Председателят на Българския фермерски съюз иска генерална стратегия за напояването

Това трябва да стане национален приоритет, смята Георги Стоянов
Обновена: 16 юли 2024 12:19 | 16 юли 2024 12:15, Красимир Ангелов
14
Председателят на Българския фермерски съюз иска генерална стратегия за напояването

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването, предлагат от Българския фермерски съюз.

"Механизмът е направен, че да може да се изстрелват към облаците реагенти, да може да се образуват капки, достатъчно големи и тежки, за да паднат на земята. В момента се намираме в период, в който имаме проблеми с напояването. Този подход дава 10-15% увеличаване на дъждовете. В последните години се наблюдава повишаване на температурите. Мощни градушки унищожават посевите. Новите методи за създаване на облаци и дъждове може да помогнат за процеса на вегетация на самите растения", заяви председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов в предаването "България сутрин".

Той е категоричен, че ни трябва генерална стратегия за напояване. Председателят на Българския фермерски съюз добави, че от земеделските организации са изпратили писмо до Министерството на земеделието, за да се предприемат нужните действия.

Стоянов обясни пред Bulgaria ON AIR, че за да може да се извали облак, трябва да има влага в атмосферата. Той обърна внимание, че България е държава с много водни ресурси, но ако те не се управляват правилно, няма да имаме вода.

Има площи, които не могат да се напояват, а това е голям проблем за оризопроизводството.

Стоянов поиска проблемът да стане национален приоритет.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно, а бара Дунав за какво е?
13
0
 
0
 
! Отговори
Не преди 1 месец
Не се месете на природата ! Не е нужно да сте алчни!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както ловджиите подхранват дивеча, така и фермерите трябва да бъдат активни в засаждането на дърета и създаването на горски масиви. Още повече, е според приетата зелена сделка 10% от обработваемата земя трябвали да се оставя незасята. очаквам при новия европарламент да има известно поумняване. Но поумняване, в смисъл по-малко стремеж към моментен келипирджилък, е необходимо независимо от Брюксел.
11
0
 
4
 
! Отговори
Помните ли като преди 1 месец
разнебитиха стопанските дворове и напоителните канали? Евала на демокрацията! Хубавата ни оправи! 35 години - 1 построен язовир.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо има само турски чушки и домати по 5 лева килото :)))
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българския ТКЗС-ярски съюз :)))
8
1
 
2
 
! Отговори
Охладена минерална преди 1 месец
Вода и капково напояванеМинералната вода ще ни спаси от сушата
7
1
 
5
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 1 месец
късно е либе за китка, атлантизма затри тази страна. пари за укрйан и нато ще има за вода и тока ВНОС!!!!!!!!!
6
0
 
3
 
! Отговори
Водни кули и преди 1 месец
Капково напояване
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО ИСКА ДА ИЗВАДИ ПАРИ И ДА СИ КУПИ НАЕМЕ СПЕЦИАЛИСТИ ДА МУ Я НАПРАВЯТ.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко късно са се сетили. закъснели са "само" с 30-тина години. "Напоителни системи" отдавна съществува само на хартия, тръбите са нарязани, напоителните канали , помпените станции.. всичко е разрушено. Това с никакви стратегии няма как да се върне.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки реалномислещ човек би бил наясно, че частната собственост е крайно непригодна във всички некомфортни ситуации, във всякакъв вид кризи, във всякакъв вид природни бвдствия. Общчество, което се е съгласило да провъзгласи пълна доминация на частната собственост, е безпаметно и не гледа надалеч. С една дума - незряло. Стига авантюризъм!
2
0
 
7
 
! Отговори
Я си искайте преди 1 месец
Напоителна система от видния политолог и анализатор Харизанов,който като шеф на "Напоителни системи",назначен от ГЕРБ наряза тръбите и ги продаде.
1
0
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Първо да попитат Харизанов къде са тръбите на "Напоителни системи", че май отидоха за скрап? После да питат има ли държавна политика за управление на водите, съобразена с актуалната климатична обстановка? Последно да питат кой и защо разрешава на частните ВЕЦ да работят докато язовирите не са пълни и не се очакват валежи?