Главчев убеждава: Ситуацията с пожарите е овладяна

Само за последната седмица са регистрирани над 50 пожара
17 юли 2024 10:25, Александър Попов
36
Главчев убеждава: Ситуацията с пожарите е овладяна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През последните дни държавата е изправена пред едно изключително сериозно природно бедствие - за сравнение от началото на годината в горските територии са избухнали над 260 пожара на площ над 60 хиляди декара, а само за последната седмица на територията на България са регистрирани над 50 пожара с обхват 40 хиляди декара, от които немалка част са върхови. Това заяви премиерът Димитър Главчев в парламента.

Ситуацията, макар и извънредна, макар и форсмажорна, е овладяна, заяви министър-председателят. Той посочи, че само през изминалото денонощие звената "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 250 сигнала за произшествия, извършени са 38 спасителни дейности и помощни операции. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в района на пожарите, добави той. Уверявам гражданите, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на интензитет от тази, каза Главчев.

Депутатите изслушват служебния министър-председател Димитър Главчев и служебните министри на вътрешните работи и на земеделието Калин Стоянов и Георги Тахов относно овладяването на започналите в края на миналата седмица пожари в страната и необходимите действия за отстраняване на последиците и подпомагане на пострадалите.

Премиерът съобщи, че е сформиран щаб за още по-бърза координация. Разпоредих МВР да открие още един телефон, специално за сигнали  за пожар – 02/ 901 12 68, независимо от единния номер 112, който също може да бъде използван, посочи той.

Обърнали сме се към партньорите ни за предоставяне на техника. Имаме потвърждение за два хеликоптера от Чехия, от Румъния има готовност, информира Главчев.

Онзи ден влязох в комуникация и с премиера на Република Северна Македония и в резултат на тази комуникация сега поддържат връзка и шефовете на двете служби, тъй като има един пожар в района на Петричко и Струмица, където са необходими съвместни действия, каза Димитър Главчев. Той добави, че там има помощ и от страна на Турция с техника.  

Премиерът успокои българските граждани, че екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", служителите от държавните горски стопанства и военнослужещи са на терен и продължават да осигуряват нашата сигурност в пряк сблъсък с огнената стихия. Той благодари на включилите се доброволци за навременната намеса и проявеното чувство за отговорност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: пожари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
България гори! Всичко е под контрол! Огънят се развива добре! Положението е овладяно.......!!!??
21
0
 
0
 
! Отговори
ДПС, Функционери от преди 1 месец
ДПС, Функционери от партията твърдят, че агресивното налагане на мъжката секретарка на Илхан Кючюк сред елита на ДПС е сред причините, довели до зрелищния разлом по върховете на партията и невижданото разцепление.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какви идеи какви десет лева? За да си в тази партия трябва да си послушко да слушкаш какво ти казва шефа и да изпълняваш . Типичен ориенталски манталитет. Ако не дай си боже имаш собствено мнение направо си подписваш смъртната присъда. пак някой може да се нахвърли отгоре ти да те бие и т н, спомняте си случката, нали? Просто Пеевски не се вписва в картинката той се старае да мисли със собствената си глава. Това не е характерно за нас , турците. Това го каза един от тях
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е овладяно ве главанак, пожарите вече влезнаха в селата. Нямаме вече държава всичко е насамотек.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТУК ПОЖАРЧЕ, ТАМ ПОЖАРЧЕ, А КАТО ОБРАН ЕВРЕИН ГЛАВУНЧА НА ШИША СЕ ВЪРТИ...
17
0
 
2
 
! Отговори
Главанавчооглу преди 1 месец
Всичко е под контрол! Така ми каза Буци!
16
0
 
