата партия Крис Мърфи също призова за спиране на повече военна помощ.

„Администрацията правилно реши да задържи този първи транш - 85 млн. долара, обвързани с освобождаването на политическите затворници - защото просто няма съмнение, че няма достатъчен напредък“, заяви Мърфи.

Въпреки че от началото на 2022 г. Египет е освободил повече от 1600 политически затворници, той каза: „През същото време те са вкарали в затвора още 5000 души. Така че за всеки политически затворник, който Египет освобождава, още трима са хвърлени в затвора. Това е една крачка напред и три назад“.

Тайван и Ливан

Източник, близък до администрацията на Байдън, заяви, че 85-те млн. долара военна помощ, предназначени по-рано за Египет, ще бъдат пренасочени, като 55 млн. долара ще бъдат отпуснати на Тайван, а 30 млн. долара - на Ливан.

България

САЩ предоставят военна помощ и на България. По силата на американско-българското споразумение за сътрудничество в областта на отбраната - партньорство в областта на сигурността, подписано през април 2006 г., което дава на американските военни достъп до използването на български военни съоръжения - през последните пет години САЩ са предоставили на България повече от 238 млн. долара за подпомагане на военното обучение, киберсигурността и модернизирането на военното оборудване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от Общество
Опит за източване на Здравната каса в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
1
 
! Отговори
Нане Вуте преди 2 седмици
238 милиона?? Подаяния! Пари за семки! Нормално, колонията повече не заслужава!!
69
3
 
4
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 2 седмици
Нищо не ви е подарила нито Русия,нито окупаторът СССР!Не лъжете,на всички ще ни се представи сметката.Комунистическите лъжи и великоруската пропаганда няма да се превърнат в истина,колкото и да ги повтаряте.Дори и вие,рубладжии, юне си вярвате на измислиците!И да, за едно нещо имате право:нито САЩ,нито някой друг ще помага просто така,от добро сърце (това само руснаците го могат,нали затова периодично ни ,,освобождават")... Да,САЩ виждат България като важен стратегически съюзник.И това е добре!
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво е дала Русия? Навремето Русия подарява ше танковете самолетите, бронитранспортьори пво та, направи военни заводи в г който сега пройзвеждат и пращат оръжия на Ислямска държава и окрайна. А България изнася ше компоти сокове, труший, кьопоу, лютеница който рядко ги копува ха руснаците но ние си ги копуваме много вкусни бяха нектар ите от праскови, вишни, лютеница та сърни не като сегашните ментета.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БОЙКО БОРИСОВ СЕ ДЕРЕ ОТ ЯД ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ВЗЕМЕ
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е даденно за оборудване на наши войници в Украйна ли?
65
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От Русия колко дадаха
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И къде я тая помощ след като никой не я е видял и почуствал? Или пак е отишла при някой "свои" лакеи, а за другите ръждива вода от чешмата? Помощта е призрачна точно толкова колкото е призрачно "управлението" на държавата ни в момента. Никой не знае кой какво управлява и има ли изобщо пилоти в кабината.
63
4
 
13
 
! Отговори
Мооооляяяа??? преди 2 седмици
Ние на тях милиарди, а те на нас милиони??? Удри, Вова, крадците!
62
3
 
9
 
! Отговори
Ами то ... преди 2 седмици
Ние ще ви даваме пари - вие се бийте вместо нас !!!!
61
12
 
6
 
! Отговори
Питали Радио Ереван преди 2 седмици
Защо България е най-бедната и най-зле от всички държави в ЕС !?.... Защото има най-много русофили начело с президента ви - отговорило радиото. Но това всички по света го знаят !!! Моля не задавайте друг път отново такива глупави въпроси !!!
60
6
 
15
 
! Отговори
Тор преди 2 седмици
Това от милиардите за ф16 ? Все файда. Да не сме капо.
59
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ФАЩ никога не дават нищо безплатно! Четете между редовете и със сигурност БГ е платила много повече.
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Празни приказки и трохи. Ние платихме самолетни чертежи на тройна цена. И сега ни дали малко обратно за пропаганда колко са добри. Цирка е пълен.
57
4
 
14
 
! Отговори
павел павлов преди 2 седмици
аз не съм разбрал за някаква помощ от янките - и хляба ми е скъп, месото, кашкавала...какво ме топлят пари за пушкала, които ще подарим на украинските бандити!
56
8
 
18
 
! Отговори
Ще видите вие преди 2 седмици
Ще видите вие една "военна помощ", когато ви кажат, че тия 238 милиона долара трябва да ги платите с кръвта и живота си - вашите и на вашите братя, съпрузи и синове!!!
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Срещу мижавите 238млн.краварите ползват четири американски бази в България без да платят и стотинка наем! За хартиени самолети ни ограбиха с около 3 млрд.,а за някакви танкове ни прибраха още около 2млрд.Това са пари,които са публично достояние,има още много,които са потопени в сатанинска мъгла! Срещу авансово платените милиарди не сме получили нищо! Най-вероятно е,че няма и да получим,защото се говори,че по заповед на господарите ще ги харижим на укрофашистите!!! Толкова за Данайските "дарове"!
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво значи помощ - подарък или заем, услуги или техника? Срещу тия 0,238 млрд досега сигурно само суха пара на тия крадци сме дали към 10 млрд за чертежи на самолети и БТРи, да не говорим за кражбите през мариците, пропуснатите ползи от следването на техните инструкции нанесените други материални и нематериални щети на българската държава и на българския народ. С такива "приятели" врагове не ни трябват
53
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ние им харизахме 4 млрд. преди години само за голо обещание и чертежи на самолети. Казиното винаги печели, нали!?
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До вой на БГ мужици 53. Яд ли та е ?
51
19
 
10
 
! Отговори
вой на БГ мужици преди 2 седмици
Копейките усърдно оакват форума