Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?

За всички наши общи врагове сега той е руснак, заяви Медведев
27 авг 2024 07:12, Нели Христова
168
Арестът на Павел Дуров е безпрецедентно събитие: До какво ще доведе?
Снимка: БГНЕС

Шокиращият арест на главния изпълнителен директор на Telegram Павел Дуров, когато слезе от частния си самолет на летище Бурже край Париж през уикенда, е стряскащо, безпрецедентно събитие.

Той е изправен пред предполагаеми престъпления, които могат да включват създаване на условия за измама, трафик на наркотици, организирана престъпност, насърчаване на тероризма и кибертормоз.

Той може и да не е Елон Мъск или Марк Зукърбърг, но е главен изпълнителен директор на технологична платформа с 950 милиона потребители месечно и е първото голямо име в областта на технологиите, което може да се окаже от грешната страна на все по-строгите закони и разпоредби на Европейския съюз в цифровата сфера.

Икона сред защитниците на свободата на словото, Дуров живее в Дубай след отказа си да предаде на Кремъл данните на потребителите на своята подобна на Facebook платформа VKontakte (VK).

Въпреки че стана персона нон грата за Кремъл, той така и не успя да се отърси от подозренията на западните елити, че продължава да е в съюз с руската държава.

Фактът, че руското правителство призова за освобождаването му, а бившият президент Дмитрий Медведев заяви пред медиите, че "за всички наши общи врагове сега той е руснак", ще подхрани още повече тези подозрения.

Може би защото е това, което Медведев нарече „човек от света, който живее прекрасно без родина“, Дуров упорито отказва на исканията на полицията и правителствата да предаде данни за своите потребители.

В интервю за десния американски коментатор Тъкър Карлсън Дуров обяви, че потребителите на Telegram харесват неговата "независимост", "неприкосновеност на личния живот" и "свобода".

Френските власти обаче обвиниха Дуров, че е позволил разпространението на изображения на насилие над деца и е предоставил важен организационен инструмент на организираната престъпност.

Отхвърлянето на правителствените искания направи платформата на Дуров популярна за онези, които искаха да избегнат контрола на други приложения и цифрови услуги, които редовно се съгласяват с подобни искания.

Фактът, че Telegram предоставя криптирани съобщения, помага. Не е случайно, че бунтовете в Обединеното кралство по-рано това лято бяха организирани чрез групи в Telegram, а кадрите от насилието бяха разпространени чрез приложението и намериха път към други платформи.

Групата за борба с расизма Hope Not Hate нарече Telegram „предпочитаното приложение“ за расистите.

Не е изненадващо, че Telegram се обяви в защита на Дуров.

"Telegram спазва законите на ЕС, включително Закона за цифровите услуги - неговото модериране е в рамките на индустриалните стандарти", се казва в изявление на платформата.

"Абсурдно е да се твърди, че платформата или нейният собственик са отговорни за злоупотребата с нея". Но арестът му поставя под въпрос тази позиция.

Какво означава това за други технологични магнати? Онези, които смятат, че фигури като Зукърбърг от Meta или дори собственика на X Мъск, който е превърнал в своя мисия да изнудва европейските власти, пренебрегвайки техните искания за борба с дезинформацията, скоро ще бъдат отвеждани с белезници, може да почакат известно време. Те са много по-големи риби от Дуров.

Арестът на руснака обаче може да е сигнал, че историческото бездействие на Европа - поне в сравнение с нейните бойни приказки - е на път да се промени.

Европа е в дългогодишни антагонистични отношения с големите технологични компании, които настояват, че опитът ѝ да наложи строга регулация, целяща да ограничи вредите от социалните медии, е спирачка за иновациите.

Въпреки това Силициевата долина гледа на този антагонизъм като на нещо повече от досада: Европа рядко се справя с тази задача.

Арестът на Дуров обаче е знак, че тя може би започва да говори за това. Пакетът от европейски законодателни актове, включващ Закона за цифровите пазари и Закона за цифровите услуги, даде на ЕС сили да се опита да обуздае ексцесиите на големите технологични компании.

Вече бяха отправени заплахи за предприемане на действия и налагане на глоби. И сега, когато ръководителите знаят, че се задава нещо, което преди беше немислимо - че може да им се наложи да поемат лична отговорност за действията на компаниите, които притежават - това може да промени оценката им за свързаните с това рискове.

Зукърбърг вероятно знае, че е малко вероятно, поради високия си обществен профил, да се окаже с белезници. Паникьосаните постове на Мъск в собствената му платформа обаче подсказват, че той не е толкова сигурен, което е следствие от лошите му отношения с европейските регулатори.

При властта, с която разполагат отговорниците за глобалните платформи, не е лошо да имат натрапчив страх в съзнанието си. Ако примерът с Дуров е това, което е необходимо, за да накара технологичните ръководители да се замислят два пъти, преди да действат, това със сигурност трябва да бъде приветствано.