6
 
! Отговори
ъ преди 1 месец
Елитите свикнаха да живеят в балон. Измислен свят, с измислен просперитет, почти виртуалана реалност. Вън от нея всичко се руши, разпада или гори. Те са в балона, ние сме извън него. Както беше казал по-умен от мен човек "Два свята, единият е излишен".
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми то всичкото дърво изгоря! Няма повече какво да гори! Урааа Спряхме пожарите! Напред другари! Напред!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урааа...Ураааа... Браво Главчев! Браво! Главчев вдигна ръка горе и изгаси пожарите! Бравооо! Напред Другари! Напред! С Маршове по площадите и знаменца! Напред!
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на ГЕРБ! Успешно спряха всички пожари! Немзнам защо е необходимо да се лъже, че все още има над 30 пожара и нови! В Стара Загора , в Пловдив и никъде няма пожари!
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма кам ГЕРБ да лъже! Лъжат медиите, хората лъжат! Това което става е лъжа! Медиите и ПП-ДБ са направили конспирация! Те са корумпирани и те разпространяват лъжи за пожарите ,за да злепоставят ГЕРБ и Пеевски! Стига сте лъгали,няма вече пожари!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Живи и здрави да са тези от ГЕРБ, но е време да спрат да се занимават с държавата! Когато те са на власт, всичко отива към разпад! Няма как да има напредък, когато всичко се назначава с вързки!! Шуробаджанащина, по-зле от времето на Османската Империя! Виждате и чувате,правете си изводите! Министъра на Вътрешните Работи се занимаваше с една улица дълга 300-400 метра нда два месеца, а в държавата ежедневно имаше убийства, катастрофи, обири .... Как може за Бога,нямате ли малко дотоинство?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И така до следващия път. А в живота всичко е гасене на пожари, гасене гладен пожар в стомаха, гасене на финансови пожари. Гасене на здравословни пожари. И накрая се струпват толкова че човек не може да ги изгаси всичките. Живота на планетата е химично- биологичен пожар и ще гори докато има материал за горене.
9
1
 
6
 
! Отговори
измислен министър преди 1 месец
ти на север от полярният кръг ли ходи?
8
1
 
7
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Тоя и неговия министър в ред ли са!? От трибуната заявиха, че е задействана процедура за помощ от ЕС и в резултат на това, турски екипи вече помагат на .... Северна Македония!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да излезеш и нагло да лъжеш е присъщо само на герберуга ! Ние нямаме телевизия, радио, за пещерняци ни смятат и може би с право, защото ги търпим вече 79 г !
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно всички медии лъжат и не само те , а и хората! Каквото каже ГЕРБ , това е! Щом премиера и Министъра на Вътрешните Работи казват, че е овладяна ситуацията, значи е така! Няма как да грешат те! Нали 20 години ни управляват и всичко е перфектно! Ние сме най-добре в ЕС и в Европа! За това се доверявам на пълно на Премиера и на ГЕРБ!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Министъра на Вътрешните Рабити да си подаде оставка! Той вреди на себе си, а и на държавата!Предполагам,че е добър служител,но е подходящ за много ниско ниво в структурата на МВР! Това,че е послушко не го прави добър служител! На България са необходими смели и работливи хора и хора с управленчески умения, а не послушковци(каквото каже Мама и Тате/Тати)!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господин премиер, ние гледаме телевизия, четем онлайн медии, слуламе радио имаме роднини и приатели в цялата държава! Това е излагация! Поредно доказателство за начина на работа на ГЕРБ! Всичко е зле,а те казват ,че е всичко е супер и отличномсвършихме работата! Какъв народ живее в България? Как може да сте толкова слепи и глухи или се правите на такива?
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много се обърквам! Чета и гледам новини оналйн и по радио и телевизия! Премиера казва, че пожарите са овладяни, а по всички изброени медии пише ,че все още старите пожари не са потошени , а има и нови! ГЕРБ е толкова нахална, че се опитва за очевадни неща да лъже! Премиера изглежда свестен, но така се излага като слуша какво му казват да каже! Бъдете силен и се опълчете на олигофренните които в карат да се излагате! Това се прави за да защити безумни глуппавия Министър на Вътрешните Работи!