Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.

Това сочат данните на КНСБ
17 юли 2024 10:42, Александър Попов
185
Месечната издръжка на човек 1453 лв., за тричленно семейство - 2615 лв.
Снимка: БГНЕС

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на тричленно семейство с двама работещи възрастни и дете до 14 г. е 2615 лв. към месец юни. Това сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), представен на пресконференция днес.

За сам живеещ човек са нужни 1453 лв.

От КНСБ отбелязват, че доходът за издръжка намалява с 0,1% на тримесечна база и нараства с 3,6% на годишна база.

Искаме да имаме дефиниция на национално ниво за заплатата за издръжка и Националната статистика да я обявява на тримесечие, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му така гражданите ще придобият представа за това колко пари им трябват, за да могат да живеят сравнително добре по българските стандарти.

Необходимият доход за храна и обществено хранене е 572 лв. за един работещ. Това представлява 39,4% от общия доход, отчитат също от синдиката.

Оттам анализират и цените за основните продукти. Намаление с 0,3 % има при хранителните стоки на тримесечна база, но на годишна „все още е в положителна траектория“. По-забележим е ръстът на цените при групата „мляко и млечни продукти“ – 1,3 на сто, сочат още данните. Повишение от 3,7 на сто има при цените на месо и месни продукти. При хляба, хлебните продукти и зърнените храни има ръст от 2,9 % на годишна база. При ориза ръстът е със 7,1 %. Групата „Електроенергия, газообразни и други горива“ представлява 19,4 % от общите разходи за нехранителни стоки и услуги./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: КНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо...ти си единия от тях или двамата едновременно????
68
2
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Познавам двама пропадняци. По цял ден стоят на пейката на сянка и като мине някой просят цигари и стотинки. Купуват кенчета бира и патрончета водка. Ако някой ги вика за работа винаги го боли крака, кръста, кръвното..... Смърдят на лeш. Живите мъртви.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настана време всеки да получава за каквото е заслужил и за каквото се е преборил. Капитализъма не е като комунизъма ама ония самите си го обявиха за едно недоносче и разбраха, че тъй няма да я бъде. И през прехода като всички бяхме горе доле зле ония бяха доволни. Сега като зехме умните и красивите да показваме кой с по убава кола или жена и ония зеха да се дразнат. И да искат да се възраждат и да се величаят. И да мечтаят да се върне самая балшая и посредствените и послушните пак да са отгоре.
66
8
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
не знам за какво говорят. Ние сме двама, с общ доход над 10к, за този месец сме изхарчили общо около 700 общо и нищо не ни липсва.
65
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 71, това че си на минималка е твой проблем. 305 не се справят. Нормално разпределение на доходите имаме. Никой не гледа бедните. Така е и редно. Колкото и да не ви харесва обществото се развива, както и доходите. Ако не сте сред добре платените... проблемът си е ваш.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ти си прав, бате
63
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65, в България в момента всеки може да изкарва пари. Ако някой живее зле то е следствие от тъпите му решения и отявлен мързел. На Запад живеят добре само бачкерите от България, които са се заробили с по два - три кредита. Останалите си позволяват доста добро пространство и живот. Всеки сам си избира как ще си подреди обстоятелствата. Онези, които бягаха от час и пишеха... сега мизеруват. На всеки според заслугите ;)
62
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7 по математика. Когато живееш сам правиш някои разходи самостоятелно. Ако живеете трима имаш един хладилни, а не три. Ако живееш сам - нямаш една трета хладилник, а един цял. Разхода ти за интернет и тв е същия като на тричленно семейство. Като пускаш пералня пускаш бялото само за един, прави същия разход, като да изпереш трима. Изхвърляш повече храна, като си сам. не всеки в тричленно семейство има кола. Една е достатъчна. Наем на жилище същ. Схвана ли сега математиката?
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зозо.....пак си седнал на мачтата и пак няма да влезе цялата
60
2
 
4
 
! Отговори
Х преди 1 месец
за къде е това? София? В малките градове и села може много по-скромно.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7 по математика Абе, тези сметки 1 да има повече издръжка от отделен член на по-голямо домакинство всъщност е нормална. Сам пак ползваш жилище, плащаш ток/отопление. Това са голям дял от сметките, който се разпределя между хората в семейството. Затова и истината е хората да създават семейства и с общия доход да живеят по-богато, т.е. да могат да имат повече за храна, дрехи, спестявания и т.н. За съжаление учим младите на обратното и мизерията става все по-голяма.
58
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Тъй де. Начи имат 10лв. за цигари на ден, ама за обувки нямат, а?
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг отдавна нее държава на българите а мащеха а виновни сме си ние позволихме унищожаването на 1300 годишна държава и бог ни наказа немили недраги по света тъй сме си заслужили друга такава нация у света няма
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статистика ще я правят ли по населени места? Примерно на село може да си уредиш къща и за без пари да я наглеждаш само и да гледаш да не се разкапе.В малък град за 100лв имаш покрив,в по-голям 300-400лв,но в София забрави под 800-1000лв. Как точно отчитат тези разлики?И защо трябва да се смята колко ти трябва да живееш на първо място? Важно е, но по-важното е дали изкарваш толкова,за да ти платят.Аз може да имам нужда от 5000лв с наеми,сметки,коли и т.н. Кой ще ми ги даде, ако не му ги вадя
55
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен 64, си правиш сметката! Имам едно дете, но получава частно образование, качествена храна, пътувания. Това сме преценили, че искаме за него. Щом не можеш да си контролираш оная работа си намери начин да си ги храниш. Никой не е длъжен да ви мисли.
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 60, като крият доходи. Това е обществено известно.
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47, когато си беден ядеш каквото има. Това ти е мотивацията да се размърдаш и да постигнеш нещо. Фоа гра когато човекът има принос. До тогава фуражна царевица!
52
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия по ред причини безопасността е на достатъчно високо ниво в сравнение с много места по света включително и Запада, не се очакват нито енергийни, нито икономически, нито продоволствени кризи.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До РосиТези изчисления по принцип не включват наем или ипотека доколкото знам. Определено не включват почивка. Включват разходи за храна и комунални сметки. В това отношение са горе долу верни.
50
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бачкатори и пенсии как живеят тогаз с 500 лв. :)))