Крис Стокел-Уокър, анализ за "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от Русия
Курск, Запорожие: Научиха ли Русия и Украйна урока си след взрива в Чернобил?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще разберем колко тайни са били тия групи и чатове в Телеграм както уж ги рекламират или дали това е било бошлаф. По слухове, Дуров пее като славейче, а интерпол и ЦРУ вече са заловили над 500 души за тероризъм и трафик.
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ръкавицата не е хвърлена срещу Русия, а срещу цял свят, срещу всичко, което е постигнало човечеството по отношение на свободата. И пълен абсурд е, че се е случило във Франция, държавата с най-големите порнографски канали. Сега какво следва? Собствениците на големи портали и сайтове, т.е. както ги наричат "иновантните мозъци" могат да си стоят само у село, у дома, докато и тяхното село не промени закон и ги прибере. То не е хубаво да бъдеш беден и ***, но и много умен и богат - също. Фаш..брат!
133
2
 
9
 
! Отговори
така е преди 2 седмици
Американците са на лов за Telegram от дълго време. Но най-лесно е да бъркаш в жаравата с чужди ръце (френски). Краварите не могат да допуснат някой да си предава инфо без те да го контролират. Зукърбърк призна, че администрацията на Байдън е наложила цензура по време на Ковид. Те искат да контролират всичко, нищо че си бърборят за свобода на словото. Глупости на търкалета.
132
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ран Нойнер, изпълнителен директор на американския рисков фонд Onchain Capital, за ареста на Дуров:Странно е, че Западът прави почти всичко, което винаги са ни казвали, че са правили лошите руснаци и китайци, което ги направи толкова лоши!
131
5
 
0
 
! Отговори
Много Добре! преди 2 седмици
Това е възпитателно действие за всички богаташи ! Явно колкото и да се къпят в пари и да се правя мултинационални, винаги иматнепроменена генетина националност! Поне руснаците - запада никога няма да ги приеме а ще се опита да ги ограби и унищожи.
130
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кое му е безпрецедентното - някакъв, пречещ на разследванията срещу сериозни престъпления - тероризъм, трафик на хора и т.н. - отказва да сътрудничи. Единственото по-различно е, че е богаташче и този път не му се размина. Е, да, за noтната Нела може и да е безпрецедентно, разбира се.
129
1
 
11
 
! Отговори
Новините за Навални преди 2 седмици
бяха в друга гама? И как така свободата на словото западен модел е тотална гейщина?
128
3
 
16
 
! Отговори
За Дуров преди 2 седмици
Този го пусна руската "диктатура", та да го затвори западната "демокрация"? Егати и парадокса!
127
4
 
5
 
! Отговори
демоНокрация бате преди 2 седмици
Както казва Путин - "На запад било сигурно, преди ни учеха, ами сега??"
126
2
 
6
 
! Отговори
мвр преди 2 седмици
Вземете един МОЛ. В него наколко сергии продавали наркотици нелегално. Полицият се пъне да ги хване. Да питам : Дали няма да затвори целият МОЛ и да пита чорбаджиите му как и на кой са дали под наем сергиите(всичките), че да се остановят наркотрафикантите?Та Дуров е такъв - чорбаджия на пазарище и има отговорност. Както и всички соц.мрежи, тел.компании. Или само като ви опре яйцето до дупата ще се замислите. За тероризма - изобщо и не питам,че така се координира.
125
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В същото време медиите удобно пропускат една друга новина.....след заплахите срещу Мъск и арестът на Дуров, Марк Зукърбърг излезе с официално изявление, в което си признава, че е бил притискан от администрацията на Байдън и ЕС да цензурира съдържание, свързано с КОВИД, корупционните схеми на сем.Байдън, протестите, имиграцията и т.н. С което или си купува време и влияние, или иска да разобличи кукловодите. Кое от двете е, предстои да разберем.
124
10
 
4
 
! Отговори
Провалът Русия преди 2 седмици
Вижте го тоя отпреде на снимката проcтото гoвведо с празния поглед и неaндерталско чело - няква икона изложил пак. Тия никога не са били християни тия дивaaци от тва Блато. Опитахме се едно време да ги цивилизоваме, дадохме им целия инструментариум, аха да се получи... и айде пак обратно.
123
3
 
6
 
! Отговори
we преди 2 седмици
Да се готви създателя на TCP/IP протокола *** Лий
122
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуснете Павел - той е невинен.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е не е като Signal - сигурна, американска, забавна, за свободата, за пънк музиката и ... ам .. финансирана от правителството на САЩ ... с грантове. ъъЪъЪЪъЪъъъ
120
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Не мога да разбера какъв е проблема на Дуров, нали според него е невинен? Има десетки адвоакти, всичко ще се докаже в съда? Какъв е този вой?" - Пожелавам ти, някой ден да изкараш яко парички и да настъпиш по мазола някоя лоша мутра, че да те помъкнат по прокуратури, арести и съдилища с години, че да си поговорим пак.
119
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Както Русия хвана и уби Навални, така и запада може да трепа руски агенти ако реши, нали?" - Не, не може. А и къде ог видя, че е "руски агент".
118
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 123 А и нима е добре някой чичак, дето се мъкнал из кабинетите цял живот и сега се е оял с власт, да ги решава тея неща?
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 123 - Глупости на търкалета... А и стига със Солана. Ползвай ли си им API-я. УЖАСЕН Е! Да не казвам, че системата им е нестабилна и бавна. Силни са в маркетинга, но не и в друго. Работата на TON e, че през Телеграм, може да стане свръхпопулярна.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 121 - Не, че казвам, че Израел са отговорни, но ситуацията им е друга. А и могъщите имеприи не оцеляват 4000 години.