Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората

За фирмени купони санкцията е 1000 лв.
16 юли 2024 13:08, Петър Бойчев
59
Горските проверяват ударно: 500 лв. глоба за барбекю в гората
Снимка Пиксабей

До 500 лева глоба заплашва всеки, който обича да пали скара и барбекю сред природата. Заради зачестилите пожари инспектори от Регионалната дирекция по горите в Пловдив правят засилени проверки за палене на открит огън.

Само за последните дни петима нарушители бяха одрусани със солени глоби. Те са засечени в района на селата Ситово и Добралък. Огньовете са били загасени незабавно, а на майсторите на пържолите на открито са съставени пет акта за административни нарушения по Закона за горите.

Санкциите предвиждат глоби от 200 и 500 лв. за физически лица, докато за фирми сумата скача до 1000 лв.

Заради 40-градусовите жеги под тепетата през уикенда стотици пловдивчани си организират пикници в местностите Копривките, Студенец, хижа "Здравец" и Бяла черква. Масова практика е да се палят огньове, за да се въртят шишчета и пекат пържоли. Това обаче създава огромен риск от пожари, предупреждават инспектори от РДГ. И уверяват, че проверките по изпълнение на спазване на мерките за безопасност в горските територии продължават и ще бъдат особено засилени през почивните дни.

От началото на тази година до момента в Пловдивско са възникнали 18 горски пожара, като са засегнати 8233 дка. Само през юли 9 огнища са опустошили 8091 дка.

Трайно задържалите се екстремално високи температури улесняват неконтролируемото и бързо разгръщане на подобни запалвания на огромни територии, като могат да застрашат живота, здравето и имуществото на много хора и да навлязат в горите и изпепелят целите екосистеми в тях, предупреждават от Регионалната дирекция по горите, пише Марица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко хванати и осъдени (не само глобени!!!!) има на тази територия????кога ще се размърдат полицията и горските за да хващат тия н3н0рмалници които палят???
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То като погледеш форума и ти става ясно. Огромно съзнание лъха. Най-важното на света е да се изпекат кюфтетата на 40 градуса на сянка. Ама да запалим огън.Ей така е и по пътищата, дай да минем в насрещното пък каквото стане. После аман-заман. Та и тука. Ако ти дойде огъня до чергата, песента ще е друга. А пък с тая скорост на пожарите, след година две няма да има къде в гората да се пекат кюфтета. Защото няма да има гора, а напечена поляна. Или застроено хотелче.
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро могат за забранят да се пресича улицата без светлоотразителна жилетка, защото създава опасност. Кампинговането е част от кулурата ни. За това едно време още от училище ни учеха как да се пали безопасено огън на открито. Сега искат да ни натикат в платените къмпинги, нагъчкани един до друг с непознати пред урегламентираното барбекю.
52
0
 
5
 
! Отговори
От кога е забранено преди 1 месец
Преди години имаша страпни жего ходехме на Яз Батак вечер през 30 м гореше огън пожарните обикаляха и през високо говорители предупреждаваха да сме внимателни ниикой не е дошъл да глобява -- във националнте паркове е забранено да палиш огън освен нс определени места --там си го пише ,Ама да идат на Широка поляна там са хиляди огнъове и на Доспат въобщв където има гора има и огнъове -- а Странджата си гори редовно уж хора няма пък всяко лято са във пламъци явно има нещо нарочно го правят ...
51
1
 
1
 
! Отговори
Откога е забранено - преди 1 месец
-- да палиш огън сред природата ? Преди кохато съм ходил и на рекичка и на язовир и на излет винаги съм палил огън и съм се оглеждал внимателно да не направя беля ,а после съм го загасял старателно със много вода гледъл съм да не бъде голям и да не хвърля искри , а на метриот мен са се клали огнъве по 6-7 мера високи --то така си беше кладеш ,ядеш ,пиеш и др, работи ! Аз мисля че от немарливост и от всичко става пожар но има и много умишлени изпълнения заради паша и при светкавици е мн. лесно да
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е администрацията да си свърши работата. В наше село (малко градче) по тротоарите е пълно с изоставени коли и камиони и вече 20 години никой не може да направи нещо по въпроса, пък вие чакайте горите да вкарат в ред.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който е на барбекюто,ще пече кебапчета за 500 лв на горските..
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 47 Да залояса? Ми опечи ярешко да не лояса бе, какаванин, не агнешко. Впрочем няма по-вкусно месо от ярешкото ако не знаеш, какaванин!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 47 А бе мушмуллл, с какво ходиш до гората пеш ли? Пожелавам ти някой ден да си запалиш огън в гората и да те гепат и да те одрусат 500 лева!
46
0
 
4
 
! Отговори
aa преди 1 месец
ама какви барбекюта бе алооо, то младите само от вейпове рабират они не са виждали заплака на живо бе. Апа ония ми ти горски , ама то горски няма отдавна бе алооо
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Да ей сега ще го сложа в торба да залояса. Аз да не живея на 100 метра от гората. Еййй, страшни шамандури сте!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми опечи си го на дърва на двора си месото пък го сложи в торба и го закарай на беседката в гората. Бирата я слагаш в каменното корито на чешмата в гората и бялото вино +ракията и си готов. Толкова ли е сложно?
43
0
 
13
 
! Отговори
а дали преди 1 месец
Дали една част от пожарите не са запалени от горската мафия, земеделците и ромите, но да са ги изпуснали (отново). А вече по-малка част да е от тези с барбекютата ?!
42
0
 
8
 
! Отговори
Контра Разузнаване преди 1 месец
Зърнарите запалиха Пожарите тъ пи ушеви
41
3
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Вари го печи го,селинджър си остава селинджър:):):)И аз ги гледам често горе на Момина скала какви скари и огньове палят събота и неделя на поляната:):):)Това не са Софиянци!Това са такива като този моя съсед от ямболските села и подобни на него!:):):)
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
потърсих в гугъл "закон за палене на барбекю на открито" нищо конкретно не излиза никъде. Посочете кой е закона, параграф, алинея и т.н. След като Гугъл не го намира , как очаквате хората да знаят какво и къде е позволено. Ако е преносимо барбекю се носят въглища и тлеят в него, вероятността за пожар не е по-голяма от хвърлен фас. Виж открит буен огън е съвсем друго нещо. Но нали трябва да има някъде точно формулиране на тази забрана!
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам почнаха носталгиците. То едно време жените не пускаха на първа, а и нямаше къде. За гълтане и дума не можеше да става. Сега само да искаш :))) Да жалим ли сега "онова" време? :)
38
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 1 месец
Е ти не можеш да изкараш от сутринта до вечерта без да идеш по голяма нужда ли
37
3
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
"никой не ходеше по голяма нужда":):):)Викаш стискахте всички яко цял ден:):):)Браво бе вие сте ***:):):)
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
500 лв е нищо - толкова струва едно барбекю. Но в България всеки знае, че закони няма или ако има те са направени за престъпниците и за корумпираните контролни органи.